Den finske landslagsspilleren Riku Riski blir ikke med på landslagsets januarsamling i Qatar.
Verten for neste VM-sluttspill i 2022 er blitt sterkt kritisert for brudd på menneskerettighetene. Flere medier har tidligere rapportert om slavelignende forhold for gjestarbeidere som bygger arenaene til sluttspillet.

En etisk vurdering

Eliteserien
Frisparkperle sendte Godset opp på trygg grunn: – Har øvd på dette
22/09/2019 PÅ 18:04
Riski, som har spilt for Rosenborg, Odd og Hønefoss i Norge, nekter derfor å være med på landslagets samling i Qatar. Finland skal forberede seg til den kommende EM-kvalifiseringen.
– Etter at jeg fikk invitasjonen diskuterte jeg saken med lagleder Lennart Wangel og trener Markku Kanerva. Årsaken til min beslutning er etisk. Jeg synes det er vurderinger jeg vil holde fast i. De forstod mitt standpunkt, men hadde en annen mening, sier Riski til Helsingin Sanomat, gjengitt av svenske Fotbollskanalen.
Finland skal blant annet møte Sverige til treningskamp. Amnesty har reagert sterkt på forholdene til gjestearbeiderne i hele regionen.
– Den voldsomme diskrimineringen og misbruk gjestearbeidere utsettes for på den arabiske halvøy og Nord-Afrika, er skandaløs og bør være en skamplett på samvittigheten hos regjeringene i regionen. De ligger langt etter når det kommer til menneskerettigheter, sa Heba Morayef i Amnestey ifølge Fotbollskanalen.

Rosenborg snudde

I fjor vinter vakte det sterke reaksjoner fra fansen da Rosenborg planla å legge treningsleiren til Dubai og De forente arabiske emirater. Trønderne snudde og dro istedenfor til Gran Canaria. Nylig snudde også Ståle Solbakkens FC København etter kritikk fra fansen, mens Ole Gunnar Solskjærs Manchester United i disse dager er på leir i Dubai.
– Vi erkjenner at vi har undervurdert den formen for reaksjoner til fordel for de sportslige vurderingene som var gjort rundt denne type beslutning. I den erkjennelsen reverserer vi beslutningen - vi reiser ikke til Dubai på treningsleir, sa sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, da klubben snudde.
Molde har vært på to turer til Dubai de siste årene og var uenig i kritikken RBK fikk for valget av treningsleir, og pekte på at sykkel-VM ble arrangert der kun måneder i forveien uten at menneskerettigheter ble et tema.
– Straks fotballaget skal dit, får dette stor oppmerksomhet, og kortet med menneskerettigheter blir dratt frem. Jeg tror ikke vi løser noe med å ikke reise til land som har et regime som dette, sa Neerland.
Eliteserien
Svensk toppscorer bekrefter bud fra Mjøndalen
10/08/2019 PÅ 12:15
Eliteserien
FKH-stjerne røk trolig akillesen: – Jeg kommer sterkere tilbake
15/06/2019 PÅ 17:12