TROMSØ (Eurosport): Simo Valakari har tatt Eliteserien med storm både på og av banen det siste året. Ikke bare tok han Tromsø ut av nedrykkssumpa i fjor høst, han gjorde det med underholdende og ambisiøs fotball. Samtidig har han også fått skryt fra flere hold for sin elegante klesstil på sidelinja.
Den stilen får nå strykkarakter av hans siste signering til TIL; sønnen Onni Valakari – som fylte 19 år tidligere i uka.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
– Det er deprimerende å se at pappa, som snart er 50 år, forsøker å kle seg som en 19 år gammel gutt, ler Onni Valakari.
Eurosport møter far og sønn på festivalen Rakettnatt i Tromsø sentrum fredag kveld, knappe 24 timer før Gutan tar i mot Bodø/Glimt til slaget om Nord-Norge. Og det må innrømmes; i klesveien er det ikke lett å se at det er 26 års aldersforskjell på de to.
– Er du inspirert av din pappas motesans?
– Hahaha, nei, det er omvendt! Det er derfor jeg vil flytte ut, for han stjeler klærne mine, sier junior.
– Jeg er så fornøyd, for da får jeg endelig ha klærne mine i fred, kontrer senior.
Den offensive midtbanespilleren, som kom fra finske TPS tidligere i måneden, har bodd hos faren de to ukene han har vært i klubben. Nå flytter han snart til egen leilighet. For som han sier:
– Jeg liker Tromsø og det er derfor jeg valgte å komme hit, men jeg flytter ikke hit som familiemedlem for å ta oppvasken. Jeg flytter hit som en fotballspiller som vil utvikle seg.
I TPS spilte han fast og noterte seg for fire mål på 15 seriekamper før overgangen til Norge. Foreløpig har det blitt med to innhopp for Gutan.
– Det har definitivt vært et steg opp, det har jeg innsett på trening. Alt går litt raskere og har høyere kvalitet. Hypen før kampene, fansen, kulturen – alt er større her og det kreves mer av meg, som gjør at dette er et godt steg for meg, sier Onni.
– Han trente med TIL allerede i fjor høst, og har også forsøkt seg på prøvespill i Southampton, men valgte å bli værende i hjemlandet etter å ha signert en ny kontrakt. Siden har Tromsø fulgt utviklingen hans og gjorde et nytt fremstøt i sommer; og det lyktes.
Det er Simo Valakari fornøyd med, selv om han innser at det kan by på utfordringer med en far som trener en nyinnkjøpt sønn.
– Selvsagt, det er ikke den letteste situasjonen. Folk vil alltids stille spørsmål. «Han spilte ikke så bra, men fikk sjansen fordi han var sønnen til Simo» og sånt. Men: Fotballen kommer til å gi deg svarene, hvis han ikke er god nok til å spille så har det ingenting å si at han er min sønn, insisterer senior.
– Hvis han spiller meg, og jeg ikke er god nok, så kommer det til å synes. Så jeg kan ikke gjemme meg – derfor kommer det ikke til å hjelpe meg i det hele tatt, følger Onni opp.
Har du sett denne?

– Historien har vist at det ikke alltid går

De to har hatt trener/spiller-relasjon tidligere, i Simos forrige klubb, SJK, med positive erfaringer. Da var riktignok Onni juniorspiller og gikk etter hvert til TPS.
Men Simo mener at Lars Arne Nilsen og Sivert Heltne Nilsen viser at det går an å lykkes i den relasjonen også på toppnivå.
– Historien har vist at det ikke alltid går, men Brann er et godt eksempel på at det kan fungere. Likevel, dette er en annen, unik situasjon. Nå er det opptil ham og oss som lag å få det til å funke, mener han.
At han henter sønnen sin, som såvidt har fylt 19 år og signerte en kontrakt ut 2021, mener mange kan tolkes dithen at Valakari har tenkt å bli værende i Nordens Paris en god stund selv. Han utelukker det ikke.
– Det er den type klubb vi er, det er den type spillere vi vil hente, spillere som vil forbedre seg og som vi kan bygge på. Jobber vi hardt kan vi på sikt bli et veldig godt lag, men som du vet: Alt kan skje i fotballen.
For sønnens del håper han at han kan bli en blanding av ham selv (hardtarbeidende midtbanespiller) og hans gamle lagkompis i Derby; Giorgi Kinkladze.
– Hehe, ja det ville vært bra. Så han ikke bare angriper, slik som Kinkladze.
At han har valgt en mer offensiv rolle på banen, mener Onni er et tegn på at han ikke har sett så mye av faren på fotballbanen.
– Personlig så jeg ikke så mange kamper med pappa, men jeg har hørt hva andre har sagt, og pappa har sagt om seg selv... og de oppfatningene er helt forskjellige, så jeg vet ikke hva som er sant, smiler han.
– Jeg forteller alltid at jeg var en teknisk veldig god spiller, ler pappaen.
UEFA Europa Conference League
Hissig Mourinho kranglet etter ny Glimt-bragd: – Ekstrem vinnerskalle
04/11/2021 PÅ 23:08
UEFA Europa Conference League
Glimt rystet Mourinho og Roma igjen – utlignet på dramatisk vis
04/11/2021 PÅ 21:54