Populære sporter
All sport
Vis alt

Dette er blitt en suppe som er nødt til å skape splid og uenigheter innad

Eurosport
AvEurosport

Oppdatert 18/03/2020 klokken 15:42 GMT+1

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson er kritisk til det ene punktet i enigheten om permitteringer.

Joacim Jonsson blogg Eliteserien

Foto: Scanpix

NISO, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner, Divisjonsforeningen og Norges Fotballforbund har alle forhandlet og diskutert seg fram til felles betingelser for de norske klubbene.
1. At permitteringsgrunnlaget består så lenge Helsedirektoratets vedtak opprettholdes, eventuelt forlenges på samme betingelser som i dag.
2. Det oppfordres til å vise særlig hensyn til spillere som ikke tilfredsstiller kravene til å motta dagpenger, eller får disse avkortet og så fremt det lar seg gjøre søke å sikre et tilstrekkelig inntektsgrunnlag for disse spillerne.
3. At en klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell - herunder spillere av betydelig verdi for klubben - i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres, forutsatt at klubben har gjort saklige og samvittighetsfulle individuelle vurderinger av de enkelte spillerne.
Ved de to øverste punktene er det ikke mye å sette fingeren på, men det siste punktet er sjokkerende for meg.
Det betyr at klubbene kan velge hvilke spillere i stallen som skal permitteres og hvilke som skal få beholde sin lønn. Situasjonen har naturligvis blitt panisk når alle har innsett at en spiller som permitteres kan si opp avtalen med klubben og gå gratis videre.
Normalt ville man kunne kommet frem til en enighet innad blant norske klubber om det å ikke hente fra hverandre. Problemet her er at enkelte vinduer, blant annet noen i Asia fortsatt er åpne. Norsk fotball tør dermed ikke ta risikoen det er å la spillerne få den muligheten å kunne gå vederlagsfritt.
Derfor har også punkt nr. 3 blitt forhandlet frem.
I praksis vil det bety at alle spillere med en form for markedsverdi vil få beholde sin lønn, samtidig som klubbens tro tjenere, lokale og lojale spillere vil bli permittert, altså dem uten salgsverdi.
Et eksempel kan for eksempelvis være Ole Jørgen Halvorsen og Joachim Thomassen i Sarpsborg 08. Begge er lokale spillere som vært med på hele oppturen og vært nøkkelspillere. Disse er henholdsvis 32 og 33 år, og har null i markedsverdi. De vil permitteres, samtidig som de afrikanske spillerne som det er investert penger i, men som ikke levert noe som helst på banen, beholder sin lønn.
Ser man til KBK vil klubben ikke permittere Flamur Kastrati, men lojale klubbspillere som brødrene Ulvestad vil trolig bli permittert.
Hva gjør RBK for eksempel? Permitterer de landslagsspiller Tore Reginiussen som er 34 år og har en begrenset verdi, noe som gir ham 30.000 per måned, samtidig som landslagskollega Birger Meling, som er salgsvare, får beholde sine 150.000 (?) per måned?.
Nei, dette har blitt en suppe og den solidariteten man har predikert, og det å stå samlet i denne krisen, blir bare tomme ord for meg.
Jeg synes det ikke er en organisasjon verdig å selektere for eksempel 25 prosent av gruppa. Det er nødt til å skape splid og uenigheter innad.
Hvor verdsatt føler seg de spillerne som får et permisjonsvarsel? Hvor stor lojalitet vil dem føle fra den dagen av?
Her ønsker jeg at klubbene går sammen og kommer frem til en solidarisk løsning innad, der spillerne blir behandlet likt. Her må spillerne være lojale mot hverandre.
De som har en salgsverdi må også akseptere å gå ned i lønn, samtidig som de signerer en avtale om at de ikke vil si opp sin kontrakt grunnet dette. Det gir en trygghet til klubbene.
Nå er det total krise og unntakstilstander, da må vi også vise at vi står samlet. Ikke bare snakke om det.
Opp til bevis, Fotball-Norge!
NISOs Joachim Walltin svarte på kritikk i denne artikkelen.
Det har han også gjort påTwitter:
picture

NTF-sjefen: – Om de ikke permitterer nå, så gjør de ikke jobben sin

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame