– Jeg synes det er for få rutinerte trenere i Eliteserien og OBOS-ligaen, sier Kjetil Rekdal i Eurosports Eliteserie-podcast.
Temaet kommer opp i kjølvannet av at Sandefjord skilte lag med Magnus Powell etter bare seks seriekamper. I ettertid har klubben gjort det klart at de kommer til å se etter en erstatter med mer rutine fra toppnivå.
Eliteserien
Frisparkperle sendte Godset opp på trygg grunn: – Har øvd på dette
22/09/2019 KLOKKEN 18:04
Rekdal påpeker viktigheten av å ha en trener med lengre fartstid fra toppnivå.
– Du blir bedre og klokere jo lenger tid du får på deg. Som fotballtrener blir man dessuten aldri utlært fordi det stadig dukker opp nye ting, sier han.
Se Eliteserie-podcasten med Kjetil Rekdal her! Artikkelen fortsetter under videoen.

– Mange får sjansen for tidlig

Han mener mange som kommer fra andre roller slipper til som hovedtrener uten å ha noe særlig å vise til.
– Det er for eksempel mange assistenttrenere eller spillerutviklere som kommer for tidlig til det. Erfaringen man får gjennom mange år som hovedtrener er ekstremt viktig, og mange har fått sjansen for tidlig. Som et resultat kan vedkommende kanskje også bli oppbrukt for tidlig, mener fotballeksperten.
Toni Ordinas gikk fra en rolle som akademisjef og trener for Stabæks G19-lag til å bli hovedtrener for førstelaget for snaut to år siden. Sportssjef i klubben, Inge André Olsen, forklarer hvilke vurderinger de gjorde før de falt ned på den avgjørelsen.
– I tillegg til å ha masse kompetanse så kjente i tillegg Toni mange av de spillerne han kom til å bruke på førstelaget veldig godt fra før av, sier Olsen til Eurosport.no.

– Følger han ikke hundre prosent

Sportssjefen synes det blir litt for enkelt å si at spillerutviklere og assistenter blir hovedtrenere for tidlig.
– Da må man nesten gå ned i detaljene for å finne ut om det stemmer. Jeg følger nok ikke Rekdal hundre prosent på at man slipper til for enkelt, for dette handler om at hver enkelt klubb har en egen ansettelsesprosess, sier han.
Olsen er helt enig med Rekdal i at erfaring fra toppnivå er uvurdelig.
– Den rutinen og erfaringen man opparbeider seg skal man ikke kimse av. Som fotballtrener er det ikke bare slik at man skal sette opp noen treningsøvelser på feltet, det er så mye mer komplekst. Da vil rutine ha utrolig mye å si. Fotballtrener er ikke noe man er i utgangspunktet, det er noe man utvikler seg til å bli, mener han.

Bruker Hareide og Solskjær som eksempler

Han trekker frem eksempler på at det kan fungere med trenere med forskjellig bakgrunn.
– Ta Åge Hareide som et eksempel. I Norge var vel oppfattelsen at han var ferdig. Så tok han over Malmö og ledet de til suksess i Champions League. Nå har han tatt Danmark til VM.
– Ole Gunnar Solskjær var trener for reservelaget til Manchester United, men Molde var hans første lag på toppnivå. Det ble seriegull og Europa med en gang det også. Man kan lykkes med forskjellige bakgrunner, sier Inge André Olsen.
Eliteserien
Svensk toppscorer bekrefter bud fra Mjøndalen
10/08/2019 KLOKKEN 12:15
Eliteserien
FKH-stjerne røk trolig akillesen: – Jeg kommer sterkere tilbake
15/06/2019 KLOKKEN 17:12