Fra og med i dag, 1. april, er det igjen åpnet for trening i grupper på inntil fem personer. I Aalesund er spillerne permittert, mens Bohinen er delvis permittert.
– Hos oss skjer det ikke noe annet enn det vi har gjort frem til nå. De spillerne som ønsker det kan komme inn på Color Line og trene der, og de som trener ute i nærområdene på baner eller i skogene, gjør det.
Han mener de klubbene som nå ikke har permittert og dermed kan trene flere sammen, vil kunne dra fordel av det kontra de andre.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
– Ja, det er uomtvistelig et fortrinn, når de kan gå og trene og få relasjonelle øvelser. Men slik er det bare, og det lever jeg fint med. Det valget har vår klubb måttet ta. Vi har ikke noe mulighet til å gjøre det på noen annen måte. At det finnes skjevhet i norsk fotball gjør det uansett, alt blir ikke likt, sier Bohinen og legger til:
– Nå er det jo slik, egentlig, at organisert idrett er forbudt, og det betyr at om jeg kunne være på feltet, så kunne jeg fortsatt ikke coachet dem, hvis vi skal følge lovens bokstav helt her.
Tirsdag hersket det full forvirring i Fotball-Norge, etter at det ble åpnet opp igjen på forbudet mot trening i grupper. Bohinen på sin side mente det egentlig var ganske enkelt.
– Det er dårlig ledelse sentralt, og man har ikke vært tydelige nok i kommunikasjonen. Vi ser det på mediene som skriver at nå er organisert trening igjen lov. Det er det ikke. Det er ikke NFF eller NTF som bestemmer det, det er jo Folkehelseinstituttet og de enda høyere som bestemmer det. Organisert trening er fortsatt forbudt, og det betyr at treningene ikke kan ledes. Men det betyr at spillerne som ikke er permitterte nå må trene etter klubbenes krav, men uten coaching.
Flere, blant annet Ranheims Frank Lidahl, stusset over hvorfor man ikke bare kunne vente en dag med de nye føringene, ettersom Helsedirektoratet likevel skulle kommunisere sine onsdag.
– Det har jeg ikke tenkt på, men kanskje det er litt da at de gir etter for det presset som er kommet de siste dagene, på akkurat det at man kan trene og komme i gang igjen.
– Tror du det har vært et stort press?
– Ja, jeg tror egentlig det. Og kanskje at NTF har kommet ut med dette fordi de føler at det er press fra klubbene. Det skal det være, men da skal det også klar og tydelig ledelse til.
Nå er det slik at man kan trene sammen i grupper inntil fem personer, med to meter mellom seg. Bohinen har flere ganger reagert på at reglene er for strenge, også de selvpålagte bestemmelsene fra fotballens side.
– Jeg synes fortsatt de er strenge. De reglene som gjelder pr i dag er for strenge ut fra hva som er mulig å gjøre, uten å sette seg over de smittevernreglene som gjelder. Det vil ikke være noe problem for oss å ha elleve spillere på banen og trene formasjonstrening, både defensivt og offensivt, trene i ledd, trene relasjonelt, uten at spillerne kommer nærmere hverandre enn åtte meter, sier Bohinen og legger til:
– Det er helt uproblematisk, men ville hatt veldig stor verdi for oss. For spillerne ... "glemmer ting" underveis. Det betyr at det vil ta lengre tid å komme tilbake når vi skal starte opp igjen. Så det er mulig å trene uten egentlig å være i nærheten av hverandre eller bryte noen smittevernsregler, selv med en ellever på banen.
Klubbene har besluttet ulike løsninger når det kommer til permitteringer. Noen har foreløpig avstått fra det skrittet, andre har permittert samtlige mens noen igjen har permittert i en prosentandel.
– I det øyeblikket regjeringen og myndighetene åpner for at man trene 100 prosent sammen igjen, blir det opp til klubben å se om man har råd til det. Jeg tror at så lenge man må trene i grupper slik det er nå, så har ikke klubben umiddelbart mer penger. Det kommer ikke inntekter inn likevel. En seriestart er heller ikke spikret, og det kan fortsatt gå månedsvis. Det er en avgjørelse klubben må ta, det er ikke slik at så fort vi har sjansen til å trene 25 sammen igjen, så er pengene på bok.
I onsdagens melding fra Norges Fotballforbund, heter det at "NFF er glade for at Helsedirektoratet i dag har tydeliggjort regelverket for organisert idrett, og det ikke er tvil om at at fotballbaner igjen kan brukes til fotballaktiviteter."
– Retningslinjene, i hvert fall de overordnende, har vært klare hele tiden. Så er det selvfølgelig store utfordringer knyttet til permitteringer, men det har ikke jeg hatt så mye med å gjøre, det blir tatt av klubbledelsen. Men det har vært litt utydelig kommunikasjon, som har gjort at vi har fått det klima som vi har i norsk fotball. Jeg synes det er veldig uheldig at det blitt slik. Hadde det vært håndtert på en bedre måte, kunne vi fått en større grad av solidaritet med tanke på de problemstillingene vi har hatt, ikke minst når det gjelder dette med om man kan hente spillere som er ute av karantene eller ikke. Vi er ikke tjent med at det blir satt opp så store fronter, og det kan norsk fotball bære med seg langt inn i fremtiden etter at dette er over.
– Hvordan er klima akkurat nå?
– Det var en veldig solidaritetstanke i starten, som var veldig bra. Alle skulle trene likt og ikke hente hverandres spillere i en vanskelig tid. Så kommer dette med permitteringer, en gjør det på en måte, andre på en annen måte, og noen mente det var urettferdig overfor de klubbene som driver bra at de ikke skal kunne hente spillere, og så er det noen klubber som ikke vil selge når de selv har permittert spillere og har dårlig økonomi.
– Så det er blitt mange problemstillinger oppe i dette her. Jeg vet ikke om de hadde vært unngåelige, men jeg opplever at det er mye rot rundt kommunikasjonen rundt disse tingene, som burde vært tatt tak i fra toppen på en bedre måte.
I verste fall frykter Aalesund-treneren at situasjonen kan skape konfliktlinjer vil være der også etter at situasjonen har lagt seg og ting er mer normalisert.
– Jeg frykter at det kan gjøre det. Men det trenger ikke gjøre det. Vi får se hva enkelte klubber velger å gjøre, om noen velger å hente spillere som er permitterte, blant annet. Eller om noen blir tatt i å trene utover det som egentlig er lov, og prøver å tøye grensene. Disse tingene vil være med på å avgjøre hvordan de konfliktlinjene vil oppstå i fremtiden. Det er vanskelig å si, men det er en berettiget grunn der for at det skal bli konflikter.
Se hele episoden her:

Bohinen frykter langvarige konflikter i norsk fotball

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03