Etter en litt bedre periode denne høsten, har Vålerenga de siste kampene vært inne i en slags blindgate igjen. Etter kampen mot Strømsgodset på søndag erkjente Deila at han hadde tatt en alvorsprat med spillerne.
Eurosports fotballekspert Christian Gauseth mener en av hovedutfordringene er spillernes innstilling.
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
17/10/2021 PÅ 18:53
– Jeg kan ikke skjønne noe annet når han ikke evner å få mer ut av den gruppen der, eller evnen til å trigge den responsen. Pasningsspillet var utrolig dårlig, men det er ikke alltid det sitter, sier Gauseth og utdyper:
– At du har riktig tankesett, legger ned jobben, løper, prøver å dekke rom, henger sammen i ledd og mellom ledd... Disse tingene går det alltid an å gjøre noe med. Det går på innstilling. Det er først og fremst derfor jeg er så skuffet over Vålerenga. Disse tingene er noe de kan gjøre noe med. Når det ikke er på plass etter en så dårlig prestasjon (mot Kristiansund), det er da jeg lurer på hva som skjer, sier Gauseth.
(Se intervjuet med Deila. Saken fortsetter under):

Lurte på om Deila skulle si opp

Sjeldent har Deila vært klarere i et intervju enn etter kampen mot Godset. VIF-treneren tok selv ansvar, men var klar på at spillernes prestasjon var enormt skuffende.
Eurosports kommentator Asbjørn Myhre fikk nesten følelsen av at Deila skulle annonsere sin exit etter kampen.
– Jeg trodde nesten han skulle si opp på direkten. Om han ikke var på gråten, så du at hele fyren dirret, var så oppgitt, forbannet og frustrert på alle tenkelige vis, sier Myhre.
– Skal de gå ut av 2018 på denne lave bølgen? Det må være blytungt, sier Eurosports kommentator.

– Det går på troverdigheten hans

Gauseth er klar på at dette ikke handler om Deilas innstilling fordi VIF-treneren åpenbart bryr seg om det han driver med. Han er imidlertid klar på at klubben må innfri det uttalte målet om topp seks dersom treneren skal ha noe å vise til etter sesongen.
– De er avhengige av topp seks. Det går på troverdigheten hans. Han har sagt at topp seks er det de skal ha i år fordi de jobber med utvikling. Skal det være noe bak de ordene, må han innfri. Man kan ikke bare prate om utvikling og si at det går veien. Du må faktisk vise til noe. Topp seks må være mulig for en klubb som Vålerenga. Ranheim er i ferd med å få det til. Kristiansund er ikke langt unna å få det til, sier Gauseth.
Fotballeksperten er samtidig klar på at det er for få VIF-spillere som levererer stabile prestasjoner gjennom året, og nevner blant andre Sam Adekugbe, Adam Larsen Kwarasey, Amin Nouri, Chidera Ejuke og Sam Johnson.
– De varierer så enormt. På sitt beste er de topp Eliteserie-klasse, men har de vært stabile gjennom året? Hvem er det du kan se på og si at du er trygg på som leverer kamp etter kamp?
– Tollås Nation er kanskje en sånn type som ikke varierer så voldsomt mellom topp og bunn, men hvem leverer jevne prestajoner? Det er få. Veldig få, mener Gauseth.
Vålerengas neste kamp er mot Sarpsborg 08 på søndag. Oppgjøret vises på Eurosport Player.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00