• Se Terminliste-sendingen torsdag kl. 12.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
Plassering 2019 - Opprykk fra OBOS-ligaen

Nøkkelperson

Bjørn Erik Melland er mannen som skal få på plass de siste brikkene som gjør at AaFK etablerer seg i eliten. Hans første år som sportssjef endte med nedrykk, men da hadde han liten påvirkning på spillerstallen. Etter det har Melland og AAFK imponert. Flere gode spillere har blitt hentet inn og det er ingenting som tilsier at det skal ta slutt nå. Siden må han allerede nå begynne å arbeide med å forlenge avtalen til de meget gode islendingene Fridjónsson og Grétarsson. Begge med avtaler ut 2020.

Troppsituasjon

Aalesund er nyopprykket, men hadde allerede i OBOS-ligaen en stall det luktet Eliteserie-preg av. Til tross for opprykket forlater Thrándarson AaFK og i han mister laget en kvalitetsspiller som bør erstattes. Det er litt tynt i de bakre rekkene etter at Ramsteijn ikke blir med videre og en vingback bør også inn på Color Line. Utover det har Aalesund en slagkraftig tropp.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Trenersituasjon
Lars Bohinen er urokkelig i Aalesund etter årets suksess. Han forlenget også avtalen til ut 2021. Etter å hatt små ressurser å rutte med i Sandefjord får han nå bedre forutsetninger til å lykkes hos Aalesund, på den fineste scenen i norsk fotball. Det skal bli interessant å se om Bohinen kan videreføre AaFKs gode spill også i Eliteserien.

Økonomi

Klubben har ikke overvettes med penger, men en solid og trygg økonomi. Samtidig har klubben en spillerpool i ryggen som kan bidra med midler til å forsterke laget.
Saken fortsetter under:


Keepere

Andreas Lie forlenget avtalen ut 2021, midt under sesongen. Lie kommer fra en meget sterk sesong og er et udiskutabelt førstevalg hos tangotrøyene. Spørsmålet er hva de gjør med andrekeeper. Etter Tarjei Omenås skade i fjor, hentet AaFK inn Marius Berntzen fra Strømmen som reservekeeper. Det er usikkert om han får fornyet tillit og da må AaFK ut på keeperjakt, for jeg tviler på at de tørr å stå med unge Enock Mawete Mwimba som eneste keeper bak Lie.

Forsvar

Kaj Ramsteijn gikk tidlig ut og sa at han ønsket å prøve seg på en annen arena. Bare noen uker etter det fikk han en langtidsskade. Nederlenderen var god for Aalesund og han bør erstattes. Per nå føler jeg det er kun to av stopperne som er gode nok over 26 kamper i Eliteserien. Jonas Grønner har et nivå som tilsier at han bør hevde seg også i Eliteserien. Siden har man krumtappen Daníel Grétarsson som var OBOS-ligaens beste forsvarsspiller. Oddbjørn Lie og Stålinho er begge spillere som er gode nok til å levere, men over en lang serie trengs en ny venstrebeint stopper inn.
Midtbane

Fredrik Carlsen forlenget avtalen sin ut 2021 og Oslo-gutten går inn i sin 12. sesong for klubben. Det er ikke tvil om at Bohinen har tillit til Carlsen og han er på mange måter trenerens forlengede arm på banen. Nigerianske Izunna Uzochukwu viste gode takter før langtidsskaden kom og vil være tilbake utover våren. Han er et alternativ til Carlsen sentralt på midten. Som indreløpere har de flere alternativer. Jeg mener Sondre Fet er et godt alternativ i den rollen. Fet kan også bekle en vingback. Peter Orry Larsen har en hanglete sesong bak seg, men har massevis av erfaring på dette nivået. Erikson Lima er en terrier og kan være nyttig i enkeltkamper.
Siden finnes selvsagt juvelen og årets spiller i fjor, Niklas Castro. Tapet av Thrándarson kan bli kjennbart. Han var en litt annerledes type midtbanespiller og i en optimal verden bør han erstattes. Men først og fremst mener jeg at det er en vingback som må jaktes. Jørgen Hatlehol var en av Bohinens mest betrodde i fjor. Han vil få sjansen også i Eliteserien, men det er mer eller mindre et nytt nivå for han. Davíd Ólafsson har ikke svart til forventingene ennå og hva gjør Bohinen med Jernade Meade? Får han ny avtale? Uansett mener jeg at det må komme inn minimum en vingback hos AaFK.
Saken fortsetter under:


Angrep

Torbjørn Agdestein var meget god i fjor og viktig for Aalesund. Tar han Eliteserie-nivået denne gangen? Uansett mener jeg at dette er en lagdel som nødvendigvis ikke bør forsterkes. Pape Habib Guèye er superspennende også på høyestenivået, og han vil bli en håndfull for de fleste forsvarene. Det kommer også storvokste Hólmbert Fridjónsson til å bli. AaFK ser spennende ut lengst frem på banen. Castro kan også benyttes i denne rollen.

Realistiske signeringer

Brice Wembangomo: Han har det allerede vært lagt bud på og det er realistisk å tro at han er nestemann inn portene. Brice passer perfekt i Bohinens 3-5-2 og er en svært fornuftig signering.

Stian Gregersen: Moldespilleren var i år leid ut til svenske Elfsborg, og gjorde sine saker bra der. Han skal i utgangspunkt tilbake til Molde, men den duellsterke stopperen som også er helt ok med ballen, kan kanskje være et alternativ for AaFK som søker stopper.

Drømmesignering

Fredrik Ulvestad: Naturligvis nærmest helt urealistisk, men det hadde vært en drøm for AaFK å fått ham hjem på den sentrale midtbanen. Djurgården-spilleren var en nøkkelspiller hos årets seriemester i Sverige.

Prognose 2020

Det kan pustes optimisme på Sunnmøre igjen. Laget var fullstendig overlegne og slo poengrekorden i OBOS-ligaen. Stallen holder allerede nå Eliteserie-nivå og med riktige forsterkninger inn og en maksimal sesong kan dette laget være med å kjempe om en topp-8 plassering.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03