• Lillestrøm - Sandefjord søndag klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Pluss 3
Etter seks runder i Eliteserien og fem i OBOS-ligaen var årets første trenersparkinger et faktum. Onsdag for en drøy uke siden var Magnus Powell ferdig i Sandefjord, mens mandag måtte Hans-Erik Eriksen pakke saken sine og rydde kontorpulten i Kongsvinger.
I Eurosports podcast om Eliteserien med Kjetil Rekdal forklarer den tidligere Vålerenga- og Aalesund-treneren hva som foregår i kulissene når en trener kan være ferdig i klubben. Rekdal mener trenere som har en del erfaring lukter lunten og at stemningen i klubben er snudd.
Eliteserien
Roser ungutten før ilddåpen i «Norges største kamp»: – Det er imponerende
04/09/2022 KLOKKEN 10:19
– Du har et styre som begynner å stille spørsmål. Sannsynligvis er de aldri helt enige, selv ikke ved en ansettelse. I tillegg er det sikkert en sportssjef som kanskje er i mellom der som blir presset til å ta en avgjørelse. Det er vanskelig å være sportssjef for du jobber tett sammen med en trener over lengre tid. Når du da for beskjed om at du må vinne til helgen for ikke å sparke treneren din, forklarer den tidligere Eliteserie-treneren:
– Å holde tungen beint i munnen i en slik prosess er krevende. Du spiller ikke med åpne kort. Det å holde skjult det som er en reell fare for en trener er ikke enkelt for en sportssjef eller et styr. Folk endres i slike faser, fortsetter han.
Se Rekdal snakke om hva som skjer i kulissene når en trener må gå i starten på videoen. Saken fortsetter under videoen:

– Ofte er det høye forventinger fra folk som ikke forstår hva fotball er

Samtidig peker han på at det ikke alltid er nok med resultater.
– Trener du klubber med stor uro og mye trøbbel er det mer sannsynlig å få sparken enn å trene et topplag der alle forholdene er lagt til rette. Da er det mer naturlig at du vinner. Men det har skjedd det også. Bayern München sparket vel Jupp Heynckes da han vant Champions League. Det er ikke alltid det er nok å vinne da heller.
– Det er kjemi, et klima, en utvikling og forventninger som skal innfris. Ofte er det for høye forventninger fra folk som ikke helt forstår hva fotball er for noe. For det er ikke bare å gå inn på banen hver uke å spille festfotball. Det er en vanskelig greie det også, påpeker Rekdal.
To ganger har han fått sparken. Da han ble ansatt i Kaiserslautern fortalte han kona at de ikke trengte å pakke ut alle tingene.
– Jeg holdt ut i åtte måneder. Der ble jeg oppringt dagen etter et tap, men det visste jeg da jeg dro hjem fra kampen. Jeg så det på ansiktene til folkene. Da jeg kom hjem sa jeg at jeg var ferdig dagen etterpå. Det er fair det og kaiserslautern opptrådte 100 prosent profesjonelt. De backet meg hele veien, alle sammen, så godt de kunne. Men resultatene var ikke gode nok og da var det greit.
Saken fortsetter under videoen:

– Det var min avskjed i Aalesund

I Aalesund ble han oppringt og invitert inn på møte samme kveld som han ble avskjediget.
– I mitt tilfelle i Aalesund ble jeg oppringt og fikk beskjed om at de skulle sende ut en pressemelding om to minutter. Det er måten jeg fikk beskjed på i Aalesund. Jeg har aldri fått noen begrunnelse og jeg har egentlig heller ikke vært interessert i å få den heller. Jeg ble ringt opp av Kjell Tennfjord to minutter over 21 og lurte på om jeg kunne komme inn på stadion. Da sa jeg at det var sent på kvelden og at vi kunne ta det dagen etterpå. Da sa han nei og forklarte at han hadde en pressemelding han ville lese opp til meg. Der stod det at jeg var avløst som hovedtrener i Aalesund. Det var min avskjed i Aalesund, sier Rekdal.
Daværende styreleder i Aalesund Kjell Tennfjord avviser til Eurosport.no at klubben hadde hastverk og at de inviterte ham inn til et møte på Color Line stadion samme kveld.
– Jeg mener den saken er gjort ryddig i henhold til den kontrakten han hadde. Rekdal ga også et klart utrykk for dette i telefonsamtalen at dette hadde vi vår fulle rett til å gjøre i henhold til kontrakten han hadde med Aalesund, sier Tennfjord til Eurosport.no, som også opplyser at Rekdal ikke ville ha noen begrunnelse for avskjedigelsen på daværende tidspunkt.
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 KLOKKEN 20:39
Eliteserien
Helland med gladmelding før RBK-kampen
17/06/2022 KLOKKEN 12:18