Populære sporter
All sport
Vis alt

Frustrert Brann-sjef ønsker regelendring – får støtte fra konkurrent

Jonas Moen Rye

Oppdatert 24/07/2018 klokken 10:18 GMT+2

Branns sportssjef Rune Soltvedt er ikke utelukkende begeistret når spillere blir kalt opp til u-landslagssamlinger. Nå ønsker han at Fotballforbundet tar grep.

Rune Soltvedt

Foto: Scanpix

BERGEN (Eurosport.no): I forrige uke spilte Norges G19-landslag EM i Finland – et stort og viktig utstillingsvindu for noen av landets mest lovende unggutter.
Serieleder Brann var ikke representert med noen spillere i de finske byene Seinäjoki og Vaasa, men har til gjengjeld over halvdusinet fullt på Norges G18-landslag, samt spillere på G17, G16 og G15.
Selv om fremtiden på Brann stadion ser lys ut, er ikke sportssjef Rune Soltvedt utelukkende positiv til alt som foregår når klubbens spillere reiser på landslagssamling.
– Når våre, for eksempel 2000-modeller, reiser på landslagssamling, så er de fritt vilt. Det er et utstillingsvindu for klubber som nærmest uproblematisk bare kan hente dem, sier Soltvedt til Eurosport.no.
Sander Christiansens overgang fra Brann til Borussia Mönchengladbach har sportssjefen friskt i minne.

– Hadde aldri skjedd om han ikke dro på samling

For få dager siden var 17-åringen innom sin tidligere klubb med blomster og takket for seg. Soltvedt er ikke i tvil når han forklarer hvorfor Christiansen ikke er Brann-spiller lenger.
– Du kan sette to streker under svaret her: Dette hadde aldri skjedd om han ikke ble sendt på landslagssamling, det er det ingen som helst tvil om, sier Soltvedt.
I Bergens Tidende forrige uke kunne en talsperson for UEFA, arrangør av det pågående europamesterskapet, fortelle at over 100 speidere tok turen til Finland for å se talentene i aksjon. I tillegg til et ukjent antall agenter.
– Det er et flott sted for speidere og agenter til å se unge spillere, samtidig som det er en plattform der unge spillere får vise seg frem. Det er en vinn-vinn situasjon, forklarte han.

– Tapssituasjon for norske klubber

Det er en beskrivelse Soltvedt ikke kjenner seg igjen i.
– Det er klubbene som sender spillere på landslagsoppdrag, og for oss er det ikke noen vinn-vinn-situasjon. Jeg skjønner ikke at man kan kalle det for noe slikt.
– Når det samles så mange rundt landslagene, og alle vet at spillerne ikke har proffkontrakt, så er det klart at man jobber hardt for å sikre seg spillerne der. Det kan være lukrativt for klubben som henter dem og for agenter, men det er veldig lite lukrativt for den klubben spillerne egentlig hører til, og som har vært med å utvikle dem.
– Nå er det sånn at vi må vurdere å signere proffkontrakt med spillere, før vi sender dem av gårde på landslagsoppdrag, for å sikre oss at andre ikke stjeler dem fra oss, sukker Soltvedt.
– Og der føler dere dere litt maktesløse?
– Ja, vi gjør jo det, fordi man vet at en proffkontrakt trumfer en amatørkontrakt.
– Det er umulig for oss å vite hvem av dem som til slutt blir Eliteserie-spillere eller bedre når de er eldre. En ting er å være god på et G16-, G17- eller G18-landslag, men å klare å ta steget derfra vet man ikke alltid hvem som gjør.
– Det blir veldig dyrt hvis vi skal signere alle unge spillere på proffkontrakt. I tillegg til at det kan ha motsatt effekt og gjøre at utviklingen deres stagnerer, og det er jo ikke bra, sier Soltvedt.

– Leder allerede 1-0 når de dukker opp

Så lenge en spiller bare er på amatørkontrakt er det lite som binder dem til sine respektive klubber. Da Sander Christiansen bestemte seg for heller å satse på en karriere i Tyskland, hadde Brann ingen juridisk gjennomslagskraft. Det mener Soltvedt er et stort problem.
– Hvis vi skal investere mye i akademiklassifisering og bruke enormt med ressurser på det, og så skal spillerne forsvinne ut når de er 15-, 16- og 17 år, uten at vi sitter igjen med mer enn en utdanningskompensasjon, er det helt på trynet. Da er det jo ikke vits at vi gjør dette, sier Soltvedt, før han fortsetter:
– De store klubbene kan betale lønn og utdanningskompensasjon uten noen store utfordringer. Det kan ikke vi gjøre. Vi henter også spillere, men vi kan ikke gjøre det samme som dem. De leder allerede 1-0 når de dukker opp på disse samlingene, sier han.
– Betyr det at du mener det ville vært bedre om det ikke var landslag for så unge spillere?
– Nei, de har veldig godt av å spille kamper mot jevnaldrende gode spillere og få referanser derfra. Det mener jeg er en bra greie som har hatt positiv utvikling.
– Det handler mer om at vi er så sårbare i norsk fotball når vi sender dem av gårde. Vi som klubb står overfor et dilemma når vi skal ha ulike spillere på ulike landslag, om vi skal signere dem på proffkontrakt eller vi skal ta sjansen på å slippe de av gårde og risikere at de ikke kommer tilbake, sier han.

Får støtte fra Lillestrøm

Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin sier til Eurosport.no at han deler Soltvedts bekymring.
– I utviklingsperspektivet ser man at det blir mer og mer utfordrende. Man tar gjerne inn spillere fra moderklubbene og utvikler dem videre. Man legger veldig mye ressurser i det, både økonomiske og menneskelige.
– Vi ser at speidere og agenter melder seg til spillere i yngre og yngre alder. Noen av dem er flinke og vil ha dialog med klubben, mens andre kjører mer sitt eget løp. Det har forandret seg veldig mye de siste årene. For bare ti år siden var det langt fra så stor interesse rundt unge spillere som det er nå, sier han.
Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim forstår Brann- og LSK-ledernes utfordring, men tror det er vanskelig å gjøre veldig mye med.
– Jeg ser bekymringen og at det blir et problem for oss mindre fotballnasjoner. På grunn av økonomi blir det naturligvis det. Jeg vil tippe at ute i Europa ser de ikke på dette som et like stort problem. Der har de penger til å signere spillere på proffkontrakt så fort de blir gamle nok, sier Fredheim.
Han mener det først og fremst står på klubbenes forhold til spillerne, og at dette må basere seg på gjensidig tillit.
– Jeg tror mye for norske klubber handler om å ha et godt og forhold til spillerne og foreldrene. At klubbene er gode rådgivere for spillerne og bygger tillit, slik at når tilbudene kommer, så vet man at klubben tar vare på spillerens interesser, sier han.

NISO-leder oppfordrer flere til å ta kontakt

Joachim Walltin, leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), oppfordrer spesielt unge fotballspillere til å ta kontakt med dem når interessen fra større klubber strømmer på.
– Mange bruker oss allerede, men vi ønsker at enda flere gjør det. Uansett om de har avtale med agenter eller ikke. Da kan vi bistå med å se over kontraktslengde, honorarer og lønnsnivå. Vi har folk i de fleste land, og vet hvordan det skal være, sier Walltin.
Han sier han forstår Soltvedts bekymring rundt unge spillere, men påpeker at det allerede finnes enkelte reguleringer.
– Agenter og speidere legger seg ofte etter unge spillere. Det er ikke alltid bra i seg selv. Spillerne er unge, og kan ha foreldre som ikke helt skjønner hvordan dette fungerer. Om det er optimalt eller ikke, så er det i nå i hvert fall regulert gjennom at foreldre eller foresatte må samtykke tilnærmelser til spillere under 18 år, sier han.
  • Se Rosenborgs to oppgjør mot Celtic eksklusivt på Eurosport Player: Abonner her!

Vil ha strengere regulering

Soltvedt ønsker seg imidlertid strengere reguleringer, og lanserer følgende forslag:
– Hvorfor kunne det ikke være sånn at agenter først kan skrive kontrakt med spillere før de er 18 år? Det er jo sånn at man ikke kan hente spillere fra andre verdensdeler før de er en viss alder. Det tror jeg kunne gitt oss mer ro til å jobbe med spillerne, og det ville vært bra. Eller at det kanskje lå akademikontrakter mellom amatør- og proffkontrakt, slik at man ikke kan stjele spillere, sier han.
NISO-leder Walltin mener førstnevnte vil være vanskelig å gjennomføre.
– Fotballforbundet regulerer under mesterskap at agenter og speidere ikke kan besøke spillere på hotellene, men hva man gjør over telefoner er vanskelig å regulere. Dessverre er det nok ikke mulig å regulere fullstendig. Det tror jeg blir veldig vanskelig.
– Samtidig kan noen spillere være så gode at de har bruk for rådgivning. Et supertalent som Martin Ødegaard eller Erling Braut Håland blir helt avhengig av god rådgivning når de for eksmepel selges til klubber som Real Madrid, sier Walltin.
Mesfin tror også en nedre aldersgrense er vanskelig å praktisere. Han er mer opptatt av hvem som kan ta kontakt med spillerne.
– I denne diskusjonen er det greit å se på hva slags regelverk som er for folk som kan rådgi unge spillere, for der er terskelen veldig lav.
I 2015 endret NFF reglementet for spillerformidlere. Tidligere var fotballagenter påkrevd å ha en egen FIFA-lisens, men med de nye reglene holder det for en formidler å få godkjent registrering hos NFF.
– Regelverket som var før hadde en mye høyere terskel for hvem som kunne formidle spillere. Nå trenger du bare å betale et gebyr på noen tusen, registrere deg på mail og vise til at du har en plettfri vandel, sier Mesfin.
– Det er veldig viktig å presisere at det er veldig mange dyktige agenter, og det er synd for dem at markedet blir forkludret av formidlere som ikke burde vært formidlere, spesielt overfor unge spillere, sier han.
(Saken fortsetter under):

Mener klubbene må sette seg ned

Branns sportssjef mener klubbene må sette seg sammen med forbundet for å finne en bedre ordning.
– Jeg tror ikke det er bra for våre unge spillere at de blir nedringt av folk som vil representere de, både av utenlandske og norske agenter, og det samme med klubber som ringer til dem. Det er sikkert kjekt, men jeg tror ikke det er bra, sukker Soltvedt.
– Alle reguleringer og regelverk som kan ivareta unge spillere er jeg positiv til, sier Mesfin.
Der får både Soltvedt og Mesfin støtte av Walltin.
– Jeg er enig i bekymringen rundt unge spillere. Dette må de bare ta opp internt og fremme forslag som kan gjøre det bedre for både spillere og klubber, så skal vi i NISO være med å bidra til å finne så gode løsninger som mulig, sier han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame