La oss ta saksgangen først. Fredag ettermiddag ytret Ranheim-profilen følgende på sin Twitter-konto:
«Det er feil når lånesoldater har klippekort foran en trønder med 160 kamper for klubben. Pål André Helland sitter på benken og bryr seg mest av alle. Blør svart og hvitt. Defensive kvaliteter blir prioritert i stedet for en som er offensiv og skapende. Det vises på tribunen. Folk bryr seg ikke lengre.»
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Da NRK forsøkte å få Hellands reaksjon og mening om utsagnet på flyplassen på vei hjem fra Portugal, ble intervjuet stoppet.
– Kutt, vi snakker ikke om «Micke» Karlsen og hva han (Helland) mener om Ranheim, hører man fra bakgrunnen.
Stemmen tilhører Trond Alstad. Han er leder for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar i Rosenborg.
NRKs journalist Johannes Børstad følger opp med å spørre om Helland ikke skal få svare på spørsmålet, mens kameraet fortsatt ruller.
– Nei, han svarer ikke på det. Ranheim skal ikke legge seg opp i laguttaket til Rosenborg, sier Alstad, som også legger til at han er mektig lei av at Ranheim legger seg opp i laguttaket til Rosenborg.
Ved siden av står en tilsynelatende paff Pål Andre Helland.
Reaksjonene lot ikke vente på seg, og de var mange.
Klubblegenden Roar Strand er ikke kjent som en som uttaler seg i hytt og pine, men tok kraftig til orde etter å ha sett innslaget.
«Rystet over NRKs sportsinnslag i dag hvor Alstad avbryter Helland i intervju. Håpløst at en organisasjonssjef legger munnkurv på spillerne. Hvor er åpenheten? Pinlig!», skrev Strand på både Facebook og Twitter.
Eurosport har vært i kontakt med Roar Strand, som ikke ønsket å utdype ytringen sin ytterligere.
«Rett og slett pinlig av RBK-ledelsen», skriver Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.
Eurosport har sendt følgende henvendelse til Trond Alstad.
«Ser det har blitt ganske sterke reaksjoner etter gårsdagens NRK-intervju. Kraftige uttrykk fra blant annet Roar Strand som "pinlig" benyttes. Flere drar også frem punktene i deres verdier; Åpenhet, Samfunnsengasjement, Folkelighet, Humør og Engasjement og Godfoten, og stiller seg spørsmål ved om dere ikke etterlever disse. Et annet eksempel som trekkes frem hos oss, er podcasten Spillerrådet, der samtlige andre klubber har vært representert med sine spillere, foruten Rosenborg som skal ha sagt nei. Ønsker du å kommentere noe av dette og gi dine synspunkter?»
Alstad har foreløpig ikke besvart den.
Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, er lørdag formiddag krystallklar på at dette ikke er slik de vil ha det i klubben, og beklager.
– Selvfølgelig, vi er en åpen og folkelig klubb, og hvem som helst kan mene hva de vil om oss og spørre oss om hva som helst. At vi i går avbrøt et intervju ... det skal ikke skje. Det beklager jeg. Jeg har beklaget til NRK-journalisten, jeg har snakket med Pål og jeg har snakket med Trond som beklager at det gikk en kule varmt, sier Moe Dyrhaug til Eurosport.
– Forstår du at det er blitt såpass sterke reaksjoner?
– Det forstår jeg. Vi er i den heldige situasjon at det er mye medieoppmerksomhet, og vi lever av medieoppmerksomhet. Vi er en folkelig og åpen klubb, og dette er ikke noe som skal skje.
– Det er også kraftig kost fra en som Roar Strand som spør hvor åpenheten er og kaller det pinlig?
– Ja, og vi er en åpen og folkelig klubb, og kan bare beklage. Vi er i den heldige situasjonen at mange mener noe om oss, og det er derfor vi er i den posisjonen vi er.
– Mange trekker frem verdiene til klubben, som åpenhet og folkelighet ...?
– Ja, og dette er ikke det. Derfor beklager vi.
– Det har jo vært en nedgang i antall tilskuere og en periode med dårligere resultater. Er det ikke da man bør by ekstra mye på seg selv?
– Jo, og det vil jeg si at Rosenborg gjør også. Det tror jeg kanskje media kan skrive under på. Vi er som sagt i en heldig situsjon med stor interesse, og vi stiller opp og hvem som helst kan få mene det de vil og spørre om hva som helst. Og så er det jo opp til oss hva vi svarer. Det er ikke noe tvil om at vi er en åpen klubb som stiller opp, og vi har mediakorps på hver trening. Vi er absolutt en åpen klubb.
– Hva med eksempelet Spillerrådet, der alle andre klubber er med, men Rosenborg har sagt nei?
– Det kjenner jeg faktisk ikke til. Det skal jeg følge opp, sier Moe Dyrhaug.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03