Thomas Grøgaard – som egentlig er back, men vikarierte som indreløper for sterkt reduserte Brann – kom seg gjennom i midten. Han ble tydelig hindret av Birger Meling, men valgte å stå på beina og fikk avgårde en avslutning som Andre Hansen reddet like før pause.
Etterpå mente han at det kanskje kunne fått et annet utfall dersom han hadde falt, men angret ikke på at han fortsatte å spille.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
– Nei, det er ikke min jobb det. Jeg skal prøve å score, så får heller dommeren prøve å blåse, sa han til Eurosport i pausen.
Flere, deriblant Eurosports ekspertkommentator Bengt Eriksen, mente det burde vært straffe til tross for at Grøgaard fikk avsluttet og holdt seg på beina.
Dommer Svein Oddvar Moen var imidlertid av en annen oppfatning.
– Jeg ser situasjonen nå slik jeg ser den ute på banen. Han er foran og det er kontakt, det er ikke tvil om det. Men fotball er en kontaktsport, og for meg er det ikke nok til at det skal blåses straffe, sier han til Eurosport.
Brann-trener Lars Arne Nilsen uttalte at «nei, det der er ikke nok til å få straffe på Lerkendal».
Uten at man skal tillegge ham meninger han kanskje ikke har, er det dog mulig å tolke ham dithen at han synes det er vanskeligere å få straffe på Rosenborgs hjemmebane enn på andre baner.
Søndag kom imidlertid Pål Andre Helland på banen. Det var han også lørdag, da han startet sin andre kamp siden 16. mai og fikk en kjempesjanse og ble hindret av keeperveteran Håkon Opdal.
På Twitter delte han denne posten søndag.
«Vanskelig å få straffe på Lerkendal sies det», var teksten over et bilde der han tydelig holdes igjen i trøya av Kristoffer Barmen på vei inn i boksen.
Episoden kan minne om det som skjedde i den legendariske VM-seieren over Brasil i Marseille i 1998. De færreste fikk med seg at Tore Andre Flos – populært kalt «Flonaldo» etter å ha herjet med brasilianerne på hjemmebane i 4-2-seieren i Oslo – trøye sto som et seil før det berømte straffesparket Kjetil Rekdal satte i nettet.
Senere dukket det imidlertid opp et bildebevis som frikjente dommeren for valget om å gi Norge straffen. Flos trøye sto rett ut.
Når det gjelder Helland, mottok han ballen rett utenfor 16-meteren i det 69. minutt. Han vendte nydelig opp med en piruett og dro seg forbi både Barmen og Ruben Kristiansen. Forsøket på avslutning gikk til hjørnespark, og bare Mike Jensen signaliserte mildt til assistentdommer at han ble holdt i trøyen.
På TV ble det imidlertid vist reprise av Håkon Opdals fantastiske redning på Alexander Søderlunds heading fra kloss hold like før i stedet.
rbkweb.no har man imidlertid fått med seg episoden. De spurte Helland om det var straffe rett etter kampen.
– Hvis jeg er innenfor er det jo det. Der får jeg sikkert på pukkelen for at jeg er ærlig. Jeg burde jo lagt meg, og fikk beskjed om det av noen på laget og. Jeg følte jeg dro dem såpass av og hadde en grei avslutning, men ble helt klart hindret, sier Helland til nettstedet.
Det er fotograf Thomas Karlsen som har tatt bildet, og det var også slik han ble klar over situasjonen. Det er samme mann som intervjuet Helland etterpå.
– Jeg var ikke klar over at det ikke ble vist på TV. Jeg fikk et bra bilde, og det var derfor jeg spurte. Det var flere fotografer rundt meg, men de stiller jo ikke spørsmål selv, så det er kanskje derfor det ikke ble tatt opp flere steder, sier Karlsen til Eurosport.
Han hadde ikke fått med seg at Helland hadde lagt ut bildet hans dagen derpå.
– Det er litt morsomt. Jeg vet han bruker mye av bildene mine, siden han kjenner til meg. Han var vel kanskje klar over situsjonen selv også, ettersom jeg spurte.
Han humrer litt av sammenligningen med Norge - Brasil.
– Det er sant det. Det var vel en svensk fotograf som tok det bildet.
Karlsen har for øvrig også vært i begivenhetenes sentrum tidligere. Det var han som fikk et ublidt møte med David Akintola og Sam Adekugbe etter at kamphanene var i flere tøffe dueller på Intility og sistnevnte dyttet ut av banen slik at han traff Karlsen som fotograferte bak dødlinja.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21