Tirsdag kom den såkalte Akademiklassifiseringsrapporten fra Norsk Toppfotball. Der havnet Brann litt over midt på treet med 114,2 poeng. Til sammenligning fikk Vålerenga som beste klubb – som eneste med fem stjerner – toppscore og 136,4 poeng.
De 22 klubbene som er med i klassifiseringssystemet er vurdert på ti punkter, blant annet forankring, spillerlogistikk, produktivitet, planverk og kompetanse. Lillestrøm (tre) går mest frem fra forrige rapport i 2017, mens Sarpsborg (to) går mest tilbake. Ranheim står utenfor.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Brann landet på tre stjerner, på skalen fra en til fem.

To tanker i hodet

Sportssjef Rune Soltvedt erkjente da Eurosport snakket med ham i forbindelse med kampen mot Kristiansund søndag at klubben ikke har hatt mange spillere under 24 år på banen de siste årene.
– Nei, det har vi ikke, og det har vært et bevisst valg, selv om vi skulle ønsket å ha flere unge opp i de årene som har gått også. Men nå er det en tanke, for vi har veldig mange gode unggutter i år som jobber veldig hardt, så nå skal vi i hvert fall åpne opp for dem, og så må det vise seg at de er gode nok også. Men fra klubben sin side skal vi virkelig prioritere dette fremover, sier han til Eurosport.
I den nevnte rapporten uttaler han at utviklingsarbeidet er blitt mer strukturert og systematisert de siste fire årene. Nylig formaliserte Brann at det skal være være fire unge spillere, fortrinnsvis fra eget akademi, i A-stallen. Flere unge lokale spillere skal få spilletid i Eliteserien i årene som kommer, mener Soltvedt.
– Er dette en tydelig retningsendring?
– Tydelig og tydelig, men vi prøver i alle fall å tenke to tanker i hodet samtidig, og fremdeles ha et Brann-lag som skal være med i toppen i norsk fotball. Det ønsker vi veldig sterkt. Og samtidig klare å prioritere å få de unge inn i Eliteserien på en god måte. Vi vet det er en vanskelig jobb, men det er jaggu gøy og utfordrende også, da.

Generasjonsskifte

Rapporten viser at de forrige sesong hadde to klubbutviklede spillere over 25 år, fem klubbutviklede spillere under 25 år og ti spillere på aldersbestemte landslag med spilletid i 2018.
Litt av problemet er at de som trekkes frem som klubbens «mest produktive spillere 2016-2018» ikke lenger er i Brann. Eirik Birkelund (lagt opp), Kasper Skaanes (Start), Jonas Grønner (Aalesund), Fredrik Pallesen Knudsen (Haugesund) og Håkon Lorentzen (Åsane) har alle forsvunnet ut portene av ulike årsaker.
Teamet engasjerte også Kjetil Rekdal i Eurosport-studioet etter søndagens kamper.
– Det laget her begynner å bli veldig gammelt. Det er høy alder på mange av spillerne til Brann, og det er ikke så veldig stor fremtid i en del av dem. Så det kan hende at Brann er nødt til å begynne å bygge et nytt lag igjen med yngre spillere, hvis du går fra keeper og helt frem. Det er ikke så stor fremtid hos en del av dem i Eliteserien hvis du skal være litt kynisk, så Brann må gjennom et nytt generasjonsskifte om ikke så altfor lenge.
Ifølge Soltvedt har altså klubben flere unge spillere han både håper og tror vil komme opp i løpet av de neste årene.
– Er det en runde du må gå med Lars Arne Nilsen, er han enig i at det skal dyrkes mer av unge talenter i Brann?
– Ja, dette er vi enige om. Dette skal vi jobbe for, og fremdeles skal han få både mange gode etablerte og mange gode unge å jobbe med fremover, sier Soltvedt til Eurosport.

Hele listen

Tilstandsmåling akademiklassifisering:
Bodø/Glimt - 133 poeng, 4 stjerner
Brann - 114,2 poeng, 3 stjerner
HamKam - 66,2 poeng, 1 stjerne
Haugesund - 109,4 poeng, 3 stjerner
Kongsvinger - 89,3 poeng, 2 stjerner
Kristiansund - 88,5 poeng, 2 stjerner
Lillestrøm - 108,6 poeng, 3 stjerner
Mjøndalen - 86,6 poeng, 2 stjerner
Molde - 125,2 poeng, 4 stjerner
Odd - 130,1 poeng, 4 stjerner
Rosenborg - 112,1 poeng, 3 stjerner
Sandefjord - 70 poeng, 1 stjerne
Sandnes Ulf - 85,9 poeng, 2 stjerner
Sarpsborg - 90,3 poeng, 2 stjerner
Sogndal - 87,2 poeng, 2 stjerner
Stabæk - 130,1 poeng, 4 stjerner
Start - 109,3 poeng, 3 stjerner
Strømsgodset - 110,6 poeng, 3 stjerner
Tromsø - 126,5 poeng, 4 stjerner
Viking - 136,2 poeng, 4 stjerner
Vålerenga - 136,4 poeng, 5 stjerner
Aalesund - 92,2 poeng, 2 stjerner
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03