Den siste tiden har det versert i media om hvor 26 år gamle Lars Sætra skulle kontraktfeste seg, etter at han ble frigjort fra den kinesiske klubben Baoding Rongda på nyåret.
Sætra var ryktet til Tromsø, var angivelig på blokka til Sarpsborg 08, men endte opp med etter å ha trent med moderklubben de siste ukene å signere for drammensklubben.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23
Sist Sætra var å finne i Godset-drakt var i 2014. Etter det gikk turen til svenske Hammarby, hvor Sætra fikk godt med spilletid og leverte gode prestasjoner. Det medførte at den nyopprettede, pengesterke klubben Baoding Rongda i østens Kina kom på banen. Men da klubben rykket ned og utenlandskvoten måtte reduseres ble Sætra frigitt.

– Eieren begynte å hylgrine

Asia-oppholdet ble ikke som forventet for midstopperbautaen. Til Eurosport.no erkjenner Sætra at det var vanskelig å tilpasse seg de kinesiske forholdene, men at det først og fremst var utbredelsen av kampfiksing og den manglende profesjonaliteten han slet med å overkomme.
– Jeg spilte i en tre år gammel klubb, og de kunne ikke så mye der rundt fotball egentlig. Det var mye rart, meddeler Sætra til Eurosport.no, før han drar frem en nokså prekær historie du sjelden hører om i norsk sammenheng.
– Det slites med kampfiksing, og et eksempel på det var en kamp hvor det ble lagt til sju minutter. Det var en normal kamp som vanligvis ville gitt tre-fire overtidsminutter, så da jeg så sju komme opp begynte jeg å stusse over det, sier 26-åringen før han legger til:
– Dommerne ble betalt, og dømte straffespark langt på overtid etter en soleklar «dive» i feltet. Motstanderlaget scorte og kampen endte 2-2. Etter kampen begynte eieren å hylgrine på pressekonferansen og fikk to års utestengelse på grunn av det. Altså, eieren fikk ikke lov å komme på kamp de neste to årene.

Glad for å være tilbake

I en nyrik og uerfaren serie, som i Kina, er forholdene ganske fjerne fra den norske standarden. Det samme gjelder lønningene, og behandlingen de store stjernene som hentes fra Europe opplever.
– Ja, det er veldig strengt – de er harde på straffer. Et annet eksempel på det er om en av stjernene blir taklet forholdsvis stygt av en av de lokale eller kinesiske spillerne. Da ender de fort opp med å bli utestengt i 10-15 kamper. Så fotballen er ganske annerledes der borte, forteller Sætra, som kjente på ensomheten av å bo i en ukjent og «trist» by med store kulturelle motsettinger.
Da er det godt å være hjemme igjen.
– I utlandet er man mer alene – det er mer ensomt og opp til deg, på en måte. I Norge er man sammen med laget og man blir enklere inkludert. Her hjelper man hverandre, forteller han.

Klar for seriestart

Nå er utelandsoppholdet over, hvert fall for denne gang, og Sætra er klar for å begi seg ut på sitt andre opphold i Strømsgodset. Foran årets Eliteserie-sesong har han tro på seg selv og klubbens ambisjoner.
– Jeg er ikke helt i toppform, men håper selvfølgelig å starte om to uker. Det er god konkurranse i troppen, som er veldig sterk, sier 26-åringen og tilføyer:
– Jeg er en bedre spiller enn da jeg dro, og nå gleder jeg meg til å spille. Målet mitt er å spille meg inn på laget, og når det gjelder klubben skal vi være med å kjempe opp topp tre.
FOTO: STRØMSGODSET
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22