Denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Sarpsborg 08. Her er hans status på klubben. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 4:
Sarpsborg hentet inn Aleksander Vasyutin i fjor sommer, og uten ham tror jeg ikke at de hadde spilt Europa League-sluttspill. Flere klubber så ham mot slutten av Europa-eventyret, men da gjorde han noen middels innsatser, med et par dumme avgjørelser. Sammen med Aslak Falch danner han et godt keeperpar, i norsk målestokk.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Forsvar - 4:
Har et av seriens beste ytterback-par. Jon Helge Tveita er undervurdert og kan fort bli neste eksport ut av Norge. Joachim Thomassen er ærgjerrig som få og har vokst med kapteinsbindet. Begge er gode en mot en. De har et stopperpar som begge er meget dyktige med ballen. Svakheten til stopperparet, er tempoet. Amin Askar er lagets potet og kan vikariere på begge backene. Et stort spørsmålstegn rundt begge de nye utenlandske stopperne som er hentet inn.
Midtbane - 4:
Har mistet kreativitet i Heintz, men har masse løpskraft i hele midtbaneleddet. Kristoffer Zachariassen er en av seriens beste spillere. Matti Lund Nilsen er smart og leverer på et jevnt høyt nivå. Wilmer Azofeifa fra Costa Rica er meget interessant, men vil trenge tid. Unge Gaute Vetti har vært skadet store deler av oppkjøringen, men viste i fjor høst at han kan bli neste bergenser som slår til i Sarpsborg 08. Tre spillere slåss om to kantplasser. Jonathan Lindseth kan bli en av årets nykommere. Rutinerte Amin Askar og Ole Jørgen Halvorsen er også med i kampen om disse kantplassene. Kanskje hadde laget trengt en kreativ kant i tillegg. I tillegg til disse tre, kan Ismael Coulibaly spille. Han er ingen ny Krepin Diatta, men kan bli en god spiller etter hvert. Kristoffer Larsen er også et alternativ hvis de andre kantene svikter.
Angrep – 3:
Patrick Mortensen etterlot seg et stort sort hull da han forlot klubben til fordel for AGF Århus. Sarpsborg har hentet inn Steffen Lie Skålevik for dyre penger, men han var i utgangspunkt tenkt å spille i tospann med dansken. Skålevik holder ikke det nivået som kreves av en spiller som skal fungere som første spiss på et Eliteserie-lag som ønsker å slåss om medaljer. Lars Jørgen Salvesen har kommet fra Ull/Kisa, men jeg tror han vil agere som innbytter i starten av serien. Til nå har unge Jørgen Strand Larsen vært laget beste spiss i oppkjøringen, og bør være bankers i en førsteoppstilling. Han har kapasitet til å bli en god eliteseriespiss, men at han skal bære ansvaret som førstespiss, er ikke realistisk. Det er ikke tvil om at Sarpsborg 08 har spisstrøbbel foran denne sesongen. Det vil ikke overraske meg om Berntsen drar opp en kanin av hatten den siste uken av vinduet.
Antatt lagoppstilling (4-4-2):
A. Vasyutin
J.H. Tveita – J. Horn – N. Næss – J. Thomassen
O.J. Halvorsen – M. L. Nilsen – K. Zachariassen – J. Lindseth
S.L. Skålevik - J.S. Larsen
(Artikkelen fortsetter under)

Treneren - 5:
Geir Bakke: Seriens beste leder. Har ryggrad som få andre og lar seg ikke bli pirket på nesen av noen. «Fingertoppskänsla» når det gjelder spillergruppa. Meget flink og ærlig i media, Eliteseriens beste der. Har med seg Tom Freddy Aune. De komplementerer hverandre ypperlig, og de skal ha sin del av æren for 08s suksess de siste sesongene.
Nøkkelspilleren:
Kristoffer Zachariassen: Midtbanespilleren må fortsette å levere på høyt nivå hvis Sarpsborg skal ha forhåpninger om medalje. Til tider er han en midtbane alene med sin løpskraft og energi. Problemet er at han trolig blir solgt til sommeren.
Gjennombruddet:
Jørgen Strand Larsen: Fikk litt spilletid i fjor, men da var det mye juniortakter over ham. Strand Larsen har dog tatt steg denne vinteren, og blitt mer voksen i spillestilen. Har god fysikk for alderen, og er kanskje seriens aller beste avslutter.
Salgsobjektet:
Kristoffer Zachariassen: Seriens beste midtbanespiller. Skal han bli proff og Sarpsborg få mest mulig penger for ham, må han gå i sommervinduet. Zachariasen er allerede 25 år og prisen går ned for hver eneste dag. Jeg blir lettere sjokkert hvis han spiller for Sarpsborg 08 til høsten.
Ønskespilleren:
Thomas Lehne Olsen: Med Lehne Olsen på dette Sarpsborg 08-laget ville jeg tippet dem som favoritt til bronsen. En robust spiss som er god både i mottaket og bakrom, er akkurat hva Sarpsborg trenger.
(Artikkelen fortsetter under)

Mest undervurdert:
Jon Helge Tveita: Imponerte stort i fjor, men har gått under radaren hos de fleste. Tveita har et internasjonalt snitt i mye av det han foretar seg. Meget rask og klarer seg alene en mot en. Meget god offensivt. Potensielt salgsobjekt
X-faktoren:
Press-spillet: Sarpsborgs kamikaze-press er beryktet, og jeg har bare ventet på at et lag skal klare å spille seg ut av det og stille Sarpsborg sjakk matt. Men jeg tror at jeg kommer til å få fortsette med å vente på det. Dette presset viste seg også være veldig effektivt i Europa, mot mye bedre motstandere enn lagene i Eliteserien.
Overgangsvinduet:
Som vanlig har det vært enorm aktivitet i Sarpsborg. Det er en fulltidsjobb bare å følge med på alle overgangene. De har ikke klart å erstatte Patrick Mortensen, og det er kritisk. Her må det jobbes de siste ukene. Jonathan Lindseth og Nicolai Næss er meget smarte signeringer. Sarpsborg la veldig store penger på bordet for Steffen Skålevik, en spiss som fortsatt ikke har levert nevneverdig på øverste nivået. Ismael Coulibaly fra Mali og Wilmer Azofeifa er spennende fremtidsnavn som trenger tid til å akklimatisere seg. Sarpsborg har lett lenge etter stoppere og fant til slutt en i Kasakhstan og en i Costa Rica. Dette er russisk rulett av Thomas Berntsen og hans menn. Det kan umulig være spillere Sarpsborg har fulgt over lengre tid. Her tar de en pokersjanse. Det aller viktigste i dette vinduet var at Berntsen klarte å beholde Kristoffer Zachariassen.
Sesongen:
Sarpsborg er vanskelige å plassere. Det er forventinger i byen for første gang, og alt annet enn topp fire eller cupfinale vil være en skuffelse der. For meg er dette et lag som kan ende på alt fra 3. plass til 10.plass. Sarpsborg har prestert godt i oppkjøringen og har fortsatt evnen til å vippe jevne kamper til sin fordel. Til tross for en lang vinter med europasspill, virker det som om laget er godt forberedt. Jørgen Horn bør bli skadefri og rekke seriestarten, de andre stopperne er jeg svært usikker på. Jeg tror laget er avhengig av en god start, da kan deres energiske spillestil få et ekstra kick. Det er nok også avhengig av å få inn en nummer 1-spiss for å være et reelt medaljelag.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03