DRAMMEN (Eurosport.no):
Du har trolig sett det før: Fotballspillere som løper rundt med en liten vest, nærmest BH-lignende, både underveis i trening og i kamp.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Men hvordan en vest som inneholder en liten brikke kan være delaktig i at Marcus Pedersen er toppscorer i Eliteserien, er trolig hakket mindre kjent.
– Det har i hvert fall hjulpet meg til å holde meg skadefri. Det er en god informasjonskilde til de som trener oss, fastslår Marcus Pedersen til Eurosport.no.

Pedersens nøkkeltall

Godset-spilleren har vært involvert i 20 av 22 kamper i Eliteserien for Drammens-laget denne sesongen. Den ene han mistet var på grunn av karantene. Kun én kamp, mot Rosenborg i august, har han stått over på grunn av skade.
Det er oppløftende statistikk for en spiller som har vært plaget med mye skader gjennom en lang karriere.
Fysisk trener i Strømsgodset, Torstein Dalen-Lorentsen, er mannen med ansvar for hvordan vestene/brikkene brukes og analyseres. Han har oppskriften på hvordan Pedersen fungerer på sitt beste.
– Det som er viktig for han, som absolutt alle spillere, er å holde seg på bena og ha en god treningsuke. Han er nødt til å ha omtrent 60 prosent av sin egen kampbelastning fire dager før hver eneste kamp. Det er et nøkkeltall for han. Da spiller han bedre i helgen og scorer mye mål, forklarer Dalen-Lorentsen til Eurosport.no.
Strømsgodset har blant annet forskningsprosjekt gående, analyserer hver treningsøkt underveis på feltet og gjør en sesonganalyse. Nå er de også på vei inn i et prosjekt med kunstig intelligens for å finne ut hva som kjennetegner en god fotballprestasjon.
– Vi har noen GPS-enheter som sitter i en lomme bak på ryggen. De er i kontakt med to forskjellige satellittsystem som gir oss veldig mye informasjon, sier Dalen-Lorentsen om hva vesten inneholder.
(Saken fortsetter under videoen):

Opplevde ikke lignende i utlandet

I tillegg samler enheten inn data rundt 1.000 ganger per sekund på alle bevegelser i alle retninger.
Så hvordan kan all denne informasjonen brukes for å gjøre et fotballag bedre?
– Det gjelder først å begrense, så man har noen fine parametere man kan se på. Når det er 1.000 målinger per sekund, og vi spiller fotball sikkert seks-syv timer i uken, så må man velge det som er viktig. Vi ser på hvor mye belastning man har, hvor mye man har løpt, spesielt forskjellige hastighetssoner og en del andre parametere som er litt vanskeligere å forklare, sier Godsets fysiske trener.
Spillerne har også et visst ansvar, ifølge Pedersen.
– Vi har i oppgave etter hver trening å gi et tall fra 1-10 på hvor hard treningsøkten var. Da regner han (fysisk trener Dalen-Lorentsen) ut hvor mye vi har gjort på trening og hvor slitne vi er. Vi blir belastningsstyrt, og det har vel kanskje gjort at jeg har holdt meg på beina såpass mye som jeg har gjort i år, forklarer Pedersen.
Eliteseriens toppscorer har vært i en rekke klubber i karrieren og har dermed opplevd å spille med vest med brikke tidligere. Men sjeldent har det blitt brukt i samme grad som i Godset, mener Pedersen, og viser blant annet til hans opphold i nederlandske Vitesse Arnhem.
– Da ble det ikke brukt på samme måte som her. Det blir brukt litt mer her, føler jeg. Jeg vet at det har vokst veldig de siste årene. Nå ser du at alle flyr rundt med en brikke på ryggen, sier han.
Lørdag spiller Pedersen nok en gang med en brikke på ryggen. Da kommer Molde på besøk. Kampen har avspark 18.00 og vises på Eurosport Player.
Sett denne?

Godset-Pedersen stilnet Odds supportere

Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43