Denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Strømsgodset. Her er hans status på klubben. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 3
Det er liten tvil om at Godset slet på keepersiden i fjor. Bugge hadde sunget det siste verset og bak han fantes det egentlig ikke noe alternativ i starten av sesongen. Flo gjorde en smart signering da han på sommeren hentet Viljar Myhra, som Bosman-spiller fra Odd, seks måneder før kontrakten utløp. Etter at Viljar hadde signert skjøt utviklingen i taket på en annen ung keeper; Morten Sætra. Helt plutselig står nå Godset med to utviklingskeepere foran denne sesongen. Begge meget gode med beina, og begge kan brukes i frispillingsfasen. Godset er helt klart bedre rustet på keepersiden denne sesongen, men det er to gutter med lite erfaring, og det gjenstår å se hvordan de takler presset når de skal bære ansvaret fra start av.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Forsvar - 3
Godset lakk som en sil bakover i fjor, og forsvaret er overraskende nok ikke forsterket til denne sesongen. Det skal sies at den defensive strukturen var helt fryktelig, og forsvaret fikk lite hjelp. Backene Jonathan Parr og Lars-Christopher Vilsvik er bedre offensiv enn defensiv. Godset klarte aldri å finne en makker til Glesnes i fjor, og jeg tror fortsatt de er usikre foran årets sesong. Personlig mener jeg at Godset må velge Mounir Hamoud i den rollen. Han innehar de defensive fibrene og hurtigheten som forsvaret mangler. Glesnes er lederen og den viktigste spilleren, men han må steppe opp i år. Bergenseren var svak defensiv i fjor og klarte aldri å binde sammen det vaklende forsvaret. Nico Mickelson puster Vilsvik i nakken på høyrebacken. Christopher Lindquist viste i fjor at han hadde nivået inne. Stian Ringstad har spilt mer midtbane enn back i oppkjøringen. Godset har flere alternativer på backene, men det er syltynt på stopperplassen.
Saken fortsetter under:
Midtbane - 3
Godset har eksperimentert veldig i oppkjøringen og det er umulig å vite hvor mange midtbanespillere de bruker i oppstillingen. Men ettersom det er uttalt at man ønsker å ha både Marcus Pedersen og Mos på banen, går jeg ut fra at de spiller en form for 4-4-2. Godset er overbefolket med sentrale midtbanespillere. Seks til sju helt jevne spillere konkurrerer om to plasser. Det er på grensen til usunn konkurranse. Flo var lenge passiv på overgangsfronten, men i forrige uke eksploderte han. Det er lett å se litt desperasjon i disse to signeringene. Begge to har vært nedadgående i karrierene sine. Martin Spelmann tilfører kanskje noe Godset har savnet i galskap, duellstyrke og arbeidsmoral, men når det gjelder sportslig kvalitet på banen, bidrar han ikke med noe. Der har Godset per i dag flere spillere som er hakket bedre. Den andre nykommeren, Yacouba Sylla, har en CV som er bedre enn de fleste midtbanespillerne på Godset. Men det skurrer litt at han blir fristilt fra en belgisk 2. divisjonsklubb og havner i Norge. Når sant skal sies, skjedde det samme med Lumanza. Han dominerte senere stort i Stabæk, så det kan være fullt mulig at Flo har funnet gull her. Sylla har mye av de egenskapene dette laget trenger, men det vil nok ta en stund før han er i form nok til å spille. I en optimal verden hadde han kommet tidligere, slik at han hadde fått med seg hele oppkjøringen.
Sett denne?


Angrep – 4
I bunn og grunn tror jeg BP og hans team ønsker å spille med én spiss, men med Marcus Pedersen og Mos i troppen, tror jeg de føler at de ikke har noe annet valg enn å danne en spissduo. MP og Mos er to målmaskiner på dette nivået, og får BP dem til å fungere sammen har Godset en livsfarlig duo. Men den jobben tror jeg ikke blir enkel for BP.
Antatt lagoppstilling (4-4-2, alternativt 4-2-3-1):
V.Myhra

L.Vilsvik – J. Glesnes – M. Hamoud – J. Parr

M.Spelmann – J. Hove – Y. Sylla – A.Pellegrino

M. Abdellaoue – M.Pedersen
Treneren – 2
Bjørn Petter Ingebretsen: Eliteseriens hyggeligste mann. Finnes ikke et vondt ord å si om personen Ingebretsen. BP er også meget godt likt i klubben og en mann man unner suksess, men denne sesongen er det opp til bevis for ham. BP er ikke akkurat noen konfliktskaper og har en lun og inkluderende stil. Det gikk utmerket den første sesongen i Godset, da han tok over etter David Nielsen, en trener med en helt annen stil. Laget var skakkjørt og trengte en mann med masse empati. BPs vesen var avgjørende for den høstens suksess. Oppdragene han har hatt etter det har ikke vært like vellykket. I Fredrikstad FK var han i utgangspunktet nødt til å ta tak i en spillergruppe som trengte en sterk stemme og en som turte å sette litt større navn på plass. Det endte i nedrykk og i stedet for å ta tak i det, lagde han plass til dem på laget. I hans andre Godset-periode trengte laget en som klarte å stramme opp den defensive strukturen og få de offensive spillerne til å bidra i den defensive jobben. Det klarte ikke BP, og klubben var sekunder fra en nedrykkskvalifisering. Denne sesongen må vi se et Strømsgodset i en helt annen utgave, ellers tror jeg hans trenerkarriere i Drammen blir kortere enn ønsket.
Saken fortsetter under:


Nøkkelspilleren:
Jakob Glesnes: Bergenseren er livsviktig for dette laget, både på og utenfor banen. Han er lagets klare leder. Glesnes var ikke like skarp i fjor, synes jeg, og da sviktet også medspillerne. Troppen er skjør og helt avhengig av at deres hærfører fungerer 100%.

Gjennombruddet:
Johan Hove: Den unge midtbanespilleren ble utrolig nok ikke satset på i sin hjemby, forstå det den som kan. Flo så da sitt snitt og lokket han til Drammen. Hove brukte høsten som innkjøring, men er nå klar til å ta opp kampen i den drepende konkurransen sentralt på midtbanen. Han har sett bra ut i oppkjøringen og ser ut til å knipe en av de to sentrale plassene. En spiller uten de store styrkene eller svakhetene. Meget allround spiller som takler det fleste kampbilder.
Salgsobjektet:
Jakob Glesnes: Stopperen hadde bud fra Russland før sesongen og leverer han på et høyt nivå, vil det komme nye bud i august. Glesnes har egenskaper med ball som mange klubber på kontinentet ønsker. Kanskje Norges beste stopper med ballen i beina.

Undervurdert:
Mounir Hamoud: Går inn i sin 17. sesong i norsk toppfotball. En hedersmann som sjelden stjeler de store overskriftene. Lojal og gjør alltid jobben sin, uansett posisjon og rolle på banen. Har blitt omskolert til stopper på alderens høst og løst det med bravur. Gamlingen har fortsatt fart i kroppen. En spiller som kan bli viktig for årets Godset-lag.
Drømmespilleren:
Jørgen Horn: Han har kanskje ikke tempoet som er ønskelig, men en tilstedeværelse i spillet og en ærgjerrighet defensivt som dette Godset-laget trenger. Hvorfor var ikke Flo på banen da Horn ønsket seg vekk fra Elfsborg?

X-faktoren:
Høyeste nivået: Godset har et høyt høyeste nivå i laget og når det flyter for humørspillerne, er det et meget vanskelig lag å stå mot. Det er masse offensiv kraft i samtlige lagdeler og en god del uforutsigbarhet hos en spiller som Pellegrino.
Sett denne?


Overgangsvinduet:
Flo har hentet Stenevik, Mickelson og Myhra. Tre unge spillere som har muligheter til å bli gode Eliteserie-spillere. Bra signeringer av sportssjefen. Han har gamblet vilt med Sylla og Spelmann. Dansken har hatt en nedadgående trend i Aarhus, var satt ut og uten framtidsutsikter hos David Nielsen. Han er riktignok en spillertype som laget savner. En fullstendig gal mann som vil være en irritabel veps ute på banen for Godset. Stor arbeidskapasitet og kraftfull i stilen. Fotballspilleren Spelmann er begrenset og vil ikke tilføre Godset noe i spillet med ball. Sylla er nesten umulig å spå, det er en pokersjanse av Flo. Hvordan er formen egentlig? Klarer de å få snudd karrieren hans igjen? Spørsmålene er flere her, men kapasitet finnes i bunn. Godset burde selvsagt prioritert en forsvarsspiller til.

Sesongen:
Det absolutt vanskeligste laget å tippe i Eliteserien. Godset har et høyt høyeste nivå. Kommer de inn i flyten og får styre kampene, kan Godset slå samtlige lag i denne serien. Vilsvik og Parr er to offensive trusler fra backene. Glesnes er fantastisk i frispillingsfasen. Pedersen/Mos er en dødelig duo og Pellegrino kan trylle. Hvis Sylla i tillegg blir den fysiske faktoren på midtbanen, kan Godset, i en optimal sesong, utfordre om medaljer. Men, og det er også et stort men, dette er en skjør gjeng som har seriens laveste bunnivå. Klarer man ikke snu det mentale som preget laget i fjor høst, kommer denne gjengen å måtte kjempe med nebb og klør for å overleve. Vi har sett i treningskampene hvor dårlig dette laget kan prestere til tider. De lekker fortsatt som en sil bakover. Her kan det bli alt fra 3. til 16. plass.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03