– Jeg synes vi er altfor gode til å rykke ned.
Ordene stammer fra Vålerengas midtbanespiller Magnus Lekven (29) til fotballmagasinet Tips.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
– Det hjelper imidlertid ikke å si det og ikke prestere på banen. Vi har de poengene vi har og vi må være såpass ærlig å si at vi ikke har prestert godt nok som vi hadde håpet. Alt kan skje og det er ikke umulig at vi rykker ned, men vi håper at det ikke skjer og skal gjøre alt i vår makt for at det ikke blir utfallet, nyanserer han.
Utsagnet får Eurosport-ekspert og tidligere Vålerenga-spiller Bengt Eriksen til å stusse.
– Hvis han sier det, så gleder jeg meg til å se det i kveld (torsdag mot Haugesund, journ.anm.). Jeg er ikke så opptatt av hva man sier, men mer hva man gjør. Tallene viser at de ligger akkurat der de ligger fordi de ikke er for gode til å rykke ned, sier Eriksen, og fortsetter:
– Nå jublet de som barn på 17. mai etter seieren mot Brann og så slipper de inn fire mot Stabæk kampen etter. Det vitner ikke om et lag som er for bra til å rykke ned, sier han.
52-åringen med trenererfaring fra Skeid i norsk fotballs øverste divisjon mener det er akkurat denne type mentalitet som kan sende lag ned, og som har gjort det tidligere.
– De som rykker ned har ofte en slik forestilling. Realiteten er ikke helt lys nede på Valle og hvis man innbiller seg at man er bedre enn man er, så lever de farligere enn de er klar over, sier han.
Eriksen tror imidlertid ikke Lekvens kommentar var ment like spisset som den ble oppfattet.
– Han virker ikke akkuyrat som en cowboy, så jeg tipper det er en litt uvøren kommentar. Men hvis vi tar ham på ordet så er det ikke bra, sier Eriksen.

– FFK og Brann var bedre

På Twitter påpekte tidligere C More-ekspert og sportssjef i Fredrikstad Joacim Jonsson at både FFK og Brann hadde bedre lag da de måtte ta den tunge turen ned i henholdsvis 2009 og 2014.
– Det der vet jeg alt om, og det er man ikke. Jeg vil hevde at da jeg var i FFK og rykket ned, så hadde vi et bedre lag. Vålerenga er absolutt ikke for gode til å rykke ned, sier Jonsson til Eurosport.no.
Har du husket Eliteserien Fantasy? Få de beste tipsene før dobbelrunden her (artikkelen fortsetter under):
Jonsson mener en slik uttalelse heller virker mot sin mening for en klubb i Vålerengas situasjon.
– Det er en litt klønete uttalselse som bare kan slå tilbake på ham, for alle kan rykke ned. Vålerenga som klubb har gode forutsetninger, men de gode forutsetningene har de ikke brukt i spillerlogistikken og dermed skapt seg dårlige forutsetninger. Laget er selvfølgelig ikke for gode, de ligger jo der de ligger av en grunn, sier han.

– Passet godt på hva jeg sa

En annen mann som vet litt om å rykke ned med en stor klubb er tidligere Branns-spiller Erik Huseklepp (32). I liket med da Deila tok over Vålerenga, var også optimismen rundt Brann stor da den svenske suksesstreneren Rikard Norling vandret inn dørene på Kniksens plass i 2014. Og i likhet med 2014 i Bergen, har sesongen på Valle vært preget av skuffelser og motgang.
– Jeg passet veldig godt på aldri å si at vi var for gode til å rykke ned. Jeg var veldig bevisst på å være klar på at vi lå der vi lå på tabellen og at ingen var for gode til å rykke ned, men vi rykket jo ned likevel, sier Huseklepp når han tenker tilbake på den tunge sesongen.
Vålerenga har vært et av Eliteseriens mest spillende lag denne sesongen. Deila har hatt en tydelig filosofi med et lag som holder ballen på bakken og forsøker å trille ut motstander. En filosofi som ligner mye på den Norling tok med seg til Norge fra Malmö.
– Vi spilte altfor ambisiøs og romantisk fotball med tanke på hvor vi lå. Det er vel og bra å gjøre det så lenge man holder seg, men man må på et tidspunkt vurdere om det er verdt å gjøre det fremfor bare å mure igjen de siste kampene og starte på nytt i samme divisjon neste år, mener Huseklepp.

Tror VIF er i Eliteserien neste sesong

Den rutinerte 32-åringen vil ikke være med på at Vålerenga er for god til å rykke ned, men mener Deila har en helt avgjørende egenskap som Norling ikke hadde.
– Jeg tror Ronny Deila har større evne til å tilpasse seg enn det Rikard hadde da vi var i samme situasjon. Det var for sent da han innså at det begynte å brenne, jeg tror ikke Deila tenker på samme måte, sier han.
Der får han støtte av Jonsson, men svensken har et litt annen ressonement til hvorfor Vålerenga blir å se i Elitserien også neste sesong.
– Jeg tror de klarer seg. Mest fordi AaFK virker å være i fritt fall og har mye uro i og rundt klubben, og Tromsø, som egentlig er det beste bunnlaget nå, har et veldig tøft program resten av sesongen. Hvis Vålerenga vinner i dag er 80 % av jobben gjort, men det er ingen garantier og det vet nok Magnus Lekven også. Det skulle nok høres bra ut da han sa det, men det gjorde det ikke, sier Jonsson.
Også Huseklepp ser gjerne et Vålerenga-lag som berger plassen, men det arbeidet mener han de kan vente med til helgen.
– Vålerenga kan selvfølgelig rykke ned, men jeg tror ikke de gjør det. Og i dag så håper jeg selvsagt at de taper, ler den utlånte FKH-spilleren.
Eliteserien
FKH-profilens klare dom: – Drita dårlig!
28/08/2021 PÅ 11:58
Eliteserien
Fagermo roser Tromsø etter flott gest: – Forbilledlig
16/08/2021 PÅ 10:27