TRONDHEIM (Eurosport.no):
Reisen fra fødebyen New York og hit til Trondheim har vært lengre og mer kronglete enn det Espen Askeladd er vant til fra eventyrene. Men på kun et par uker har Bjørn Maars Johnsen funnet sin rolle i RBK.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
Etter endt økt torsdag denne uken, mens alle andre har gått av feltet, ser Bjørn Maars Johnsen at unggutten Emil Konradsen Ceide har blitt igjen for å trene på egenhånd.

– Sånn skal det være!

Gutten som nettopp fylte 18 år har plukket opp et nett med baller etter fellestreningen og har gjort seg klar for å drible og skyte på tomt mål.
– This is what I like to see, roper Maars Johnsen til Eurosports journalist og Rosenborgs pressesjef Harald Pedersen.
Han har akkurat unnagjort et intervju med rettighetshaveren og i mellomtida har det grønne gresset blitt tømt for spillere.
– En unggutt som står igjen og trener, sånn skal det være, sier den høyreiste spissen og klyver i lange steg over treningsbanen i retning Ceide.
Saken fortsatter under:

Kronglet vei til suksess

Den nesten ti år eldre spissen liker det han ser og kanskje er det fordi han kjenner igjen noe av ærgjerrigheten i seg selv. For veien fra USAs østkyst til landslagsspill og Europa League med Rosenborg har vært lengre enn de fleste aner.
Som grafikken viser har Maars Johnsens nomadevirksomhet vært av det spektakulære slaget. 15 klubber og et knippe prøvespill på 13 år er fasiten.
– Det blir en svær grafikk med linjer og flytting og alt mulig om du skal lage det. Men det var normalt for meg, det var ikke noe problem å fly rundt og bare gjøre det, sier Maars Johnsen om Eurosports forsøk på å lage en grafisk framstilling av karrieren hans.
Før han utdyper:
– All flyttingen handler om å komme seg til et bedre lag, en bedre situasjon økonomisk, å bli en bedre spiller og komme seg videre. Kanskje ser du en spiller utvikle seg i én klubb i hele karrieren, men for meg var løsningen å bytte klubber. Det er bare en annen måte å gjøre det på, sier han.

– Ikke klippekort

Nå har han havnet i Rosenborg på en foreløpig korttidskontrakt etter å ha havnet i kulda i AZ Alkmaar, og det har vært en nøkkel for spissen å få spilletid igjen. Men den må han gjøre seg fortjent til.
– Jaja! Jeg tror du så det mot Lillestrøm, hvor sulten jeg var på spilletid. Men jeg må prestere. Det er fotball, det er alltid konkurranse, det kommer alltid en opp. Du ser Emil komme opp også, han spiller bra, skryter 27-åringen av kollegaen i angrepsrekka til Rosenborg.
Saken fortsetter under:

Telefonsamtale ble avgjørende

Samtidig ble han smigret av en telefonsamtale med Eirik Horneland om å komme til Trondheim.
– Eirik ringte meg og ga meg veldig positiv energi for hva han ville bruke meg til og hans visjoner for laget. Jeg sa at jeg vil spille for dem i Europa, enten det ble Champions League eller Europa League, så lenge jeg fikk sjansen til å spille.
– 50 % av kampene, 100 % - det er det samme. Jeg er glad for at de dro meg ut av mørket og inn i en situasjon der jeg kan vise meg fram igjen.

Havnet i kulda

For plutselig var Maars Johnsen i en umulig situasjon i nederlandske AZ.
– Hva gikk galt i AZ?
– Spillestilen kanskje? I ADO den Haag var formasjonen bedre for meg, lignende den i RBK, med mange innlegg. Det fikk jeg ikke i AZ. Jeg gjorde nok en svak avgjørelse ved å ikke fokusere på hvordan AZ spilte før jeg signerte for dem.
– Her i RBK er spillestilen perfekt for meg. Lange baller på meg, ned til midtbanen – det tror jeg hjelper meg til å bli bedre.
– Så det var oppskriften Horneland solgte inn til deg?
– Ja.

Sidespissdebatt

At det har blitt en debatt om at Rosenborg brått har begynt å spille med to spisser i angrepsrekka syns Maars Johnsen er underlig.
– Er ordet «sidespiss» et nytt ord for deg?
– Jeg bryr meg ikke, jeg kan spille overalt fremme. I VIF spilte jeg på høyrekant.
– Men er du overrasket over at det er et ord du har måttet høre mye?
– Ja, selvsagt. Selvsagt.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Ikke snakket med Brattbakk

Harald Martin Brattbakk er trener i akademiavdelingen i Rosenborg og overvar treningen torsdag. Brattbakk havnet selv i en «sidespissdiskusjon» på 1990-tallet da han og Sigurd Rushfeldt var i Rosenborg samtidig.
– Jeg har ikke snakket med Harald om det, men jeg vet de gjorde det for et par år siden med Bendtner. Så jeg vet det ikke er noe nytt, som er positivt. Når det er nytt så tenker de kanskje «vi tar det vekk» dersom det ikke funker, men de er fokuserte på det og overbevist om at det vil fungere, og det gjorde det, i et par av kampene så langt, beskriver Maars Johnsen.
Foreløpig har han kontrakt med trønderne ut året, men Maars Johnsen er åpen for forlengelse.
– Ja, vi får se! De må jo også ønske meg også, da. Jeg må vise at jeg er god nok til å spille her og forhåpentligvis tilbyr de meg en kontrakt. Men det er også noe Rosenborg og AZ må bli enige om, som jeg ikke kontrollerer.

Vil spille gjennom vinteren

Det er bare ett problem: Mangel på kamptrening, da den norske serien går i dvale 1. desember.
– Det er et langt gap mellom kamper i vinter om RBK ryker ut i gruppespillet fra 12. desember?
– Ja, det er vanskelig, for det er ingen kamper - det er bare treningskamper til april. Jeg vet det er pre-season fra januar, men det er vanskelig, om jeg bare trener og ikke spiller kamper, med tanke på plassen min på landslaget. Men RBK og landslagsledelsen har en god dialog, det er bra, sier Maars Johnsen.
Han langt på vei avviser en retur til AZ Alkmaar.
– Det vil ikke være en god situasjon for meg (å vende tilbake dit) fordi jeg vet jeg ikke kommer til å spille. Så snart de lot meg gå på lån så endret ting seg. Det er bare sånn det er, og det er en mulighet for meg å vise meg fram her, jeg er glad for det.
Sett denne?
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21