Hellands kvaliteter som fotballspiller har de siste årene nærmest garantert han en plass i startoppstillingen til Rosenborg dersom han har vært skadefri og i form.
Slik har det på ingen måte vært under RBK-trener Eirik Horneland.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Så langt i år har kantspilleren kun startet halvparten av Eliteserie-kampene, men det er først de siste ukene han stadig oftere har blitt plassert på benken. Ikke siden 16. mai har trønderen startet en seriekamp.

Fortsatt ettertraktet

Eurosports fotballekspert Tor Ole Skullerud tror Helland fint kan spille videre i Eliteserien, men understreker at det er viktig med både motivasjon og lyst.
Skadehistorikken til Helland, og det at han om seks måneder runder 30 år, bekymrer ikke fotballeksperten.
– Han bør ha noen gode år igjen. Hvis han ikke er god nok i Trondheim tror jeg mange vil hive seg på det. Jeg har ikke inntrykket av at han er ferdig. Jeg blir ikke overrasket hvis han tar opp hansken og slår tilbake i Rosenborg, sier Skullerud.
– Hvis det er stopp i Rosenborg må han finne motivasjonen og gå et annet sted. Det handler bare om det for meg. Hvis han har motivasjonen, er jeg overbevist om at han har flere år igjen i Eliteserien, sier fotballeksperten.
Horneland har vist at han har få problemer med å ta kontroversielle avgjørelser så lenge han mener det er til det beste for laget.
– Det tenker jeg at er helt nødvendig hvis Horneland mener Rosenborg blir best uten Helland. Da må han velge det. Helland er en svær profil i og rundt RBK-systemet, og har vært i det i flere år. Sånn sett er det ingen enkel oppgave å skyve han ut til siden. Horneland må stole på sin egen teft. Det tror jeg er den eneste måten å gjøre det på, mener Skullerud.

Helland med tilbud fra 4. divisjon

Helland har i flere intervjuer vært klar på at han mener det viktigste er at Rosenborg vinner, og at han selv skal klare seg på et eller annet vis uansett.
Likevel er det ikke noen tvil om at det er en bit alvor i det hele. Tidligere i juni beskrev Helland det at han ikke startet kamper på følgende måte:
– Det oppleves helt forjævlig. Det er ikke noen tvil om det. Sånn kan vi ikke ha det, sa Helland 14. juni.
– Føler du ikke selv at du er der du skal være – eller føler du at du er klar?
– Hadde det vært slik at jeg hadde tatt ut laget, så hadde jeg stort sett spilt. Det må du tro meg på. Da er det noen som mener at jeg ikke er god nok og det er en ærlig sak.

KIL/Hemne-trener: – Invitasjonen står ved lag

I det samme intervjuet sier RBK-spilleren, på typisk Helland-vis med glimt i øyet, at han «i verste fall går til KIL/Hemne» for å kose seg med fotball der. Budskapet har han også gjentatt til andre medier. Helland forlot klubben til fordel for Rosenborg i 2006.
Assistenttrener i 4. divisjonsklubben KIL/Hemne, Atle Karlstrøm, sier til Eurosport.no at han har fått med seg Hellands meldinger. Senest i helgen hadde RBK-profilen med seg Gustav Valsvik i forbindelse med KIL/Hemnes årlige fotballskole hvor Helland er fast innslag.
– Vi synes det er veldig artig at han husker sin moderklubb, sier assistenttrener Karlstrøm.
– Vi kom i prat og da var samtalen at vi ser at han går ut i media og nevner KIL/Hemne, så flirte vi litt begge to. Jeg bekreftet på vegne av KIL/Hemne at invitasjonen til å komme tilbake hit alltid står ved lag, sier han.
(Saken fortsetter under):

Vil at Helland skal løse forsvarstrøbbel

Tidligere i måneden spilte Helland venstreback mot Kolstad. Karlstrøm fleiper med at det også ville vært tilfelle hvis man klarte å lokke Helland tilbake til et comeback i KIL/Hemne.
– Vi snakket og tullet litt om at KIL/Hemne sliter litt defensivt. Vi slipper inn altfor mange mål, men scorer nok. Vi må vurdere å bruke han som venstreback, spøker Karlstrøm.
KIL/Hemne slapp inn hele ni mål i en kamp mot Rennebu for et par uker siden. Nå ligger laget midt på tabellen.
– Vi hadde lett funnet plass til han på laget, men ville helst brukt han på defensiven, fastslår Karlstrøm.
Etter søndagens 3-3-kamp mot Byåsen TF 2 tar KIL/Hemne ferie til august. Karlstrøm erkjenner at det trolig er urealistisk at Helland blir å se i KIL/Hemne-drakten med det første.
– Han kan komme tilbake til oss om noen år, for han har mye familie i hjembygda Kyrksæterøra. Men da tror jeg han har kommet til sånn 33-35 år, sier han om 29 år gamle Helland.
– Økonomisk blir det vanskelig å lokke han til dere nå?
– Vi har en policy i KIL/Hemne at vi ikke betaler seniorspillere lønn på dame- og herresiden, humrer Karlstrøm.
Assistenttreneren er likevel klar på at Hellands tidligere klubb føler med RBK-profilen.
– Vi heier på Pål André. Vi synes det er synd at han ikke får spille. Vi krysser fingrene for at han skal bli aktuell igjen, men vi sitter ikke og håper at han spiller så dårlig at han kommer til oss, understreker Karlstrøm.
Rosenborgs neste kamp i Eliteserien er hjemme mot Kristiansund lørdag 29. juni. Kampen vises på Eurosport Player.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03