Etter at Østfold-laget ble startet opp for ti år siden, gikk spillere fra dør til dør for å skaffe penger til klubben. En real dugnad ble satt i gang for å få et topplag i Sarpsborg igjen. I fjor var klubben et av fotballagene i Norge som hadde best kontroll på økonomien, i tillegg til å ha to sesonger bak seg med reale økonomiske - og sportslige - oppturer.
Det har satt dem i en god økonomisk posisjon, som igjen har gjort at de kan handle. Og det har de gjort til gagns.
Sarpsborg 08 har hatt en kjøpsfest uten like i forkant av 2018-sesongen. Klubben har hentet inn hele elleve nye spillere, og ligger klart på topp i utbyttingsstatistikken til Eliteserien. Neste klubb på listen er nyopprykkede Ranheim, med ni nye spillere. Resten av Eliteserie-klubbene har mellom to og seks nykommere. Thomas Berntsen vedgår at det har vært en travel vinter som sportssjef for klubben.
Norgesmesterskapet
Thrilleravslutning da Molde tok seg videre til semifinale
20/03/2022 KLOKKEN 17:59

Har luftet ut

Sportssjef Berntsen forklarer at det store antallet spillere som har kommet inn, kommer som følge av en del utskiftninger i klubben.
– Vi har luftet ut en del spillere, gode spillere og gode personer, men som ikke har spilt så mye de siste par årene, og da har vi fylt på med ny energi. Så har vi solgt noen spillere, og da blir det en del utskiftninger, sier han til Eurosport.
Han understreker at spillerne som er igjen i klubben er en stor andel av de som spilte mest i fjorårssesongen, og avslår samtidig at de har kjøpt helt vilt.
– Vi er en stor tropp, med elleve nye slik det er nå. Men hadde vi stilt en ellever i dag, hadde fort ni av dem vært de samme som spilte mye i fjor, så det har ikke vært helt bananas her, sier Berntsen.

– Medaljekamp er uinteressant

Med den gode økonomiske situasjonen, kan man kanskje tenke at forhandlinger med andre klubber om overganger har vært "vanskelig". Det mener sportssjefen ikke har vært noe problem.
– Det har egentlig ikke vært vanskelig, men det har vært noen som har solgt spillere til oss som har spurt "har ikke dere mye penger, da?".
Berntsen sier at klubben, til tross for kjøpsfesten og de siste års gode resultater, ikke føler på noe press utenfra. Dessuten trekker han stadig fram det han kaller klubbens retning, strategi og taktikk - som går på å bygge en stabil klubb over tid.
– Sarpsborg er ikke en klubb som i utgangspunktet forventes å være høyt oppe. Det har vært noen diskusjoner der det har blitt sagt at vi må signere spillere for å henge med i medaljekampen, men det er egentlig helt uinteressant for oss. Vi signerer spillere i tråd med den strategien vi har og den langsiktige byggingen av klubben, mener sportssjefen.
– Det er viktigere for oss å følge den strategien videre. Havner vi på medaljeplass er det kanonbra, men havner vi på 12. plass samtidig som vi har fulgt den strategien, er det viktigere enn å ha "pælma" pengene og strategien vår over bord, legger han til.

Stiller tøffe krav

– Hvordan er det å integrere alle de nye spillerne i deres filosofi, trening og kultur?
– Det er en oppgave vi hanskes med, men vi er ikke alene i Norge om å hente nye spillere. Og vi har ikke hentet så mange flere enn andre, jeg tipper det er flere Eliteserie-klubber som har hentet både syv og åtte spillere. Men vi har et godt trenerteam, et godt støtteapparat og en fantastisk spillergruppe fra før som er flinke til å ta seg av de nye spillerne og integrere dem, sier Berntsen.
Han vedgår likevel at det er tøffe krav som stilles til de elleve nye.
– Det er noen av de noe som har litt igjen å gå før de er helt der vi ønsker de skal være.
– Er Sarpsborg ferdig handlet?
– Ja, det ser sånn ut. Det er tvilsomt at noen forsvinner ut, og tvilsomt at noen flere kommer inn, avslutter sportssjefen.
Foreløpig er dette de bekreftede overgangene inn og ut av Østfold-klubben:
INN:
Nikola Tkalcic (IFK Norrkøping, Sverige)
Usman Mohammed (Uniao Madeira, Portugal)
Gaute Vetti (Nest-Sotra)
Aslak Falch (IFK Norrkøping, Sverige)
Olav Øby (tilbake fra lån i Kristiansund)
Mikkel Agger (Thisted, Danmark)
Onyekachi Hope «Kachi» Ugwuadu (tilbake etter lån i Strømmen)
Bjørn Inge Utvik (Sogndal)
Orri Sigurdur Omarsson (Valur, Island)
Alexander Ruud Tveter (Halmstad, Sverige)
Ronnie Schwartz (Waaisland-Beveren, Belgia)
Kristoffer Larsen (Lyngby, Danmark)
Joonas Tamm (lån fra Flora Tallinn, Estland ut sesongen)
Jonas Lindberg (GAIS, Sverige)
UT:
Alexander Groven (Hønefoss)
Ole Christoffer Heieren Hansen (Kråkerøy)
Krépin Diátta (Club Brugge, Belgia)
Amani Mbedule (lån til Notodden ut sesongen)
Tor Øyvind Hovda (Hønefoss)
Henri Toivomäki (kontrakt utgått)
Sigurd Rosted (Gent, Belgia)
Olav Øby (Kongsvinger)
Leonard Getz (Fredrikstad)
Andreas Albech (Vendsyssel FF, Danmark)
Erikson Spinola «Nenass» Lima (Aalesund)
Onyekachi Hope «Kachi» Ugwuadu (Sandnes Ulf)
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 KLOKKEN 18:04
Eliteserien
Koné forlenget Godsets grusomme borteform: – Spillemessig har vi mye å gå på
14/08/2021 KLOKKEN 19:55