De to siste sesongene har Sarpsborg 08 hatt både sportslige og økonomiske oppturer. Østfold-laget, som har tiårsjubileum i år, ble til som følge av en real dugnad i byen. Sarpingene ville se et topplag i byen igjen. Og det har de fått.
Men det er ikke bare byen som får se et topplag. Norge har fått et Østfold-lag med i toppen igjen, og med fjorårets tredjeplass skal Sarpsborg ut i Europa.
Med moderat økonomi og likevel gode resultater har mange sett på laget fra byen med den skarpe lukten som en annerledesklubb. Det mener sportssjef Thomas Berntsen det bør bli en slutt på.
Eliteserien
Positiv dialog mellom LSK og Åsen: – Det er egentlig ikke rakettforskning
17 TIMER SIDEN
– Vi er ikke en liten klubb lenger, så den beskrivelsen er blitt vasket ut. Vi er en fullproff klubb med åtte personer i trenerteamet på heltid, 25 seniorspillere med proffkontrakt og noen juniorer med proffkontrakt. Det er nok ikke noe annerledes med oss lenger, mener han.
– Hvis vi skal peke på noe som er annerledes, må det være den langsiktige tankegangen vår, og at vi har valgt en strategi som har ført oss dit vi er. Og den står vi fast ved, legger han til.

– Ingen blir naglet til veggen

Sarpsborg tok altså bronse i fjorårets Eliteserie, og de har vært i cupfinalen to ganger i løpet av de tre siste årene. Etter at de sesongåpnet med seier over storfavorittene Rosenborg, har ikke forventningene til årets prestasjoner fra Østfold-laget blitt noe mindre.
– Er du redd for at forventningene til dere blir for store?
– Nja, nei. Hvis forventningene er store, syns vi egentlig det er ålreit. For at det legges press og store forventninger tyder på at vi gjør det bra, sier sportssjefen.
  • Har du satt opp ditt favorittlag? Det er ikke for seint! Registrer laget ditt på Eliteserien Fantasy.
Han trekker likevel fram den overnevnte strategien, og at det er viktigere for klubben å følge den, enn å henge med i medaljekampen.
– Jeg vil ikke drepe entusiasmen rundt klubben, men så lenge vi har gått med åpne øyne og kanskje blir topp ti, er det mer enn akseptabelt for oss. Og selv om vi har et spenstig styre og en formann som sier vi skal ha medalje og en ny cupfinale, er det ingen som blir naglet til veggen om det ikke nås.
Berntsen sier målet deres egentlig bare er å lose Eliteserie-spill i 2019 i havn, men at øvre halvdel av tabellen ikke hadde vært å forakte.
– Vi har høyere ambisjoner i hverdagene, og laget går på banen for å vinne alt, samtidig som trenerteamet er veldig ambisiøse. Men vi er klar over at det å gjenta prestasjoner er utfordrende, sier han, før han legger til:
– Og vi er tydelige på hvilke utfordringer vi har i utgangspunktet denne sesongen. Vi skal beholde lønnspolitikken vår, vi holder på med en ny tribune, og samtidig skal vi legge penger til side. Klarer vi alt dette, og samtidig har plass i Eliteserien i 2019, er vi veldig fornøyde.

– Ingen champagnekorker ennå

Sarpingene ble spådd en meget tøff sesongåpning, hvor de først skulle møte kanskje den verste motstanderen av alle; Kåre Ingebrigtsens menn. Før kampen hadde østfoldingene slått alle Eliteserie-lagene tidligere - unntatt nettopp Rosenborg. Det ble som kjent seier. Da skulle man tro resten vil bli piece of cake?
– Det er nok ikke så lett, dessverre. Det var bare den første kampen, så vi spretter ingen champagnekorker ennå. Vi hadde kanskje den vanskeligste kampen først, men også andre runde mot Lillestrøm blir tøff. På Åråsen er det alltid jevne og tette kamper. Får vi med oss poeng derfra er vi meget fornøyde, sier Berntsen.
I de neste kampene etter besøket på Åråsen, møter Sarpsborg Vålerenga, Haugesund, Brann og Odd. Etter et møte med nyopprykkede Bodø/Glimt står Molde og Strømsgodset for tur. Flere av disse motstanderne peker Berntsen ut som klubbene han anser med de største mulighetene i årets Eliteserie, både med tanke på ressurser og tropp.
– Det er et par klubber som skiller seg klart ut med større muligheter enn andre til å gjøre det godt - med Molde og Rosenborg i første hånd. Så er det for eksempel Vålerenga, Godset og Brann som bør ha de samme mulighetene.
Men Sarpsborg gjør seg ikke bort med sin tropp og sine ressurser de heller. I fjor var klubben en av de med best kontroll på økonomien på Norges øverste nivå, og de har bygget en bred tropp med blant annet en livsfarlig midtbane. Kanskje er Sarpsborg prakteksempelet på å sette uttrykket om å bygge stein på stein til liv. Det mener i hvert fall sportssjef Berntsen.
  • Lillestrøm - Sarpsborg 08 ser du lørdag 17. mars klokken 15.30 på MAX og Eurosport Player.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57