LERKENDAL (Eurosport.no):
Siden gjennombruddet på sensommeren 2014 har Pål André Helland vært en nøkkelspiller og blant Rosenborgs desidert største profiler. De siste fem årene har han aldri sittet tre kamper på benken på rad, slik han nå har gjort i de siste rundene i Eliteserien.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
– Det er trenerne som bestemmer, og om de mener jeg ikke er blant de beste så får jeg bare akseptere det, også får jeg være så uenig som jeg bare vil, sier Helland til Eurosport.

I kjøl- og fryseboksen

Han er ikke alene om å være stor profil som sliter benken på Lerkendal for tida. Søndag satt han der med Gjermund Åsen, Yann-Erik de Lanlay, Anders Trondsen og Gustav Valsvik. I tillegg har Nicklas Bendtner spilt sin siste kamp for RBK. Da sitter galgenhumoren løst.
– Vi kalte oss for kjøl- og fryseboksen vi som satt på benken i går. Vi snakket om å gå og hente meg en boblejakke, så kaldt som det var på benken, flirer Helland, før han legger til:
– Så lenge Rosenborg vinner så er dét det viktigste, jeg har to føtter å stå på selv, så jeg klarer meg.
Men det er ingen tvil om at 29-åringen er misfornøyd med å være det han kaller femtevalg på kanten per dags dato. Åsen og de Lanlay kom inn for Samuel Adegbenro og David Akintola i 2. omgang.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Hvis de vil kvitte seg med meg er det okei

Helland skal trolig spille spiss i cupkampen mot Ull/Kisa onsdag kveld, uten at det nødvendigvis gjør ham mer positiv i synet på tilværelsen.
– Det er et valg de tar og hvis dem vil kvitte seg med meg for å frigjøre penger fordi jeg ikke når opp til standarden så er det i orden. Jeg er alltids velkommen til KIL/Hemne har jeg hørt, sier Helland, og hinter til at barndomsklubben i 4. divisjon står med åpne armer.
– Vet du hvorfor du ikke får spille?
– Jeg vet tålelig hvorfor, ikke dønn konkret, man ser jo på trening og får tilbakemeldinger på hva som ønskes, så det er ikke noe stort problem.
– Og det er løping og press?
– Det er vel ikke mine to fremste forser som fotballspiller. Jeg er flinkere til å skape ting enn å ødelegge ting.

Blant dem som springer mest

Det har vært mye fokus på at Eirik Horneland ønsker spillere med stor løpskapasitet, defensiv disiplin og kanter med evne til å true bakrom. Helland mener han ikke passer stillingsbeskrivelsen spesielt godt.
– Jeg er blant dem som spring mest hver kamp, som antall meter som er problemet. Men jeg er ikke noe utpreget god forsvarsspiller, ble driblet på ræva mot Kolstad da jeg spilte venstreback. Nei, jeg vil helst være nærmest mulig motstandermålet, sier han.
– Adegbenro sier han har snakket med Horneland og nå forstår nå hva som trengs. Er det noe du også kan gjøre?
– Du får spørre Anders Konradsen om han er helt enig i at Samuel sprang sokka av seg, hehe. Neida, Samuel var fantastisk han, men å ha løpskraften til Konradsen på innsiden er nok lurt. Mike (Jensen) på min side er mer luksusspiller, tøyser Helland og viser at humøret fortsatt er på plass.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Han har spisskompetanse

Horneland har stadig gitt ros til Helland, sist etter innhoppet mot Brann der dødballspesialisten noterte seg for en målgivende pasning som førte til Akintolas vinnermål. Treneren mener man ikke skal avskrive gutten fra Kyrksæterøra.
– Pål har hatt en okei sesong så langt, han har levert målpoeng og leverte målpoeng i vinter. Og han ser nok lengre unna ut det ser ut. Vi skal ikke avskrive Pål.
Har han kapasiteten til å løpe så mye som skal til?
– Ja, definitivt. Og han har spisskompetanse som skal til for å spille for Rosenborg. Han er en veldig interessant spiller, sier haugalendingen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

På bekostning av det offensive

Samtidig som han løper godkjent mye, kan det virke som trener og spiller er uenige i hvordan løpskapasiteten skal utnyttes på best mulig vis.
– Det er viktig å balansere og at det ikke går på bekostning av det vanskeligste i fotball – det å skape noe og skape ubalanse, sette den avgjørende pasningen som er det desidert vanskeligste å få til fotball og da vil du gjerne ha litt energi til å gjøre det, beskriver Helland.
– Å gjøre det etter har sprunget to løp på 70 meter og fått syre i låra er det vanskeligere om du er litt mer uthvilt. Så det er en balansegang på hva man ønsker. Trenerne vet hva dem får av meg og vet hva de ikke får av meg,
Disse uttalelsene kommer Helland med etter å ha snakket med Horneland tidligere på dagen, så RBK-treneren har ikke fått svare på disse konkrete spørsmålene.
Men Eurosport vet at Horneland mener de to rollene fint kan kombineres, at defensive forpliktelser ikke nødvendigvis bør gå utover den offensive x-faktoren.
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
17/10/2021 PÅ 18:53