• Se Molde - Rosenborg søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
LERKENDAL (Eurosport.no):
Nok en gang er Pål André Helland i gang med opptrening fra skade. Strekken i leggen som kom fra lyn som klar himmel mot Strømsgodset i slutten av august satte en støkk i kantspilleren, som forlot Lerkendal oppøst i tårer.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38

Lengselsfull på mølla

Helland er lei av å se lagkompisene spille fotball mens han selv må gjøre det han kaller pensjonistøvelser.
– Du er med gutta på frokost og er sosial i garderoben og sånn, men så kommer det skillet der de tar på seg fotballskoene blide og fornøyde, mens du sitter på en sykkel eller er på mølla og ser lengselsfullt gutta traske forbi opp på banen.... Da kjenner man på at det er jobb, og at det ikke bare er hobbyen din, forteller han til Eurosport.
– Hva slags refleksjoner har du gjort deg rundt skaden?
– At det er en aksjon nesten på pensjonistnivå som gjør at det hugger til i leggen. At det kommer så totalt ut av det blå gjør det tyngst å håndtere. Opptreningen er så lavterskel, man blir ikke sliten engang, og det man driver med da er pensjonistøvelser, det. De ukene der er seige, forklarer Helland.
(Saken fortsetter under Helland-reportasjen):

Forskrekket samboer

Tårene som rant da han gikk av banen fikk han vasket vekk i garderobedusjen, vel vitende om at sønnen Neo (snart ett år) og samboeren Linn var på Strømsgodset-kampen.
– Jeg var knust og skrek da jeg gikk av banen. Jeg var langt nede, men så gikk jeg i dusjen med én gang for jeg visste at Linn og Neo var der. Da jeg kom opp og så at han lyste opp fordi pappa kom, da får du perspektiv. Hele den 2. omgangen mot Godset lekte jeg med ham i en losje på VIPen. Det hjalp meg til å komme over det umiddelbare de første timene. Han er like glad hver gang jeg kommer hjem eller vekker ham. Det hjelper deg til å ta av den verste smerten, du kjenner det hele tiden, men hver gang du er med ham så hjelper det på. Det er vel en del av det å bli voksen og stifte familie.
– Ble Linn forskrekka da hun så deg gråte?
– Ja, for hun vet hvordan jeg er og hvor mye det betyr. Hun synes oppriktig synd på meg. Vanligvis hvis jeg får en skade så går jeg av ganske stram i masken, uten at jeg bryter opp sånn, det er sjeldent jeg viser følelser egentlig. Det var sikkert tøft for henne å se, også vet hun at det blir et helvete på hjemmebane. Misforstå meg rett, jeg er snill med henne, men jeg blir introvert en stund, ler Helland.
  • Lad opp til runden med Fotball Direkte søndag klokken 17.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Sett denne ukens podcast? Saken fortsetter under videoen:

Comeback holdes hemmelig

Denne uken har Helland vært tilbake i trening på RBKs grønne treningsbaner like ved Brakka. Spill med enkle pasningsøvelser, skudd og bevegelse har fungert fint. Likefullt vil ikke Helland stresse med comebacket.
– Jeg har kommet meg ut av gymmen, det er et stort steg, og så skal jeg bruke ekstra god tid i denne fasen. Jeg kunne ha vært med for fullt allerede nå, men siden Levi har tatt steg og Yanni og Issam spiller bra så vi er godt forspent på kantene.
– Har du satt en konkret dato for comeback?
– Jeg har en dato som fysioene og jeg jobber mot, men av hensyn av dem vil jeg ikke si det tilfelle det går skeis.
– Men det nærmer seg et eller annet?
– Ja, i og med at jeg er på feltet og i nærheten av å være med i full aktivitet så gjør det jo det. Når det er landskamppause får jeg 14 dager med god trening. Jeg håper i alle fall å få med meg kampen i Bergen.
  • Se Molde - Rosenborg søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge

Konkurranseinnstinktet bobler

Den kampen går av stabelen den siste helgen i oktober. Søndagen uken før møter Rosenborg Lillestrøm til et klassisk oppgjør på Åråsen, før Salzburg venter 25. oktober. Høydepunktene kommer med andre ord på rekke og rad, og etter det Eurosport forstår har RBK-leiren et håp om å ha med Helland til den første kampen etter landskampene, altså LSK den 21. oktober.
Inntil videre holder Helland det gående med å konkurrere så mye han kan, for å stagge suget etter adrenalin i kropp og sjel.
– Ja, det må jeg gjøre, hvis ikke går jeg på veggen. Det verste er at jeg ikke får konkurrert daglig. Jeg blir grinete å ha hjemme, bare spør fruen. Men noe så enkelt som kortspill eller FIFA med kompiser, der det betyr noe å vinne – å kjenne på å konkurrere, som jeg savner fra trening og kamp, det hjelper. Kampen mot klokka er den eneste konkurransen, kall det gjerne kampen jeg spiller, på disse ukene. Men å levere på lørdagene en V75-bong og konkurrere mot resten av befolkningen, spille Fantasy Premier League og Fantasy Eliteserien, hva som helst – så lenge jeg får konkurrert, det hjelper.
  • Lad opp til runden med Fotball Direkte søndag klokken 17.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge

Var verre før

Alternativt kan han tenke på at karrieren har vært nede i dypere bølgedaler enn de han møter ved skadeavbrekkene i Rosenborg-drakt.
– Jeg ble tatt av til pause som venstreback i en cupkamp mot Malvik da jeg spilte for Ranheim. Vi lå under 1-2, riktignok hadde jeg en målgivende på målet, men det var en knallhard stolpe på børsen. Da jeg kjørte hjem i den pausen, fly forbanna, og om noen sju år senere hadde gitt meg en peishylle relativt full av premier, at jeg spilte fast på Rosenborg, men at jeg var litt skada – så hadde jeg tatt i mot det tilbudet hver dag i uka, for å si det sånn.
– Jeg er så privilegert at jeg spiller for favorittlaget mitt, og om prisen er at jeg må være litt skadet, så føler jeg at jeg har betalt den prisen nå, sier Helland.
  • Se Molde - Rosenborg søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55
Eliteserien
Eksperten lovpriser Berg-erstatteren: – Enda skarpere enn Patrick
27/10/2021 PÅ 08:10