– Vi må evaluere grundig hvorfor det har gått galt. Det inkluderer det som er blitt gjort av både styret, ansatte, støtteapparat og spillere. De sportslige resultatene i år er alt for dårlige, det samme kan vi si om det økonomiske resultatet som vil bli lagt fram på årsmøtet på nyåret, sier styreleder Morten Kokkim.
Den uttalelsen gir han til klubbens nettsider i dagene etter nedrykket onsdag kveld.
Etter et av tidenes mest spinnville kvalik-dramaer gikk Lillestrøm ned til nivå to for første gang på 45 år. I mange år har det blitt unngått – ofte med et nødskrik – men nå skjedde det etter mange av de siste 10-12 årene i bunnen.
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
På mange måter er det evinnelige presset for å få holde seg også blitt et slags ekstra belastende teppe over klubben, som en rekke ganger har måttet kaste om på mer langsiktige planer til fordel for mer kortsiktige grep for å unngå at rekordrekken brytes.
Nå som det likevel er et faktum, må klubben renske opp å begynne på en ny og frisk måte. Det gjelder ikke bare for det sportslige, men også for en hardt presset økonomi. En grundig evaluering var uansett varslet etter at klubben leverte et regnskap i minus inneværende sesong. Ut fra daglig leder Robert Lauritsens eget anslag til Eurosport må de nå spare inn et sted mellom 10 og 15 millioner kroner.
Lillestrøm har utarbeidet et såkalt strategidokument for 2018-2022. Der var målsettingen å være på øvre halvdel i fjor og i år, og å etablere seg blant topp fem neste år. Den må nå justeres, selv om strategiplanen overordnet skal følges og få enda sterkere fotfeste.
For der står det nedfelt at klubben skal utvikle klubbens akademi og satsing på egenutviklede spillere.
Saken fortsetter etter videoen:
Før sesongen ble Toni Ordinas hentet inn som leder av den satsingen. Han får nå en enda mer sentral rolle når laget tvinges til å satse ytterligere på egne talenter. Et hårete mål er at om lag 8 av 22 spillere skal være såkalt egenutviklede.
Med seg på laget får han også Frode Kippe. Legenden takket av på verst tenkelige måte som spiller, men tar etter hvert fatt på en rolle som toppspillerutvikler, med hovedfokus på de som er i overgangen fra junior til A-laget.
Det vil også være en del av kvalifikasjonene man ser etter i en ny hovedtrener. Utvikling av egne spillere vil få en større plass på Åråsen i tiden fremover.
For sportssjef Simon Mesfin har naturligvis også de siste døgnene vært tunge.
– Det har det, men nå er det tiden for å se fremover. Jeg har forståelse for de som er på det mørke stedet som jeg også har vært på, men vi må stå samlet og se fremover. Det er mer revansjelyst og faenskap som er innabords nå. Det er det som trigger meg, og mange andre i og rundt klubben. Nå skal vi få inn vinnermentaliteten og gjøre OBOS-oppholdet kortest mulig, sier han til Eurosport.
Han har også opplevd å få flere ubehagelige meldinger.
– Jeg har fått flere hatmeldinger og til og med trusler. Men jeg har også fått ekstremt mye støtte, både av klubbledere og trenere fra de aller fleste Eliteserie-klubbene. Fra fotballfamilien, supportere, sponsorer og gode fotballvenner. Det er himmel og helvete av tilbakemeldinger. Hat og trusler skal selvsagt ikke forekomme, men det gjør dessverre det. Jeg har likevel valgt å fokusere på de som ønsker å gjenreise LSK.
I januar planla klubben en julelunsj for sponsorer og samarbeidspartnere. Den fant sted klokken 08:00 morgenen etter at nedrykket var et faktum.
– Det var 120-130 sponsorer som ga meg personlig og sikkert mange andre masse energi. Jeg har hørt om sponsorer som skrev under på avtaler den påfølgende natten. Privatpersoner sender meg meldinger om at de skal kjøpe både ett og to og tre sesongkort. Det er en negativ situasjon, uten tvil, men jeg opplever en revansjelyst og en samling i bånn-tanke hos veldig mange. Det motiverer og trigger.
Han selv har vært sportssjef de siste to årene.
– Regner du med at også din rolle evalueres og opplever du at du har tillit?
– Jeg opplever 100 prosent tillit. Men det er ikke jeg som skal evaluere meg selv, det skal helt sikkert andre gjøre. Jeg har en viktig rolle i A-laget, men også i akademiet og med personalansvar for 40 stykker. Jeg har et veldig stort administrativt ansvar utover om A-laget vinner fra helg til helg. Men en stor del av jobben er rundt A-laget, og jeg tar selvfølgelig min del av ansvaret for at vi rykker ned, sier Mesfin og legger til:
– Jeg har vært sportssjef i to år, og har en femårskontrakt. Jeg er topp motivert. Det er viktig å ta med det store bildet her, vi har vært i nedrykksstriden i 10 av 12 år eller noe slikt, så nedrykket har akkumulert seg over snart et tiår. Likevel skulle et nedrykk aldri skjedd i år, men det har skjedd, og nå må vi se fremover.
Klubben valgte å avsette trener Jörgen Lennartsson før playoffen, og inn kom Tom Nordlie, som kjenner klubben godt. Han har uttalt at han aldri ville gjort det om det ikke var moderklubben, og har også luftet at han trolig kan tenke seg å fortsette som trener. Forholdet med Skeid er avsluttet.
Mandag skal klubben ha styremøte. Der skal de bli enige om et kriteresett for hva en hovedtrener må og skal oppfylle. Så skal det nedsettes et utvalg, som skal ledes av Mesfin, og trolig inneha folk fra styret og daglig ledelse i tillegg.
– Jeg har en lang liste med navn som etter hvert skal kortes ned til en såkalt short list. Det er ikke definert hvor mange navn som skal være på den, men det blir en utvelgelse etter de kriteriene vi bestemmer oss for. Så blir det samtaler og møter med kandidater, før vi etter hvert finner en vi blir enige med.
Nå er det ifølge Mesfin viktigere hvem det er enn når det skjer. Altså er det ikke så viktig om det skjer før eller etter jul, eller om en ny trener er på plass allerede når laget samles til oppstart 6. januar, selv om det er målet.
– Er Nordlie aktuell for å få fortsette?
– Som alle andre står han på en lengre liste med kandidater. Men vi har som sagt ikke nedfelt et kriteriesett før møtet mandag.
Treningskamper, treningsleir, fasiliteter og støtteapparat er allerede på plass. Sportssjefen mener rammene er gode. To keepere og rundt 18 utespillere utgjør en spillergruppe på om lag 20 stykker som er på kontrakt.
– Vi har ting på stell. Vi har nøkkelspillere med kontrakter ut 2020 og 2021, og flere også for 2022. Det er ikke tvil om at vi har god kontroll på spillertroppen vår. Men som jeg sa til spillertroppen dagen etter: Det er kun topp motiverte spillere som får lov til å spille for LSK i 2020 når vi skal revansjere oss. Vi skal ha flere egenutviklede, unge og sultne spillere, og noen etablerte signalspillere fremover.
Med en presset økonomi og spillere som trolig har høyere ambisjoner enn spill på nest øverste nivå, må man også regne med at det kan komme noen bud, på for eksempel toppscorer Thomas Lehne Olsen.
– Det laget vi har nå rykket ned, men det er ikke tvil om at noen av våre helt sikkert vil være attraktive. Men de som tror at de kan hente nøkkelspillere fra LSK for en slikk og ingenting, må tenke seg om både en og to ganger. Vi er ikke en klubb som sitter ribbet og ruinert tilbake, vi er en klubb som skal opp og frem, fastslår Mesfin.
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05