17 år gamle Erling Braut Håland ble søndag en internasjonal snakkis da han, med Manchester United på tribunen, nærmest på egenhånd senket serieleder Brann med fire scoringer på 20 minutter.
Premier League-giganten har, som Eurosport.no kunne melde søndag, fulgt 17-åringen i lang tid, og flere spekulerer nå i om Hålands dager i Eliteserien er talte.
Eliteserien
Eriksen startet nedbetalingen: – Leker med motstanderne som om de er unger
07/08/2022 KLOKKEN 17:55
– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før han blir klar for United. I mitt hode virker det mest sannsynlig, sier talentspeider Stig Torbjørnsen til Eurosport.no.
Torbjørnsen forteller at han jevnlig har hatt kontakt med United-speider Tommy Møller Nilsen som fulgte Håland-showet fra tribunen søndag, og plasserer firemålsscoreren i samme kategori som to av Europas mest lovende unggutter.
– Man kan bruke to gode sammenligninger for å forsøke å prissette Erling Braut Håland: Emre Mor som gikk fra Nordsjælland til Dortmund og kostet 9-10 millioner euro, og Alexander Isak som gikk fra AIK til samme klubb for omtrent det samme.
– Etter min vurdering er Braut Håland i den ligaen. Han kommer fra et litt svakere land enn Danmark og Sverige, men holder samme alder og er akkurat i den samme kategorien. Alle angripere, rundt samme alder da de to førstnevnte gikk. Sånn sett er det ganske enkelt å plassere han, men det er likevel nesten helt umulig å sette en pris på en spiller, sier Torbjørnsen.
Se Håland smadre Brann (artikkelen fortsetter under):

Høydepunktene: Se Håland smadre Brann med Manchester United på tribunen

Torbjørnsen tror imidlertid Braut Håland kan komme til å bli enda dyrere hvis Manchester United virkelig bestemmer seg for å gå for ham.
– Det kommer helt an på hvem som vil kjøpe. Jeg vil anta Manchester United ligger langt fremme. De har en god link til Solskjær, og hans far har god link til England. I tillegg er det jo sånn at når engelske klubber kommer på banen blir ofte prisen en helt annen. Jeg tror alt dette gjør at prisen hans vil være enda høyere enn de to andre, sier han.
Torbjørnsen får støtte av fotballekspert Joacim Jonsson.
– Det er vanskelig å spå summer på spillere. Plutselig kommer det klubber og klinker til med summer man ikke hadde forventet. Men han kan komme til å gå for ordentlig mye, sier Jonsson, og legger til:
– Det høres kanskje brutalt ut, men kommer det engelske klubber på banen tror jeg han kan gå for summer helt opp mot 80 til 100 millioner kroner.
Jonsson mener det er mange grunner til at lysluggen verdsettes såpass høyt, men peker særlig på en spesiell egenskap som skiller ham fra andre.
– Av alle egenskaper han har så er det mentaliteten som er hans viktigste. Han er helt fryktløs. Det er det som imponerer meg aller mest med ham.
– Når han går på banen så tenker motstanderen at «han skal jeg ta», og det er noe han elsker. Da blir han enda mer giret og enda mer konsentrert. Han har jo sagt selv tidligere at han har et «dra til-tryne». Så kan sikkert noen si at de ikke liker det, men skal man lykkes så må man være litt sånn. Jeg liker det veldig godt med ham, sier Jonsson.
Jonsson mener 17-åringen heller ikke skal bekymre seg for hvor han eventuelt skulle ende opp. Han mener Braut Håland har en totalpakke som gjør at han vil passe inn de fleste steder.
– Jeg ser mange snakke om at han ikke bør gå der eller der, at han skal ikke ta for store steg. Det finnes ikke noe fasitsvar. Slike ting er individuelt. Han er så langt fremme på så mange områder tror jeg ikke han skal frykte noe, uansett hva han velger.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 KLOKKEN 18:53
Eliteserien
Høydramatisk da LSK klatret til toppen av tabellen: – Det smaker litt ekstra
18/04/2022 KLOKKEN 18:10