TRONDHEIM/OSLO (Eurosport.no):
– Jeg er ikke fornøyd med prestasjonene. Det er ikke sånn at jeg sitter og klapper meg på skulderen over det jeg har prestert. Jeg har vært god i noen kamper, så har jeg vært svak i litt for mange kamper. Det plager vettet av meg.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Slik oppsummerer Helland sin egen sesong så langt overfor Eurosport.no.
To scoringer og én målgivende på tolv kamper er uvant lite til den målpoengtørste kantspilleren å være.

Lover at «alle» skal bli bedre

Han er imidlertid ikke alene om å ha prestert svakere enn mange forventet. Rosenborg ligger nemlig med syv poeng opp til serieleder Brann to kamper før halvspilt sesong. Mellom storklubbene har lille Ranheim plassert seg.
– Jeg skal bli bedre, laget skal bli bedre, alle skal bli bedre, forsikrer Helland.
Til tross for at Rosenborg har fått kritikk, blant annet av egne supportere og eksperter, er sesongen på ingen måte ødelagt. Som Helland korrekt påpeker er klubben i kvartfinalen i cupen, klare for kvalifisering i Champions League og «på skuddhold til seriegull», som han selv sier.
– Selv om vi har vært ræva, for å si det sånn, er vi i bunn og grunn såpass gode at vi har klart å havne der vi er ved at vi selv på dårlige dager kan vinne, sier han.
Les også: Mener RBK-stjernene slipper billig unna

– Jeg stått på siden og klødd meg i ræva

– Begynner man på noe tidspunkt å tvile på om man kan ta seriegull?
– Jeg tror ikke vi tviler på det, men det er mer at vi er så fryktelig forarget over at vi ikke får til det vi er gode til. Vi merker at vi ikke har hatt den kollektive selvtilliten. Vi har ikke fått det til å flyte. Når kollektivet ikke funker, havner ikke enkeltspillere i gunstige posisjoner. Det går litt på selvtilliten til individualister, sier Helland.
Deretter tar 28-åringen et oppgjør med seg selv. For det Helland vanligvis mener er hans styrke, har tidvis vært en svakhet.
– Jeg merker selv at jeg har vært tam og feig rett og slett. Jeg har ikke hatt den selvtilliten som jeg skal ha og pleier, og det er fryktelig irriterende. Det er det som har preget meg mest, sier han til Eurosport.no, og utdyper:
– Jeg har nesten vært redd for å miste ballen og redd for å gjøre feil. Egentlig gir jeg fullstendig faen i om jeg gjør feil i 90 eller 89 minutter hvis jeg har en avgjørende involvering det ene minuttet som gjør at vi vinner kampen. Det er egentlig det som er styrken min. Men nå har det vært at jeg har stått på siden og klødd meg i ræva, og like godt kunne ha sittet på benken. Jeg må i hvert fall ta tak i meg selv, og det regner jeg med at andre gjør også, sier han.

Varsler storform uten smertestillende

Helland sier han begynner å føle seg i skikkelig bra form. Det er blant annet fordi han har hatt mulighet til å trene hver dag ved at han ikke har slitt med skader.
– Jeg har ikke spist smertestillende på noen måneder, og det er deilig. Jeg har nesten fått bekymringsmeldinger fra hun hjemme på om det i det hele tatt er sunt for meg. Det føles egentlig veldig godt, sier han.
Torsdag fikk han seg en smell i leggen, men understreker at det ikke gjør noe, så lenge det ikke er muskulært.
– Det er smeller som jeg tar med strak arm. Å få seg en kakk og kjenne at du lever er egentlig bare greit, sier han.
– Jeg har flere og flere av de gode dagene, så det håper jeg at skal vises. At det ikke bare høres ut som noe jeg sier for å overbevise meg selv. Ærlig og oppriktig, så begynner jeg å føle meg i ganske bra form, forklarer Helland.
(Saken fortsetter under):

Helland kom tilbake med scoring

Tegnet på at Helland er i gang

Søndag kommer Vålerenga på besøk til Lerkendal. Hovedstadsklubben vil med seier passere trønderne på tabellen.
Hellands humør er gjerne en indikasjon på hvordan ting går, og kanskje hadde han og de andre Rosenborg-spillerne godt av litt ferie etter nedturen mot Tromsø.
RBK-kanten fikk noen dager med familien og var blant annet innom Lofoton.
Når Eurosport.no spør han om et forhåndstips på Vålerenga-kampen, bærer svaret preg av en spiller som har fått tømt hodet, ladet kreftene og nullstilt.
– 10-0 til Rosenborg, sier Helland, etterfulgt av et skikkelig flir.
Sett denne?
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
Eliteserien
RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku
29/08/2021 PÅ 11:38