Flamur Kastrati scoret for Kristiansund i borteseieren mot Sarpsborg 08 søndag. Etter kampen fortalte angrepsspilleren at han spilte med en hjernerystelse, etter å ha krasjet med keeperen på trening torsdag, bare tre dager før Sarpsborg-kampen.
– Det er vondt å spille med hjernerystelse, en oppfordring til alle å ikke gjøre det. Men det er et valg som jeg ville ta. Jeg skjønner ingenting for jeg følte meg fin på morgenen, men det virket som om jo flere hodedueller jeg gikk i jo verre ble det. Men vi fikk tre poeng, sa Kastrati til Eurosport.no etter kampen søndag.
Eliteserien
Eriksen startet nedbetalingen: – Leker med motstanderne som om de er unger
07/08/2022 KLOKKEN 17:55

– Meldte seg symptomfri

Medisinsk ansvarlig i KBK, Per Olav Kvalvåg, har hatt ansvar for utredning og behandling av spilleren. Han bekrefter at spilleren fikk konstantert mild eller moderat hjernerystelse på trening torsdag. Han understreker at hendelsen er fulgt opp i henhold til de internasjonale retningslinjene for vurdering av hjernerystelser hos idrettsutøvere.
– Kastrati meldte seg tidlig symptomfri etter hendelsen, noe som var toneangivende til at han allerede tre dager etter hendelsen, med egen vilje, startet en Eliteserie-kamp, sier Kvalvåg i en uttalelse sendt til blant annet Eurosport.no, i samråd med Kastrati selv.
– Kastrati valgte selv å erklære seg spilleklar på tross av de anbefalte retningslinjene, hvor han la vekt på at han opplevde generelt lite plaget etter hendelsen og følte seg symptomfri i god tid i forkant av søndagens Eliteserie-kamp mot Sarpsborg 08.
Kvalvåg var ikke tilgjengelig for å svare på spørsmål fra pressen mandag.
Se intervjuet med Kastrati her!

Byttet ut på grunn av plager

64 minutter inn i søndagens kamp valgte KBK-trener Christian Michelsen å bytte angrepsspilleren av banen. Kvalvåg bekrefter at dette var på grunn av smerter i hodet.
– Kastrati, medisinsk team og treneren ble av undertegnede rådet til å umiddelbart avbryte fysisk aktivitet om Kastrati opplevde oppbluss av symptomer som kunne vært i tilknytning hjernerystelser. Dette var igjen årsaken til at Kastrati ble byttet ut, og helt i tråd med mine anbefalinger, sier lege og klubbens medisinske ansvarlig, Per Oav Kvalvåg.
Sarpsborg 08-spiller Bjørn Inge Utvik spilte mot nettopp Kastrati søndag. Etter syv hjernerystelser og flere smeller mot hodet spiller han med hjelm.
– Jeg visste det ikke på forhånd, men leste det etterpå. Jeg får bare håpe alt for bra med ham, sier Utvik, som selv har dårlige erfaringer med å spille med hjernerystelse.
– Jeg har selv erfart at det ikke er det lureste. Jeg gjorde det en gang, og det var uten hell for min del. Den feilen har jeg lært av. For hvis man har fått en smell i hodet og ikke er helt klar så kan det få etterdønninger først noen døgn etterpå. Det er ikke å anbefale, sier Sarpsborg 08-spilleren til Eurosport.no.

– Helsen må gå over alt annet

Leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), Joacim Walltin, uttaler seg på generelt grunnlag da han mener at utøvernes helse alltid skal komme først.
– Spillerens helse skal gå over alt annet. Det er ikke slik at klubb og spiller alltid vet hva som er best.
Kastrati selv uttalte etter kampen at han ofrer alt for jobben sin, og at han derfor tok valget om å spille.
– Spillere og trenere er under press og vil gjerne bidra, men det er medisinsk personell som skal ha det siste ordet, sier Walltin, og legger til at de i NISO har jobbet med mange saker som gjelder ettervirkninger av alvorlige hodeskader.

Her er uttalelsen

Slik var uttalelsen som Kristiansund BK sendte i samråd med Kastrati selv, i sin helhet:
«Den 23.08 ble Flamur Kastrati vurdert av u.t. til å ha pådratt seg en mild/moderat hjernerystelse etter en hendelse på trening. Siden hendelsen har u.t. inkl. medisinsk støtteapparat ved KBK hatt ansvaret i utredning og behandling, samt rådgivning for spørsmål knyttet til retur til fysisk aktivitet.
Den aktuelle hendelsen er fulgt opp i tråd med de internasjonale retningslinjer i skjemaet Scat 3 - et standarisert verktøy for vurdering av hjernerystelser hos idrettsutøvere. U.t. opplever at Kristiansund BK har et velfungerende støtteapparat med god dialog mellom behandlere, trenere og spillere med sykdom eller skader, noe også den aktuelle hendelsen er et eksempel på.
Kastrati meldte seg tidlig symptomfri etter hendelsen, noe som var toneangivende til at han allerede tre dager etter hendelsen og med egen vilje, startet en Eliteseriekamp.
Kastrati har fra hendelsen fant sted og frem til i dag fått en uhildet veiledning med medisinskfaglige råd og en grundig forklaring av hvilken risiko han utsetter seg for ved for tidlig retur til full aktivitet.
Kastrati valgte selv å erklære seg spilleklar på tross av de anbefalte retningslinjene i Scat 3, hvor han la vekt på at han opplevde generelt lite plager etter hendelsen og følte seg symptomfri i god tid i forkant av søndagens Eliteseriekamp mot Sarpsborg 08.
Kastrati, medisinsk team og treneren ble av undertegnede rådet til å umiddelbart avbryte fysisk aktivitet om Kastrati opplevde oppbluss av symptomer som kunne være i tilknytning hjermerystelser. Dette var igjen årsaken til at Kastrati ble byttet ut, og helt i tråd med mine anbefalinger.»
Eliteserien
«Utfryste» Udahl reddet Fagermo: – Var redd vi var preget mentalt
10/07/2022 KLOKKEN 17:53
Eliteserien
Godset med ny tremålsseier – nok en smell for KBK
16/05/2022 KLOKKEN 18:31