Etter oppholdet i Nottingham Forest i engelske Championship var Bendtner helt ute av det. Den danske stjernespissen var virkelig langt nede. Den tidligere spisshelten Preben Elkjær intervjues om situasjonen, og sier at Bendtner aldri har hatt en karriere.
"Det er slutt. Jeg vil ikke mer".
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Så er plutselig Rosenborg kommet på banen. Bendtner poserer på et bilde med Stig Inge Bjørnebye og setter pennen til et stykke papir. Det er en kontrakt med RBK, som "jeg vel akkurat hadde hørt om, hvis vi spoler tiden tre uker tilbake".
«Rosenborgs ledelse har totalt ignorerert avvisningene våre og presset på. Jeg så det ikke komme, jeg hadde nådd et punkt hvor jeg hadde gitt opp. Fotballen var et overstått kapittel,» skriver spissen i boken «Nicklas Bendtner – Begge sider». Den er forfattet av journalisten Rune Skyum-Nielsen.
Men så begynte overtalelsen. Agenten og moren var involvert. Også Danmarks landslagssjef og tidligere RBK-trener Åge Hareide, som tok et møte med Bendtner, mente han burde gripe sjansen.
«Hvis du går til Rosenborg får du noe å jobbe med. Masse innlegg og sjanser. Og når du er fast på klubblaget, blir du også mitt førstevalg. Du er min foretrukne angriper, så snart du er i kampform», skal Hareide ha sagt ifølge Bendtner, som rett ut innrømmer at det ble tungen på vektskålen.
Det er i mars 2017, og mannen som tidligere har vært i klubber som Arsenal, Juventus og Wolfsburg, har skrevet en treårsavtale med en klubb i den norske Eliteserien. Allerede før han har spilt ett minutt omtales han som den største profilen som har vært i ligaen noen gang.
Han forteller om hvordan det var å skulle starte på nytt i den norske serien, en liga han ikke engang kunne navnet på, og trekker frem to personer som har betydd mye for ham da han fikk tilbake lysten.
«Jeg kan ikke helt forklare det, men jeg kan peke på dem som har banet veien. To klassefyrer, som har vist meg en tillit jeg ikke lengre trodde var mulig. Gitt meg noe å stå opp til. Sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye og trener Kåre Ingebrigtsen.»

Hemmelig avtale

Bendtner forteller om hvordan Ingebrigtsen for eksempel kunne komme til ham og si at om han hadde noen spesielle behov som kunne gjøre ham glad og trygg, som å dra til London og besøke sønnen sin midt i uka, så skulle de klare å finne ut av det. De skal hele tiden ha gjentatt hans potensial og var tålmodige, selv da spissen selv ble grinete og lei.
«Men det var deres syn på profesjonell fotball som ga meg lysten tilbake. Kåre og Stig snakker om noen ting som ingen andre snakker om. Om samhold. Om å forstå hverandres forskjeller. Om plass til individet, så kollektivet kan blomstre. Jeg har ikke hørt noe lignende, for det lyder som en familie hvor det er plass til alle. Jeg drømmer om den slags. Om romslighet. Om å kunne få lov til å være meg og bidra til et lag samtidig.»
Han forteller også om en hemmelig avtale med Adidas. Bendtner brukte Nike, og hevder han gikk til Bjørnebye for å få Adidas til å kjøpe ham fri fra avtalen med Nike med samme vilkår, slik at han også spilte i Adidas likt som alle andre – uten at noen i pressen eller spillertroppen visste om hans personlige konrakt.
Omtrent på samme tid hyller han klubbens altmuligmann Harald Pedersen, Trondheim og naturen og Mike Jensen. Kunstgresset får imidlertid unngjelde ved flere anledninger.
Det går ålreit på banen, selv om enkelte "toskete nobodies fra sportspressen" innimellom er kritiske. Danmark kvalifiserer seg til VM og Bendtner vil for første gang i sitt liv være topptrent når han møter til ny preseason. Han føler seg som 90 prosent Nicklas, der han for et år siden bare var 20 prosent. Finner han de siste 10 prosentene, kan han kanskje komme seg ut når overgangsvinduet åpner til sommeren.
Året 2017 inneholdt seriegull, toppscorertittel, årets mål, årets lag, landslagscomeback, landslagsscoring og en sønn "som løper pavestolt rundt på Lerkendal og klamret seg til vårt ligatrofe".

– Takket nei til 25. mill

Det kommer en del henvendelser på ham allerede i januar 2018, ifølge Bendtner. Fra blant annet Kina, Midt-Østen og USA. Og han vil være førstevalg i VM, og "komme seg av sted til en ordentlig klubb". Bordeuax kommer på banen. De byr 25 millioner kroner, men Rosenborg vil ha mer, skriver spissen.
Troppen sliter med flere skader, og Bendtner spiller ikke bare spiss. Målene uteblir, og reaksjonen er at han må ha flere mål, og at han ikke kan være spydspiss i VM om han er midtbanespiller på klubblaget. Det skal han ha tatt opp med Ingebrigtsen, som sa seg enig og tok grep.
Så kom skaden mot Brann. Den mener han imidlertid ikke var så alvorlig som fryktet, og at han ville blitt frisk nok i tide til å bidra i VM. Derfor spekulerer han i andre årsaker til at han ikke blir tatt ut. En av teoriene går på at det handler om ProTreatment, som han og Andreas Bjelland brukte, som DBU (det danske fotballforbundet) ikke likte.
Planen var at han skulle bygges opp og komme seg til VM, og en stor sommerovergang. Men alt rant ut i sanden.
«Stig og Kåre hører hvor godt det går med opptreningen. De er ikke i tvil; selvfølgelig skal jeg møte opp for Rosenborg i den siste kampen før sommerpausen. Det er jo også deres masterplan – å gjøre meg klar til VM og sende meg av gårde på en stor sommertransfer – som er gått i vasken.»

Ville vekk etter Ingebrigtsen-sparking

Han følger VM fra sofaen. Så får Kåre Ingebrigtsen sparken. Bendtner kaller det brutalt, og at det er langt fra snakket om fellesskap, som han kjøpte i forbindelse med overgangen.
«Kåre så den ikke komme. Jeg gjorde det heller ikke. Vi snakker tross alt om en mann som har vunnet gull til klubben tre år på rad. Og akkurat nå ligger vi på andreplass – to poeng etter Brann Bergen med en halv sesong i igjen. En dedikert fiasko er han ikke.
Den danske angriperen fortsetter med at ingenting overrasker ham lenger, og at klubben vel er gått hen og blitt grådig. Han er likevel innom at det halter i det offensive spillet.
«Vi står sammen i troppen og krever Kåre tilbake. Vi nekter å trene, men det er ikke noe å gjøre. Den store Ivar Koteng er fullstendig urokkelig, og selv om jeg godt kan like vår forfremmede talenttrener,Rini Coolen, vil jeg helst bare vekk og videre. Det var Kåre som fikk meg hit, og uten ham har jeg kun Stig tilbake. Alt annet kan være det samme.»
Alle planene er forsvunnet ut av vinduet. Den famøse taxituren som ender med arrestasjon og fotlenke følger.
«Alt ramler sammen på ingen tid. En klubb i Dubai trekker sitt ganske så ville tilbud. Mine private reklameavtaler blir annullert. Og fordømmelser er det selvfølgelig mange av.»

Mener han ble truet med sparken

Eirik Horneland har tatt over som trener. På vei ned til treningsleiren i Portugal før sesongen, tar han og Bjørnebye turen innom København for å hilse på angriperen og snakke om fremtiden. Der skal Bjørnebye ha kommet med kritikk for at han mangler ydmykhet, at det har vært for mye festbilder og moro på Instagram og «minner meg om boten på 50 dagers lønn.»
Ifølge Bendtner lanserer han tre forskjellige scenarioer for det kommende året.
– Du kan komme tilbake og score 15 mål. Du kan bli solgt til en klubb utenfor Europa – en klubb der overgangsvinduet ikke stenger snart. Eller du kan bli sparket.»
Bendtner skal ha spurt hva han mener med sparket, hvorpå Bjørnebye skal ha uttalt at de har undersøkt om det kan være en mulighet rent juridisk. Den sportslige lederen skal ha fulgt opp med at de alle foretrakk alternativ nummer en.
Under middagen i København skal de også ha vært innom at Eirik Horneland ønsker å spille som Jürgen Klopp, og en diskusjon om hvorvidt Bendtner skulle fly rett til Trondheim den dagen han fikk av fotlenken, eller om han skulle få en fridag ettersom resten av troppen har fri dagen etter.
Det ender med et kompromiss. Bendtner får en frikveld i stedet for en hel frihelg, og lander i Norge med brutale tømmermenn.

Hevder trio ikke ønsket ham tilbake

Tilbake i Trondheim etter at han sonet med fotlenke, er ikke stemningen god. Han mener en trio med nøkkelspillere ikke ønsket ham tilbake.
«I klubben har klikken omkring de tre A-er, André Hansen, Alexander Søderlund og Anders Konradsen, vokst seg større. De har ikke ønsket meg tilbake. Nå var det endelig de som var i sentrum, og så snart jeg dukker opp, er de ren luft for journalistene. Det er en del misunnelse involvert i den slags. Artig nok, for jeg ville mer enn gjerne slippe oppmerksomheten», skriver Bendtner i boken.
Overfor Eurosport har både Andre Hansen og Alexander Søderlund gitt uttrykk for at de ikke ønsker å kommentere innholdet. Gjennom spillerkoordinator i Rosenborg, Harald Pedersen, skal også Anders Konradsen ha meddelt at han ikke ønsker å kommentere, skriver NTB. Eurosport har bedt om en kommentar fra Eirik Horneland mandag, men Rosenborg-treneren ønsker å lese boken før han uttaler seg. Stig Inge Bjørnebye har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar. Klubben har imidlertid varslet at de kommer med en uttalelse i løpet av dagen.
Flere av spillerne skal også ha vært misfornøyde med det de mente var en særbehandling av den danske stjernen over lengre tid. Ifølge Adresseavisen ble han hasteinnkalt til et møte med Eirik Horneland og Bjørnebye etter en trening der flere av spillerne skal ha forlatt treningsbanen i protest.
«Stig forteller om sesongevalueringen fra desember. Noen av mine lagkamerater er utilfredse med det de kaller "Bendtners særlige vilkår". At jeg har fått for frie tøyler under de tidligere trenerne og har brukt mine fridager i København og Berlin og den slags. De bruker åpenbart energi på hvor i verden jeg oppholder meg når vi har fri.»
Videre tar han opp at lagkameratene ikke tør konfrontere ham direkte fordi han var for stor stjerne til det, og at Bjørnebye sendte ham en liste med krav som skulle oppfylles. Ifølge Bendtner måtte han stråle som en sol på trening, poste fotballrelaterte ting på Instagram og trene og spille på kunstgress uten å beklage seg.

Kunne fått millionbonus

Han fortsetter også med sitt forhold til Horneland. Han likte dårlig den nye trenerens regelregime, og hevder RBK-treneren byttet plan dagen før Eliteserie-starten for å få Bendtner til å se ut som en syndebukk.
Videre bekrefter han at han hadde en såkalt sign-off-klausul, som ville gi ham en millionbonus dersom han fullførte kontrakten sin med Rosenborg. Han åpner også opp om en viss splittelse blant spillerne.
«Hvis det ikke var for Mike og hans halvdel av troppen, ville jeg dratt her og nå. Ivan (Benes, agenten) sier også at RBK ikke bør slippe så lett. Om jeg oppfyller mine forpliktelser frem til nyttår venter en stor millionbonus. En sign-off-fee, som vi fikk skrevet inn i den opprinnelige kontrakten. Det er økonomien som er den virkelige årsaken til at klubben prøver å få meg ut. For første gang på veldig mange år er Rosenborg i pengeproblemer»
Etter en lang periode uten å være aktuell for spill var Nicklas Bendtners tid i Trondheim over. Han ble klar for Ståle Solbakkens FC København i begynnelsen av september.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03