– Disse tallene viser mest at det å skifte trenere ikke er en «quick fix», sa Eurosports kommentator Petter Bø Tosterud i Fotballmandag.
De fem lagene nederst på tabellen i Eliteserien har i løpet av sesongen byttet trener. Men hvor stor effekt har trenerbyttene hatt på lagenes poengplukking?
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56

– Er ikke noe bedre

Tallene viser at det langt på vei har noen stor effekt å bare kvitte seg med treneren.
Start har hatt best effekt poengmessig etter at Kjetil Rekdal overtok. På ti kamper har Rekdals Start tatt 13 poeng, som gir et snitt på 1,3. Det er solid byks fra et poengsnitt på 0,58 i perioden før. Også Sandefjord har merket stor forskjell etter at Martí Cifuentes har tatt over. Nå plukker blåtrøyene i snitt 0.8 poeng per kamp mot 0.42.
– Det er Rekdal som har fått mest fart på sakene med sitt Start. Cifuentes er rett bak der. Vi har snakket om at Henning Berg og Stabæk har spilt god offensiv fotball. Vi er blitt begeistret over den, men resultatmessig om vi ser på tabellen, er ikke det noe bedre. Det samme gjelder Lillestrøm og Lennartsson. BP er heller ikke så veldig mye bedre enn det som skjedde før han kom inn, sier Tosterud.
I Drammen har BP-effekten vært marginal etter at Tor Ole Skullerud ga seg. Nå tar laget 1,10 poeng i snitt mot ett poeng fra tiden før Ingebretsen kom inn. I Lillestrøm og Stabæk har trenerbyttet ikke hatt noen effekt på poengplukkingen, men i motsetning til de andre har Jörgen Lennartsson og Henning Berg kun ledet lagene sine i henholdsvis seks og fem kamper.
  • Lad opp til runden med Fotball Direkte søndag fra klokken 17.00 på Eurosport Player
Se video. Saken fortsetter under videoen:

– Patetiske tall

Eurosports Eliteserie-ekspert Christian Gauseth mener at det skulle bare mangle at det ble mer poeng og et bedre snitt etter at Cifuentes tok over Sandefjord. Selv om snittet er bedre, er det uansett neppe godt nok til å holde seg i Eliteserien.
– Det var patetisk tall. Det var vondt å se på. Det er litt interessante tall og vi ser at Rekdal har tatt et snitt på 1,3 poeng i snitt på de kampene. Har han det over 30 kamper vil de få 39 poeng. Da står laget veldig godt i Eliteserien, sier Gauseth, og fortsetter:
– BP ville lagt på 33 poeng hvis han hadde hatt samme snitt over 30 kamper. Vi forventer mer av Godset, men det taler for at det har vært en bedring der.
Bodø/Glimt ligger rett over de fem lagene på en stødig 11. plass. Men i mai lå laget på kvalifiseringsplass da flere lag rundt de på tabellen tok grep og byttet trener. Glimt-kaptein Martin Bjørnbak mener at de nå ser effekten av å jobbe langsiktig og innad i laget har stemningen vært ganske fin selv om de lå utsatt til på tabellen.
– Vi har hatt godt humør og vi har kommet oss videre fra de tapene. Det viser bare hvor viktig kontinuitet er, både på trenersiden og spillersiden. At du klarer å stå litt i det. Så høster du fruktene av det senere. Kjetil Knutsen og Aasmund Bjørkan er fryktelige gode lagbyggere, og ikke minst kulturbyggere. Det er det vi må få frem og det høster vi fruktene av nå, sier Bjørnbak.
– Det er neppe tilfeldig at de ligger over de fem som sparket trenerne. I Glimt har de en innbarket måte å spille fotball på og de har stolt på systemet. De har vært lite vinglete og det høster frukter av nå. De har berget plassen og til helgen kan de gjøre det endelig ved å distansere Start på Aspmyra.
Sett denne?
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05