• Se alt fra medalje- og nedrykkskampen i Eliteserien på Eurosport Player. Få tilgang her!
Det går mot et svært nervepirrende nedrykksdrama i Eliteserien. Åtte runder før slutt er det i hovedsak fem lag (Sandefjord, Lillestrøm, Start, Stabæk og Strømsgodset) som ligger nede i «sumpa», men heller ikke Bodø/Glimt eller Kristiansund kan føle seg helt trygge.
Eliteserien
Frisparkperle sendte Godset opp på trygg grunn: – Har øvd på dette
22/09/2019 PÅ 18:04
Det kommer spesielt frem om man ser på historikken i bunnstriden, som viser at det nærmest alltid er ett lag som kommer som en rakett utover høsten og kvitter seg med nedrykksspøkelset:
  • 2017: Tromsø tar 20 poeng på de siste ti kampene
  • 2016: Aalesund tar 23 poeng på de siste ni kampene
  • 2014: Aalesund tar 20 poeng på de siste ni kampene
  • 2013: Start tar 19 poeng på de siste ni kampene
I denne ukens Eliteserie-podcast diskuterer Jonas Bergh-Johnsen, Asbjørn Myhre og Christian Gauseth hvem av lagene i bunnstriden som blir denne sesongens «rakett».
Sjekk ut podcasten nederst i saken!

– De har det beste kampprogrammet

– Man må først og fremst se på de ulike lagenes kampprogram. Ser man på et lag som Start, så har de et veldig tøft program, mens Stabæk sitt er langt mer overkommelig, sier Myhre.
Gauseth er enig når det gjelder sistnevnte.
– Når jeg ser på kampprogrammet, er det Stabæk som skiller seg ut. De har blant annet Ranheim, Kristiansund og Godset hjemme.
– Jeg er enig i at Stabæk ser ut til å ha best forutsetninger for å få en god avslutning på sesongen, legger Myhre til.
Henning Berg og co fikk med seg et viktig poeng etter 0-0 på Alfheim sist, i en kamp hvor laget lå lavt og satset på kontringer. Det er også oppskriften de må følge i innspurten, mener Gauseth.
– Det må være safety first. De gjorde mye av det samme på Lerkendal, hvor de også fikk med seg poeng. Jeg tror man skal være happy med det. Man har spillere i Boli, N'Jie og Ohi som alltid er trusler i bakrom og kan få til ting på egenhånd. De er med andre ord satt opp veldig godt til sånne kampbilder.
I tillegg har bæringene fått inn Nicklas Sandberg mellom stengene, som har imponert etter overgangen fra Vålerenga.
– Jeg tror pulsen til Stabæk-supporterne er roligere med han i mål kontra Sayouba, sier Myhre.
– Han ser tryggere og mer stabil ut. Men: Sayouba var ekstremt populær innad i garderoben, og det skal ikke undervurderes. Sandberg er ikke den samme typen, legger Gauseth til.

Europa-effekten kan avgjøre

Men til tross for at eg kampprogram kan se overkommelig ut på papiret, er det flere faktorer som spiller inn – spesielt i de 2-3 siste serierundene.
– Da er det lag som enten kan være ferdigspilt eller som fortsatt har noe å spille for. Når Rosenborg skal til Kristiansand i nest siste runde, kan de være seriemestere. I tillegg kan Start allerede ha rykket ned.
I tillegg har bårde RBK og Sarpsborg 08 Europacup, og førstnevnte også hjemlig cup, i tankene. Fjorårets tall viser at RBK kun tok 0,8 poeng i snitt i kamper som kom helgen etter Europa League, noe som også kan bety en fordel for lagene so møter serielederen i ukene der de også har EL.
– Det kan være en redning for lag som Start. Jeg sa før Lillestrøm-kampen at de måtte ha fire poeng på de to neste (LSK og Glimt), nettopp på grunn av det kommende kampprogrammet. Nå har de tatt tre, og så skal de opp til Bodø, sier Gauseth.

– Kan bli en nøkkelmann om han våkner til liv

Der tror Eurosport-eksperten og Mjøndalen-spilleren at Rekdals menn vil slite uten sin toppscorer Kevin Kabran, som pådro seg en skade mot LSK og er ute i seks til åtte uker.
– Han er så viktig for dem. Han har vært dere beste spiller i år. Nå er det andre som må steppe opp. Akinyemi leverte nå sist, i tillegg var Niklas Sandberg svært god etter at han kom inn. Han leverte målpoeng i bøtter og spann for Ull/Kisa i fjor, så om han våkner til live nå kan han bli en nøkkelmann.
– I tillegg har de Herolind Shala som har vist veldig stigning. Han var veldig god mot både Lillestrøm og Kristiansund, legger Myhre til.
Her er de fem nederste lagenes resterende kamper:
Strømsgodset:
Molde (H)
Sarpsborg 08 (B)
FK Haugesund (H)
Sandefjord (B)
Vålerenga (H)
Brann (B)
Lillestrøm (H)
Stabæk (B)
Stabæk:
Ranheim (H)
Lillestrøm (B)
Vålerenga (H)
Brann (H)
Bodø/Glimt (B)
Kristiansund (H)
Odd (B)
Strømsgodset (H)
Start:
Bodø/Glimt (B)
Vålerenga (B)
Sarpsborg 08 (H)
Tromsø (B)
Molde (H)
Sandefjord (B)
Rosenborg (H)
FK Haugesund (B)
Lillestrøm:
Tromsø (H)
Stabæk (H)
Brann (B)
Rosenborg (H)
Ranheim (B)
Bodø/Glimt (H)
Strømsgodset (B)
Kristiansund (H)
Sandefjord:
Brann (B)
Odd (H)
Rosenborg (B)
Strømsgodset (H)
Kristiansund (B)
Start (H)
Sarpsborg 08 (B)
Molde (H)

Eliteserien
Svensk toppscorer bekrefter bud fra Mjøndalen
10/08/2019 PÅ 12:15
Eliteserien
FKH-stjerne røk trolig akillesen: – Jeg kommer sterkere tilbake
15/06/2019 PÅ 17:12