Ifølge en undersøkelse VG har presentert synes 46,2 prosent av de spurte spillerne liten eller svært liten grad at handsregelen innenfor straffefeltet er tydelig. Det er VG og spillernes egen forening NISO som står bak den årlige Eliteserie-undersøkelsen.
– Hvert år får man regelen høvelig forklart av dommerne, men vi ser at praksis spriker veldig fra dommer til dommer, kamp til kamp, og det er veldig vanskelig for oss spillere å se en rød tråd, sier Bodø/Glimts midtbanemotor Ulrik Saltnes til avisen.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Ingen av de 93 som var med i undersøkelsen, svarte at regelen er svært tydelig.
– Definisjonen er også vanskelig å tolke i praksis, spesielt når det går fort og er korte avstander. Jeg tror VAR ville hjulpet og gitt en mer rød tråd. Og jeg synes vel generelt at det er litt for mye hands i fotballen, sier Saltnes.
Etter dagens handsregler i norsk fotball er de sentrale vurderingstemaene om armen søker ballen eller motsatt, samt avstand mellom spilleren og ballen. Nylig oppdaterte Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) regelen, men endringene kommer til Norge først i 2020.
De nye reglene vil først og fremst komme forsvarende lag til gode. Fremover vil det uttrykkelig stå i regelverket at det skal blåses frispark når mål og åpenbare scoringsmuligheter stammer fra en handssituasjon. Det gjelder selv om handsen ikke var med vilje.
Dommeren skal også blåse for samtlige handssituasjoner der ballen treffer en hånd eller arm som er i en unaturlig posisjon.
(©NTB)
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03