• Se Eliteserie til helgen: Rosenborg - Vålerenga søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og MAX
ULLEVAAL STADION (Eurosport.no): – VAR er kommet for å bli etter VM. Det er jeg overbevist om, sier dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballforbund.
Videodømming får sin virkelige ilddåp under VM i Russland. På verdens største fotballscene er allerede VAR tatt i bruk med stor suksess. Hauge har tidligere åpnet opp for å innføre videodømming i norsk fotball, og dommerforeningen er også positive til å innføre dette.
Eliteserien
Reddet Brann på overtid etter fryktelig keepertabbe: – Skikkelig kalddusj
17/10/2021 PÅ 16:59
Etter å ha sett hvordan VAR håndteres i VM tror han det kun vil være et tidsspørsmål før i andre store ligaer og turneringer. Til eksempel har Bundesliga allerede innført videodømming. Det er heller ikke utenkelig at videodømming kommer til Eliteserien. Allerede nå er ser NFF på muligheten for å få innført VAR.
– NFF har satt ned en prosjektgruppe på dommerfaglig side for å vurdere hva som skal til for å innføre VAR i Norge rent faglig sett. Når det gjelder for norsk fotballs del er det for tidlig å mene noe konkret om. NFF må først etablere prosjekt «VAR» for å vurdere tekniske løsninger, organisering og trene opp de forskjellige roller, blant annet VAR-dommere. For norsk fotball må vi ha minst et år på oss før det blir aktuelt. Fra dommers ståsted, kan vi tidligst komme i gang når Eliteserien sparkes i gang i 2020, men andre må uttale seg om det er aktuelt.

VAR kan koste 18 millioner kroner i året

For beslutningen om å innføre VAR er ikke bare opp til dommersjefen og Eliteserie-dommerne. Sammen må NFF og Norsk Toppfotball bli enige om løsningene på videodømming. I tillegg må det vurderes hvilken løsning det skal gås for. I Polen ble det innført en mobil løsning der bussen står utenfor stadion. I Tyskland ble det bygget et kampsenter i Köln.
– VAR har en betydelig kostand både på investeringssiden og når det gjelder drift. Dialogen med klubbene ved Norsk Toppfotball er innledet. Sammen må de diskutere dette og se på løsninger.
  • Se Eliteserie til helgen: Molde - Stabæk lørdag klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge
– Hvor mye vil det koste å innføre VAR i norsk fotball?
– Vi har stilt spørsmål til andre nasjoner om hva dette koster. I Polen har de en kostnad på rundt ca. 50 000 kroner per kamp, mens i Bundesliga er det ca. 85 000 per kamp. Kostnadene utgjør det tekniske oppbygningen av kampsenter, kjøp av tjenester/bilder, kostnader ved å ha personer som skal håndtere det tekniske og VAR rollene på plass.
– I Norge har vi ikke regnet eksakt på hvor mye dette vil koste, men at kostnaden per kamp vil være i et sjikt mellom kostnaden fra Polen og Tyskland er ikke utenkelig.
Med 240 kamper i løpet av en Eliteserie-sesong er det ikke utenkelig at det vil koste i underkant av 18 millioner kroner å drifte VAR i løpet av en sesong.
Her legger dommeren seg flat etter at Stabæk ikke fikk straffe. Med VAR hadde han neppe trengt det. Saken fortsetter under videoen:

Stabæk og Molde ville fått straffe med VAR

– Er det noen konkrete situasjoner fra Eliteserien i år der du ser at VAR ville hjulpet dommerne?
– Våre toppdommere holder et høyt nivå og har hatt en god sesong på bakgrunn av egne observasjoner og rapportene fra våre veiledere. Men vi har mistet litt for mange nøkkelsituasjoner, blant annet straffespark som er kritiske situasjoner i kampene. Med hjelp av VAR hadde dommeren sett bilder, fått avslørt kontakt i taklingen og blåst straffespark. Selv om det er åpenbare feil når vi får gode TV-bilder, betyr det ikke at det alltid er like lett for dommeren i kampene, som gjerne har dårlig vinkel eller spillere mellom seg og situasjonen. Men ved hjelp av video vil vi få identifisert det. Dommerne får flere øyne, sier Hauge.
Hvilken effekt ville dette fått i kamp i Eliteserien? For å ta to konkrete eksempler: I runde tolv deiset Hugo Vetlesen i bakken innenfor sekstenmeteren etter å ha fintet ut Joonas Tamm. Bildene viste tydelig at Sarpsborg 08-spilleren var borti Stabæks midtbanespiller. I etterkant la dommer Sigurd Smehus Kringstad seg flat og erkjente at Stabæk skulle ha fått straffe etter å ha sett video av hendelsen. Det hadde han ikke måtte gjøre hvis han fikk sett video av situasjonen en halvannen time før.
– Det er selvfølgelig kjedelig når jeg ser bildene her på nytt. Stabæk skulle blitt tildelt et klart straffespark og det er beklagelig, sa Smehus Kringstad til Eurosport.no etter kampen.
Hadde han fått bruke VAR og brukt 20 sekunder under kampen ville Stabæk fått straffe på stillingen 1-1 med fem minutter igjen før pause. Kampen endte med 4-2 seier til Sarpsborg 08.
En annen situasjon er fra runde seks. I det 59. minutt kom Moldes Eirik Hestad alene med keeper, men gikk i bakken i det han var på vei til å runde keeper Adam Larsen Kwarasey. Dommer Dag Vidar Hafsås ga gult kort for filming. Da han så video av situasjonen i etterkant endret han mening. Med VAR kunne Hafsås ha studert video av situasjonen og blåst straffe til Molde. Kampen endte 0-0.
– Nå ser jeg at avgjørelsen er feil, sa Hafsås til Eurosport.no.
Her snakker dommer Dag Vidar Hafsås etter situasjonen med Eirik Hestad. Saken fortsetter under videoen:
Men en ting er dommersjefen tydelig på.
– Skal videodømming innføres i Norge må det være etter den samme listen som i VM. VAR skal ikke dømme fotballkamper. VAR skal kun gripe inn ved kritiske og åpenbare feil. Det kan ikke være slik at dommeren skal stoppe kampen hvert 10. minutt for å se på video om det var frispark eller straffe. Da ødelegger vi kampene og fotballens sjarm. Fotballen skal få lov til å leve som før med spenning og situasjoner som enda kan diskuteres, påpeker Hauge.
  • Eliteserie-fotballen ruller videre: Se Odd - Brann mandag klokken 19.00 på Eurosport Player og MAX

Utelukker ikke et nordisk samarbeid

Hauge vil ikke utelukke at innføringen av VAR i Norge blir et fellesprosjekt med andre nordiske land. Allerede nå er det dialog på tvers av nasjonene.
– Det er flere fellesnevnere vi kan samarbeide om. Blant annet på den tekniske biten og erfaringsutveksling. Ingenting er konkret ennå, men jeg vet at det er gode dialoger på tvers av fotballen i Skandinavia. Akkurat nå er man veldig spent på VM og etter mesterskapet vil vi ha en dialog mellom landene her i Norden.
– Danmark, Sverige og Island er i Russland. Når videodømming blir brukt til Sveriges fordel mot Sør-Korea og til Danmarks fordel mot Peru, blir nok dette store temaer i de landene i etterkant. VAR blir nok et tema på kommende møteplasser mellom de nordiske landene i høst.
Sett denne fra Cantona?
Eliteserien
Stabæk i poengnød holdt nullen mot Strømsgodset
29/09/2021 PÅ 19:14
Eliteserien
Senket «storebror» med to effektive minutter: – Nå lukter de på edelt metall
29/08/2021 PÅ 17:56