Bodø/Glimt solgte onsdag kveld to av sine gullkalver for rundt 40 millioner. En eventyrlig sum for en klubb som i løpet av 2000-tallet har måttet snu på hver krone for å overleve, og vært igjennom økonomiske snuoperasjoner.
Vinduet til Glimt har vært historisk bra og det har sikret klubben en økonomisk trygghet i årene fremover, forutsatt at de fortsetter å drive fornuftig.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Mange supportere vil sikkert være misfornøyde med at man trolig selger seg ut av gullkampen. Men vi skal ikke bli historieløse. Glimt er ikke noe norsk topplag.
Ser man på 2000-tallet og de 19 siste sesongene, er Glimt et bunnlag i Eliteserien. De har vært i OBOS-ligaen 7 av 19 sesonger. På de 12 sesongene i Eliteserien har de en snittplassering på 10,33. Ja, de kjemper om gullet denne sesongen, men det er nesten sikkert at neste sesong vil ting ha normalisert seg, og Glimt vil plassere seg lengre ned på tabellen.
Det vil også bety at det ikke er like lett for enkeltspillere som Evjen og Layouni å levere på samme høye nivå.
Her har Glimt gjort alt rett og solgt til riktig øyeblikk da verdien sto som høyest. Samtidig er dette et signal til andre spillere også. Glimt viser at hvis man presterer i klubben så er muligheten for å selges videre stor. Det vil gjøre ting enklere når spillere skal signeres.
En aldeles strålende jobb og klubbdrift som står til 20 i stil av Bodø/Glimt. De har presset maks ut av disse salgene og resultatet er bedre enn noen kunne drømme om.
Håkon Evjen er solgt til AZ for 25 millioner og i tillegg får de beholde ham ut året. En skikkelig vinn/vinn-situasjon for klubben. Jeg mener dog at salget av Amor Layouni er en enda større prestasjon. Her får Glimt 15 millioner for en spiller som er 27 år gammel, har en middels CV og egentlig kun har levert en sesong på høyt nivå.
Glimt fikk en overpris på svensk-tunisieren. Normal markedsverdi på ham ville vært ca. halvparten. Jeg ble meget overrasket da Glimt sto steilt på prislappen sent i går og faktisk risikerte å miste salget. For hvis de ikke hadde solgt ham i går, hadde verdien sunket til mindre enn en tredjedel av de 15 millionene de fikk. Layouni hadde kun halvannet år kvar på avtalen.
Men pokerspillet gikk hjem og det virker som de har is i blodet oppe i nord. Layouni i seg selv er en solskinnshistorie. En spiller som kun hadde 45 kamper på nest øverste nivå i Sverige og 4 scoringer, før han kom til bunnlaget Elverum i norsk OBOS-liga foran 2017-sesongen.
Der scoret han tre mål på våren før Glimt snappet ham opp foran høstsesongen, etter at han hadde imponert mot dem i NM. Han scoret to mål på høsten i opprykkssesongen for Glimt. Påfølgende sesong scoret han tre mål i Eliteserien, før han fullstendig eksploderte inneværende sesong og sto med ti scoringer, før han sent tirsdag kveld ble solgt til Rapids FC.
Layouni har virkelig gått den tunge veien og det varmer alltid litt ekstra i hjertet når slike spillere lykkes, og det er fantastiske eksempler for dagens unge spillere som gir opp så fort de møter motgang. Kontrastene er også enorme økonomisk for ham. Etter å ha tjent om lag 10.000 i måneden for to år siden hos Elverum, sitter han nå med mange-million-lønn i egyptisk fotball og har sikret sin fremtid.
Hvordan bør Glimt bruke disse pengene? For meg er det enkel matematikk. Jeg regner med at de har sett hvordan det har gått for Strømsgodset og Sarpsborg, klubber med begrensede økonomiske ressurser som har fått penger mellom fingrene. De to gikk fra sine suksesskonsepter for å prøve å ta neste steg.
Det gikk som det måtte gå, penger ut av vinduet og et svakere lag ute på banen. Resepten for Glimt er enkel. Putt noen ekstra millioner inn i deres meget gode ungdomsavdeling. Utover det fortsetter man i samme stil når det handler om spillerlogistikk. Hent spillere fra lavere divisjoner eller de som blir overs hos andre konkurrenter, men fortsett å se til at de passer utmerket inn i lagets filosofi.
Det har de gjort med hell de siste årene.
Fitim Azemi, Kristian Fardal Opseth og Layouni er bare noen av flere gode eksempler. For ikke glem historien. Glimt er ingen toppklubb og bør heller ikke ha ambisjonen om å være det på kort sikt. Blir de det, skal det være som et produkt av et eget godt akademi, fortsatt god logistikk og sunn og fornuftig klubbdrift.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03