ULLEVAAL (Eurosport.no):
Få dager før seriestart fikk Odd Sander Svendsen på plass fra Hammarby. En spiller klubben har lett etter, en «individualist i kollektivet», som Fagermo beskriver ham som. Laget har ingen skader og er stort sett fulltallige.
Eliteserien
Reddet Brann på overtid etter fryktelig keepertabbe: – Skikkelig kalddusj
17/10/2021 PÅ 16:59
– Vinteren ble bedre og bedre. Vi investerte i et nytt lag i fjor, og har vært gjennom et generasjonsskifte og byttet ut en del spillere som var for mye skadet. Nå har vi fått en gruppe som tåler å trene og trener hardt. De spille en del i Odd i fjor, og vi har fått mer kontinuitet i det nye laget, sier Fagermo til Eurosport.no.
Han mener klubbens ambisjoner må være å bli bedre enn i fjor, og at de – om de er heldige og unngår skader i de posisjonene de er sårbare – kan være med på å slåss om en topp fire-fem-plassering.
Fagermo kom inn før 2008-sesongen, da han tok over for etter Ove Flindt-Bjerg. Men hvor lenge ser han egentlig for seg å fortsette?
– Det spørsmålet har jeg svart på siden det tredje året jeg var i Odd, tror jeg, så det er vanskelig å si. Men jeg har trivdes godt og gjort det bra. Så lenge klubben ønsker og jeg ønsker, så er det moro å være der. Jeg er jo telemarking og de tingene der, men det kan jo hende at det er riktig for begge parter etter hvert at jeg gjør noe annet.
Mjøndalens Vegard Hansen er vel den treneren som har vært lengst i en klubb, mens Fagermo er den som har sittet lengst i samme jobb i Eliteserien.
– Hvordan ser du Eliteserien anno 2019, kontra da du begynte?
– Fotballen blir bedre, fysisk og så videre. Selve Eliteserien har gått litt i konjunkturer. Nå føler jeg at det er flere klubber med penger igjen. De store byene melder seg på igjen. Det er ressurser. Det var en periode etter finanskrisen i de første årene jeg var det at det var litt tøffere for norske klubber, men for meg virker det som at det nå er mer penger i omløp. Det gjør det tøffere, i hvert fall for mindre klubber som oss, hvis de større klubbene bruker pengene sine riktig og greier å utnytte det, sier Fagermo og fortsetter:
– Det er muskler i flere klubber enn det var en periode. Oljekrisen kom for tre-fire år siden, men nå ser ut som klubber har penger. Stavanger, Haugesund, Bergen ... Rosenborg har penger, Molde har penger, Haugesund gikk 20 millioner i minus i fjor, men har penger til å kjøpe spillere nå likevel. Vålerenga har penger. Det er flere som er på banen, og da er det tøffere marked og tøffere på tabellen. Jeg tror Eliteserien blir jevnere enn på lenge. Jeg kan ikke se noen lag som er veldig dårlige og jeg kan ikke se noen lag som er ekstremt mye bedre enn de andre heller.
– Du da, hvordan har du selv endret deg fra 2008 til 2019?
– Det har jeg nok på mange måter. Jeg er blitt eldre. Litt roligere, kanskje, selv om kanskje ikke alle er enige i det. Så har jeg forhåpentlig utviklet spillet vårt fotballfaglig, og måten vi jobber og trener på. Jeg reiser til enhver tid på ulike studieturer, henter impulser fra nye spillere som kommer inn og ikke minst bytter folk i trenerteamet til enhver tid. Det er viktig med kontinuitet, men det er også viktig at noen utfordrer kontinuiteten. Det har jeg vært nøye på i alle de årene jeg har vært der, siden jeg har vært der så lenge. Slik kan vi utvikle oss.
(Artikkelen fortsetter under)
Veldig raskt oppsummert, er Odd en 4-3-3-klubb, inspirert av Nils Arne Eggen.
– Det er fra jeg begynte å være trener. Jeg reiste og så ham flere ganger, studerte ham. Etter hvert har jeg bygget min egen filosofi. Jeg har trent ganske mange gode spillere etter hvert, med impulser som jeg har tatt inn i filosofien. Så er det ulike studieturer. Jeg besøkte Bielsa i Leeds før jul, jeg fulgte Manchester City som spiller 4-3-3. Så kan du reise til andre miljøer som gjør noe annet. Noen ganger treffer du, noen ganger er det ting som ikke er noe å ha, men så legger du på litt og utvikler det videre.
– Er det noe som er overførbart direkte, fra Pep og Bielsa?
– Ja, ja, absolutt. I City var det forsvarsspillet jeg hentet impulser fra. Med Bielsa var det først og fremst utvikling av enkeltspillere i helheten, som han er fantastisk flink på.
(Artikkelen fortsetter under)

Spør Steffen

Gjennom mange sesonger har Odd-treneren vært et frittalende innslag i den norske ligaen. Å kalle ham en fargeklatt, vil neppe være en underdrivelse.
– Er det en roligere og «lugnere» Fagermo vi ser nå?
– Jeg er i hvert fall mye mer erfaren, men jeg har jo en «passion». Du kan ikke drive med det her hvis du ikke har «passion» og interesse, men samtidig tror jeg nok det, at jeg er roligere overfor spillerne enn jeg var de første årene.
– Tror du spillerne er enige da?
– Du får spørre Steffen Hagen, han er rett borte i gangen her, sier Fagermo og setter opp sitt karakteristiske smil.
Vi tar ham på ordet og gjør nettopp det. Inne i gangene på Ullevaal finner vi en draktkledd Steffen Hagen, som gjennom dagen har vært gjennom en rekke intervjuer og promoopptak før seriestart.
– På noen punkter er han nok blitt roligere, men det er klart at når engasjementet og vinnerviljen tar over er det ikke alt som kommer ut av munnen nå heller som er like konstruktivt. Men det er blitt bedre. For min del går det veldig fint, jeg har hatt ham som trener i elleve år, så det er ikke noe problem, sier han til Eurosport.no.
– Kan det også være bra?
– Det kan være bra å røske opp litt innimellom, og at man får ut litt frustrasjon og følelser kan smitte over på oss, når ting ikke er bra nok. Men det må komme noe konstruktivt, og det gjør det absolutt.

Kjenner systemet

Sørlendingen med to landskamper for Norge har som sagt spilt under Fagermo i hele elleve år. Få kjenner treneren bedre, og han har også sett en utvikling hos 52-åringen.
– Han har fått mye mer erfaring, og er mye tryggere på seg sjøl og hva som fungerer og ikke. Når det gjelder spillestilen er vi veldig tro til det han alltid har ment, men det kan være nyanser, selvfølgelig, i 4-3-3. Der det kanskje er størst utvikling, er på treningshverdagen. Det er mye mer kontroll over ting som skjer, intensitetsstyring, individualisering - det er på stell nå. Der har vi tatt store steg, og vi trener mer kontrollert, sier midtstopperen, som oppsummerer Fagermo-fotball på følgende måte:
– Det er høy intensitet, mye løping og store krav til hver enkelt rolle. Det er stort sett det samme, og ikke slik slik at vi bytter formasjon og taktikk etter hvem vi møter.
– Så du som har vært med lenge kunne nesten gått inn og spilt indreløper?
– Nja, det vet jeg ikke, men jeg kan i hvert fall finne indreløperen i blinde hvis han er der han skal være.
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57
Eliteserien
Aune (20) er fansens nye håp: Holder liv i Brann med praktraid
11/09/2021 PÅ 17:52