TRONDHEIM/OSLO (Eurosport.no):
Det har blåst godt i kastene rundt Rosenborg og organisasjonssjef Trond Alstad etter at han avbrøt Pål André Hellands intervju med NRK sist uke.
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 KLOKKEN 20:39
På henvendelse fra Eurosport, velger Alstad å uttale seg om Norges største klubbs åpenhetskultur, men han presiserer at dette ikke er et intervju.
– Utgangspunktet vårt er at spillerne alltid er tilgjengelige. Derfor stiller de opp i ca. 500 aktiviteter i året, for alt fra medier til andre samfunnsoppdrag som fotballskoler, for fengselsinnsatte osv. Dette antallet måler vi hvert år, og i fjor tror jeg vi bikket 600. Så vi gjør sikkert ikke aldri nok, men jeg mener at vi er både åpne og tilgjengelige, sier Alstad i forkant av kveldens kamp mot Strømsgodset.
Ifølge klubbens strategi, som Alstad har vært sentral i å utforme, er det, i tillegg til spillerne, styreleder Ivar Koteng, daglig leder Tove Moe Dyrhaug, samt Stig Inge Bjørnebye og Eirik Horneland fra sport, som skal uttale seg fra Brakka. Etter siste tids virak gjør han et unntak.
– Jeg vil ikke ha noe fokus på meg, men jeg syns det er riktig å uttale meg om hvordan vi tenker rundt tilgjengelighet og åpenhet i RBK, sier Alstad.
Han sier det hører med til sjeldenhetene at spillerne ikke er villige til å gjøre en jobb for klubben.
– Det er veldig sjeldent vi trenger å pålegge noen å stille opp, i den grad vi gjør det er det overfor rettighetshaver i Europa League, cupen og Eliteserien. Så må vi selvsagt ta hensyn når det gjelder trening, behandling og private gjøremål. Men utgangspunktet er «ja», men så hender det at vi ender på «nei» av og til, forklarer organisasjonssjefen.

Spillerrådet

En som ikke er fremmed for en prat med journalister er Pål André Helland, som gjerne vil stille opp på mer enn det klubben tillater ham. Enten det er i podcaster eller programmer som FotballMandag på MAX eller FotballXtra på TV 2.
Enn så lenge har RBK-spillerne også stående nekt, som eneste Eliteserie-klubb, på å delta i Eurosports podcast «Spillerrådet». En podcast der spillere fra samtlige Eliteserie-klubber jevnlig deltar og diskuterer siste nytt i norsk fotball.
– Mange av de andre klubbene er mye mer avhengig av den oppmerksomheten, den får Rosenborg uansett. Men på et generelt grunnlag tror jeg det kan lønne seg å slippe opp litt. For jeg tror folk får et annet forhold til spillere og utøvere som tør å by på seg selv. Får man bare det man ser på TV og på stadion får man ikke et eieforhold til de man ser springer rundt på banen, mener kantspilleren.
– Hva syns du om den restriktive holdningen dere har nå?
– Det må nesten klubben svare for. Jeg syns vi bør være åpne og ha meninger og tørre å si det, fordi jeg tror det engasjerer folk. For egen del så tåler jeg at folk er uenige med meg, noe annet hadde vært veldig kjedelig, svarer 29-åringen.
Saken fortsetter under:
For trener Eirik Horneland var denne nekten helt ny, når Eurosport konfronterer ham med den.
– Jeg var ikke klar over den problemstillingen som du skisserer der. Det er et stort trykk på våre spillere og av og til må vi balansere belastningen. Men vi ønsker å stille opp på mest mulig.
– Ref forrige ukes hendelse, så vil du ha minst mulig innblanding fra pressesjefen?
– Ja, i alle fall for min del. Jeg klarer å gjøre mine vurderinger på hva jeg skal si og ikke si. Og hvis jeg trår feil så må jeg stå for det. Men jeg prøver å balansere på en god måte og svare så godt jeg kan. Jeg tror aldri jeg har sagt nei til deg en eneste gang, jeg har stilt opp på alt i gode og dårlige dager, svarer Horneland.
Selv hadde han ingen problemer med å svare på spørsmålene fra NRK om Karlsen sin twittermelding, men det irriterte treneren at statskanalen aldri publiserte hans intervju.
– Jeg svarte at det er ingen problem at Karlsen twitrer om det, det er en del av bransjen vi er i – det er brød og sirkus og jeg syns det bare er morsomt. Det som skuffer meg er at ikke NRK ikke viser intervjuet der jeg svarer på spørsmål om det, det er rart.
– Det var bare vennskapelig banter?
– Ja, det var helt uproblematisk.
– Men jeg antar at han ikke har innvirkning på laguttaket ditt?
– Hehehe, nei. Det har han ikke, men jeg liker at det blir kastet litt meldinger, det har jeg ingen problemer med.
Før han legger til:
– Jeg tror vi som klubb har vært stressa og pressa. Vi har hatt litt for dårlige resultater og da gjør vi av og til dumme ting, sier Horneland om episoden i Portugal.
Saken fortsetter under:

Helland enig

Det er Helland enig i.
– Helt klart. Det er en helt annen energipåfylling enn når du blir overøst med positive spørsmål og intervjuer. Det har gjort at guarden er mer oppe enn når det går bra. Men Trond prøver ikke å være en klovn bevisst, han gjør det han tror er rett, sier Rosenborgs største profil.
Årsaken til at Rosenborgs spillere ikke skal være med i programmer der de er nødt til å uttale seg om andre spillere, klubber og tematikk er som følger, ifølge Alstad:
– Vi har som stående regel at vi skal konsentrere oss om oss selv. Vi skal ikke være så opptatt av andre lag, spillere og dommere – men oss selv. Det står også i reglene vi har for sosiale medier. Vi vet at hvis vi mener noe så blir det en ti ganger så stor reaksjon som når andre spillere mener noe.
– Så det handler om tøffheten rundt det å tørre å mene noe?
– Ja, det er fordi alt vi sier blir så svært. Og vi vil ikke at det skal påvirke oss i for stor grad, for det er energikrevende. Om en spiller vil stille opp i FotballXtra eller FotballMandag så skal vi gjerne diskutere det med spiller og trener. Utgangspunktet er «ja», men det kan hende vi ender på «nei», sier Alstad.

Adressa-podcast

I Trondheim har regionavisa Adresseavisen en podcast med tungt Rosenborg-fokus. Der har Rosenborg-spillerne stilt flittig opp i flere år, men i det siste har avisa fått nei fra klubben, forteller avisas journalist Petter Rasmus.
– Realiteten er at Alstad ikke har ønsket å ha med spillere i podcasten i det siste. Han har også blitt tilbudt å komme i podcasten for å gi respons og tilsvar, som på Michael Karlsen og Mush Bakengas uttalelser da de var gjester om at garderobekulturen på Lerkendal ble rasert etter at Nicklas Bendtner kom inn i klubben. Da lurte han på om Rosenborg ikke har tilsvarsrett, vi svarte «jo, selvsagt» og vi tilbød han å komme på besøk.
– Hva skjedde så?
– Det takket han nei til. Forklaringen var at det kun er fire personer som skal uttale seg i RBK, en strategi Alstad selv har utarbeidet. Han er ingen nobody i RBK og jeg syns han bør kunne snakke til offentligheten i kraft av sin rolle som organisasjonssjef. Nå skal det sies at vi har snakket om å ha ham på besøk neste uke, så kanskje det er en ny kurs.
Den erfarne Rosenborg-reporteren, som har dekket klubben i et par årtier, mener forrige ukes hendelse har vært en oppvekker for klubben.
– Av og til skjer det game changere. Tidligere har fansen alltid sagt at media sutrer, men nå fikk de se det sjøl på video hva som foregår, og det Alstad gjorde i Portugal er ikke unikt. Det har vært lignende episoder også tidligere. Forskjellen var at det denne gangen ble fanget på tape, og da ble folks bevissthet vekket: «Sånn her kan det jo ikke være». Men dette er det jo Rosenborg som har bestemt selv – vi skal være åpne og folkelige. Særlig det med folkelighet, da kan du ikke oppføre deg som Alstad gjorde i Portugal, mener Rasmus.
Alstad vil ikke respondere direkte på temaer knyttet opp til «Rasmus&Saga», men sier følgende på generelt grunnlag om dialogen med Trøndelags store avis:
– Vi vil ha oppmerksomhet. Hvis det går én dag uten et Rosenborg-oppslag i Adressa så ringer jeg dem og lurer «hvorfor?». Og jeg har ikke tall på hvor mange saker vi har tipset mediene om. Hver gang vi vurderer å skrive noe på egne nettsider, så tenker vi først: «Er dette noe for ekstern media?», som feks Adressa.
Det gir Rasmus Alstad rett i.
– Det er viktig å understreke at dette forbudet mot å stille i «Rasmus&Saga» er tre uker gammelt. «Slik situasjonen er nå så skal ikke spillerne stille opp» er beskjeden fra Alstad, og det er fordi skuldrene går til værs når de taper fotballkamper, sier Rasmus.
– Tross alt så er det jo sånn at hvis du sammenligner oss med Molde og Brann, basert på det inntrykket jeg har gjennom kollegaer og ellers, så er Rosenborg fortsatt mer åpne enn disse to. Men det er blytungt for RBK å være det de ønsker å være i forhold til omgivelsene i med- og motgang, fordi deres åpenhet og forhold til omverdenen henger sammen med de sportslige prestasjonene. Sånn fungerer det i Rosenborg, avslutter Adressa-journalisten.
Sett denne?
Eliteserien
Helland med gladmelding før RBK-kampen
17/06/2022 KLOKKEN 12:18
Eliteserien
Godset med ny tremålsseier – nok en smell for KBK
16/05/2022 KLOKKEN 18:31