Populære sporter
All sport
Vis alt

Jonsson: Dette er grepene som har gjort Bodø/Glimt til et topplag

Joacim Jonsson

Oppdatert 03/07/2019 klokken 20:02 GMT+2

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson har tatt en titt på klubbdriften i Bodø/Glimt, og er mektig imponert over situasjonen de nå har jobbet seg til.

Glimt

Foto: Scanpix

Bodø/Glimt er uten tvil vårens store overraskelse i Eliteserien. Kun 3 poeng bak serieleder Molde, men med to kamper mindre spilt.
Sist serierunde mot topplaget Odd, startet Bodø/Glimt med 5 lokale spillere og 6 spillere som man nesten kan kategorisere som vrakgods. Legg dertil en trener som aldri riktig blitt anerkjent.
Ricardo Friedrich fant man på fotballens bakgård i finsk eliteserie. Høyreback Erlend Dahl Reitan ble aldri funnet god nok i RBK. Det samme med stopper Brede Moe som i tillegg har vært ute 14 måneder med skade og var tilbake først i fjor. Stopperkollega Marius Lode ble hentet fra Bryne. En spiller som også hadde vært ute et år fra fotballen med en dopingdom. På venstreback spiller egne produktet Fredrik André Bjørkan.

– Jobben startet etter nedrykket i 2016

Sentralt på midten startet Patrick Berg. Sønnen til legenden Ørjan Berg var på vei vekk fra Bodø så sent som i fjor høst. Som indreløpere startet Morten Konradsen, lokal gutt som også prøvd seg i RBK uten hell. På den andre indreløperen spilte Ulrik Saltnes, som aldri riktig klarte å slå igjennom i Glimt og var på vei vekk før 2017-sesongen.
Høyrekant Håkon Evjen er vårens suksess, en spiller som ble hentet fra ”lokal-klubben” Mjølner som 17-åring. Som midtspiss startet fotballnomaden Geir Andre Herrem. En spiller som vært i 8 ulike klubber de siste 10 årene og aldri blitt ansett som god nok for det øverste nivået. Venstrekant Amor Layouni ble hentet fra svensk fotball til Elverum i 2017 etter å ha spilt i svensk superettan og 2.divisjon. Glimt snappet opp han etter en sesong i Elverum, og resten er historie.
Trener for dette laget er Kjetil Knutsen som fikk sparken etter en intern maktkamp i Åsane og mange ville ha vekk i løpet av fjorårssesongen.
Se denne ukens Indre Bane her (saken fortsetter etter videoen):
En del av jobben startet allerede etter nedrykket i 2016. Før sesongen i Obosligaen hentet man Friedrich, Lode og Vegard Leikvoll Moberg, som også han ble veid og funnet for lett i Sogndal. Laget feiet gjennom Obosligaen og vant med 16 poeng. Glimt og daværende hovedtrener Aasmund Bjørkan hentet også inn dagens suksesstrener Kjetil Knutsen inn i trenerteamet, foran opprykkssesongen.
Foran comebacket i Eliteserien hentet klubben Layouni, Herrem og Philip Zinckernagel, den eminente dansken som faktisk ikke har spilt fast i år. I tillegg kom Morten Konradsen hjem. Samtidig byttet Knutsen plass med Bjørkan. Knutsen gikk opp som hovedtrener og Bjørkan ble sportssjef. En sesong der laget faktisk tapte kun 10 kamper. Samme antallet som Kristiansund på 5.plass. Problemet var at de klarte ikke å vippe kampene til sin fordel.

Nærmest uvirkelig

Etter sesongen som til tider har vært turbulent, tok Knutsen grep og trente laget knallhardt gjennom vinteren. Det for å evne å avgjøre de tette kampene. Til forskjell fra de fleste andre norske lag, la Glimt også mer i treningskampene. Her skulle det øves på å vinne og skape en vinnerkultur. Nesten halvveis ut i 2019-sesongen kan det se ut som at det har vært en vinnende formel.
Det hele er et eventyr og nærmest uvirkelig at denne gjengen slåss om gullet i 2019.
Her får du Fantasy-tipsene du trenger før den 14. serierunden:
Vi skal heller ikke glemme at i Glimts organisasjon er det mange gamle storheter som jobber. Det er med på føre en stolt kultur og tradisjon videre.
Så kommer Glimt til dilemmaet denne sommeren. Skal klubben selge to av sine juveler, eller skal dem beholde spillerne og satse på å ta gullet? Amor Layouni som Glimt hentet inn gratis og egne Håkon Evjen som vært en berikelse denne våren er begge brennhett stoff på spillermarkedet. For meg er svaret krystallklart. SELG!
Dette er to spillere som ikke kostet klubben noe penger i overgang og veldig lite i lønn. Evjen er den som er mest verdt av disse to, alder tatt i betraktning. Han kan kanskje sammenlignes med Sarpsborg 08 salg av Krepin Diatta til Brugge. Østfoldingene fikk ca. 20 millioner og en god videresalgsprosent.
Fotball er ferskvare og ingen vet hvor attraktive disse er om et halvt år eller ett år. Det finnes ekstremt mange tilfeller der klubber ventet for å få enda mer. Rosenborg er vel et godt eksempel på det med Per Ciljan Skjelbred og Marek Sapara. De to kunne blitt solgt for 70-80 millioner til sammen, nå ble vel salgssummen i underkant av 15 millioner. Elendig klubbdrift, og det finnes mange flere enn disse to. Glimt må ta betalt når de kan. Det vil være med på å skape et solidere økonomisk fundament og Glimt har vist at de både kan hente spillere, men ikke minst utvikle spillere. Koster det en mulig medalje, så er det verdt det med tanke på fremtiden. For den ser lys ut med dagens regime.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame