Nedrykk til OBOS-ligaen kom nærmest som julekvelden på kjerringa for Aalesund Fotballklubb. Med en fjerdeplass i Eliteserien før sommer, ble det snakket om medaljer og Europacup fremfor norsk fotballs nest øverste nivå.
Men med to seirer på sesongens 17 siste kamper, endte sesongen på verst tenkelig vis for sunnmøringene. 4–3 hjemme mot Strømsgodset i sesongens siste kamp var ikke nok.
Daglig leder Geir Vik forteller VG at klubben nå belager seg på et budsjettkutt på omlag 30 prosent for å tilpasse seg livet på norsk fotballs nest øverste nivå, samtidig som at de ønsker å beholder ambisjonene om å rykke direkte opp igjen til det gjeveste selskap.
Eliteserien
Godset med ny tremålsseier – nok en smell for KBK
7 TIMER SIDEN
– Jeg vil tippe 46-47, kanskje 50 millioner (budsjettet for neste år). Det kommer an på prosessene vi går gjennom nå med tanke på kostnadsreduksjoner og inntekter. Målsettingen er å bygge en spillerstall og administrasjon som gjør oss i stand til å rykke direkte opp igjen, sier Vik.
En stor utfordring ved budsjettkutt er klubbens spillerlogistikk. Ifølge avisen har ingen av spillerne med kontrakt foran neste sesong klausuler knyttet til reduksjon i lønn ved nedrykk. Det betyr at det kan bli aktuelt å selge eller terminere konktrakter for å redusere lønnsutgifter.
– Kjøp og salg av spillere er en del av driftsmodellen i en fotballklubb. Vi vil selvsagt vurdere eventuelle henvendelser og bud seriøst, som vi alltid gjør. Vi vil også være aktive på overgangsmarkedet for å få inn nye hvis noen går ut, sier klubbens styreleder Jan Petter Hagen.
En annen løsning som kan bidra til å gjøre de økonomiske forholdene lettere er enighet om lønnsreduksjon. Mangeårig Aalesund-stopper Oddbjørn Lie er ikke utelukkende til en slik løsning, men avventer foreløpig klubbens kurs.
– Vi har ikke fått noe innspill på det, så det er vanskelig å svare på. Da må i så fall klubben komme med et initiativ til det, og i felleskap. Ikke bare spillere, men trenere, ledere og videre. Men det har som sagt ikke vært noe tema ennå, sier Lie til Eurosport.no.

Har opplevd det samme i Bergen

Daglig leder i Brann Vibeke Johannesen var med da bergenserne på overraskende vis rykket ned i 2014 – et nedrykk som på sett og vis ikke er helt usammenlignbart med Aalesunds. Konsekvensene av nedrykket førte til et budsjettkutt på nesten 20 prosent fra 128 millioner kroner i 2014 til til 104 millioner i 2015.
– Vi måtte kutte 24 millioner kroner i en periode med lengre tid med nedgang. Vi gjorde en gjennomgang av hele organisasjonen og måtte tilpasse oss en ny situasjon. Vi måtte ta noen valg og gjøre enda tydeligere prioriteringer. Vi valgte for eksempel å forsterke støtteapparatet rundt A-laget for å ivareta de verdiene som var der. Det var noe som var viktig for oss, sier Johansen til Eurosport.no.
Etter ansettelse av Lars Arne Nilsen etter halvspilt OBOS-ligasesong, rykket bergenserne opp igjen på første forsøk og tok sølv i comebacksesongen i Eliteserien.
Det tok likevel tre år før røde tall ble til grønne på Brann Stadion.
– Vi laget en handlingsplan som skulle ta oss ut av rød sone. Egentlig skulle vi ut av den neste år, men kom ut ett år før tiden. Sølvet i 2016 hjalp oss veldig og ga oss et løft både sportslig og økonomisk, det gjorde at vi kom litt kjappere ut av handlingsplanen enn det vi hadde planlagt, sier hun.
Johannesen poengterer imidlertid at det var mer enn bare sportslige prestasjoner som har hjulpet klubben tilbake på toppnivå.
– Det som var viktigst for oss, og som kan være et viktig signal til Ålesund som by, var at vi hadde bred støtte fra supportere og næringslivet også i OBOS-året. Dette er ikke noe en klubb klarer på egenhånd. Næringslivet trodde på oss og vi signerte noen nye avtaler foran OBOS-sesongen. Vi hadde på en måte «hele Bergen» i ryggen. Hvis man gjør det til et felles ansvar øker i hvert fall sjansen for at man kommer fort tilbake, sier hun.
For Branns daglige leder er ikke i tvil:
– OBOS-ligaen er en tøff divisjon for en Eliteserie-klubb.
Eliteserien
Godset «reiste kjerringa» – valset over svakt RBK-lag: – Et abslolutt lavmål
08/05/2022 PÅ 17:53
Eliteserien
Tripic-perle overlistet umulige Grytebust: – En ubeskrivelig følelse
10/04/2022 PÅ 19:52