Tromsø er et av lagene i Eliteserien som i vintervinduet har fått færrest spillere inn. Samtidig er klubben en av de som har sendt flest spillere ut. Og det er ikke bare hvilke som helst spillere heller. Thomas Lehne Olsen, som gikk til Lillestrøm i midten av februar, var klubbens toppscorer i fjor. Under ham på scoringslisten lå Mikael Ingebrigtsen, som uken før Lehne Olsen signerte som IFK Göteborg. Og i slutten av desember gikk den betrodde forsvarsspilleren Ulrik Yttergård Jenssen dansk fotball i Nordsjælland.
Spillerne var blant de seks som spilte flest kamper for tromsøværingene. Mangelen på erstattere bekymrer kaptein Simen Wangberg.
Eliteserien
Sen utligning reddet sjansesløsende Tromsø
19/06/2022 PÅ 18:02
– Spillerne som scoret mål og hadde assists har forsvunnet fra i fjor. Vi har folk som kan ta opp hansken, og som har potensial, men det skal noe til å erstatte dem sånn direkte, sier han til Eurosport.no.

– En brukbar ellever

Runar Espejord og Mushaga Bakenga pekes ut til å være favoritter til å ta opp hansken framover på banen, men sistnevnte har slitt mye med skade.
– Vi skulle helst sett at det kom noen nye fjes, det må vi være ærlige på. Vi er litt få på trening, sier Wangberg.
Han påpeker at de er innforstått med at det kan være mye utlufting av spillere i fotballen, og at det kun er en ting å gjøre: De som er igjen må gjøre jobben.
– Vi har en brukbar, sterk ellever som kan gjøre jobben, men vi er litt tynne når det gjelder bredde. Vi håper de som er igjen kan erstatte de som dro - på sin egen måte. Vi ønsker ikke at de skal kopiere det de som spilte mest gjorde.
Også fotballekspert Kjetil Rekdal uttrykker sin bekymring for Tromsø-laget.
– Treneren har sått et produkt som har fungert veldig bra, spesielt i høst. Men det er ikke sikkert han har like mye kvalitet i troppen nå som i høst, og det kan nok bli en utfordring for Tromsø. De som tror Tromsø skal fortsette høstformen er kanskje litt naive, konstaterer Rekdal.

Spent på sesongen

Treneren, Simo Valakari, ledet sin første Tromsø-trening i slutten av juli 2017. Da lå laget nest sist på tabellen, men med grep som å endre formasjon endte de til slutt hederlig som nummer elleve.
Både Rekdal og Wangberg hyller finske Valakari for det han fikk til i fjor.
– Simon har kommet med en måte å spille på, hvor det har blitt en felles forståelse for hvordan vi skal spille. Vi er ikke like avhengig av de enerne som vi var før, sier Wangberg.
Men med en tynn stall og dårlig oppvisning i treningskampen mot Bodø/Glimt søndag - der laget fra Bodø vant 4-1 - er Rekdal veldig spent på hvordan det vil gå i årets Eliteserie for Valakari og gutan.
– Det skal så lite til for å miste den formen de har vært inne i. Det resultatet mot Bodø/Glimt var urovekkende, og de er veldig sårbare for skader. Så vi får se hvordan det går, sier fotballeksperten.
Eliteserien
Trømsø forlenget med Helstrup
17/06/2022 PÅ 12:29
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 PÅ 18:01