SE ALT FRA ELITESERIEN PÅ EUROSPORT PLAYER
– Er dette her med på å gjøre norsk fotball bedre? Svaret er nei. Det er et latterlig påfunn. Noe som liksom skal gjøre norsk fotball bedre, men som bare er tull.
Det sier Eurosports Christian Gauseth om regelen som har gjort at flere spillere er blitt sendt tilbake i garderoben på grunn av feil bruk av sokker.
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 KLOKKEN 13:33

Dette er utfordringen

Vanligvis tenker man kanskje at fotballspillere kun har én sokk på hvert bein, og at det sånn sett er ganske problemfritt.
Sannheten er at stadig flere velger å klippe vekk den nederste delen av sokken, gjerne fra rundt ankelen og ned, og erstatte bunnen med en slags tennissokk. Dette er fordi det oppleves at den har bedre feste nede i skoen.
Tennissokken vil dermed overlappe med fotballsokken slik at det blir to sokker i stedet for én.
Så langt i Eliteserien og OBOS-ligaen har flere spillere blitt sendt tilbake i garderoben av dommeren før kamp fordi de ikke hadde på seg sokkene på en tilfredsstillende måte.
En årsak kan være at det er en synlig overgang fra den nederste til den øverste sokken, eller at man har et annet mønster eller farge på den nederste sokken, noe som ifølge dommere kan skape utfordringer i en situasjon hvor det er mange bein rundt ballen.

Møter oppgitte lagkamerater

Gauseth serieåpnet med Mjøndalen mot Florø 2. påskedag. Den nyvalgte MIF-kapteinen sier han så flere av sine medspillere bli nektet å spille før de hadde tatt seg en tur i garderoben for å fikse sokkene.
– Senest mot Florø var det spillere som måtte gå en ekstra tur i garderoben for å teipe opp og fikse det bedre, fordi det ikke var bra nok, mente dommeren. De stod og så på sokkene til flere spillere: «Du skal tilbake, du skal tilbake og du er grei.» De stod og sorterte ut, forklarer Gauseth.
– Hva får dere beskjed om?
– «Du må inn i garderoben og fikse strømpen. Det er ikke bra nok. Du må teipe opp bedre», sier han.
– Hvordan reagerer spillerne på det?
– Oppgitthet. Det er ikke verdens største problem, men man vil gjerne være mest mulig komfortabel i en kamp.
– Er det noe spillerne kan ta kritikk på her?
– Jada, spillerne kunne sikkert gjort ting annerledes, men man vil bruke det beste utstyret. Da er sjansen for gode prestasjoner større. Man vil gjerne bruke det man føler seg mest komfortabelt med, sier Gauseth.

Slik svarer NFF

Dommersjef Terje Hauge er klar på at det ikke er et påfunn fra Norges Fotballforbund, og understreker at det er viktig at norske dommere følger reglene.
– NFF følger IFABs spilleregler/internasjonale retningslinjer vedrørende spillernes utstyr, blant annet sokkene. Vi ønsker at norsk toppfotball skal være et utstillingsvindu, både til internasjonal fotball og norsk breddefotball. Hvis ikke våre toppdommere er nøyaktige i norsk toppfotball, vil våre beste spillere og lag møte utfordringer i internasjonal fotball og vi vil få utfordringer i breddefotball vedrørende håndtering av utstyr, sier Hauge til Eurosport.no.
– I Spilleregel 4 (Laws of the Game), punkt 2 står beskrivelse av obligatoriske utstyr, bl.a. «Strømper, materiell som benyttes eller festes på utsiden av strømpene, skal være av samme farge som strømpene. Strømpene skal ha en farge.» Det betyr at spillere kan benytte tennissokker i samme farge som strømpene, teip over med samme farge og ha en farge på strømpene.
(saken fortsetter under)

Sandefjord-spiller: – Jeg skjønner det ikke helt

Sokkeregelen ble nevnt på NFFs fagsamlinger før sesongen for at man skulle komme godt i gang med sesongen, forklarer Hauge. Spillere Eurosport.no har snakket med, fra Eliteserien og OBOS-ligaen, har opplevd regelen som ekstra streng så langt denne sesongen.
Sandefjord-spiller Joackim Olsen Solberg sier at nesten halve laget hans bruker to sokker på hvert bein. I møtet med Start tidligere denne måneden fikk Olsen Solberg klar beskjed fra dommeren på vei inn til pause om å fikse sokkene. Det er første gang på flere år at han er blitt stoppet.
– De sjekker før vi går ut, og da sa de ikke noe. Under kampen hadde fjerdedommeren eller assistenten sett at den hadde sklidd opp. Da så de at jeg hadde en hvit tennissokk under. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte teipe lenger ned. Jeg måtte teipe helt ned til skoen, sier han til Eurosport.no.
– Det er ganske strengt. Jeg skjønner det ikke helt. Jeg skjønner argumentet med at det blir situasjoner i forhold til frispark for eksempel, men alle andre steder i verden får de det til. Det er en bagatell der. Det går fint, men jeg synes fokuset er rart, sier han.
Hauge svarer slik på spillernes kritikk:
– Dette er ikke NFFs påfunn, vi følger internasjonale spilleregler. Vi ønsker at norsk toppfotball skal fremstå profesjonell med internasjonal standard, blant annet spillernes utstyr. Jeg regner med at lagene, trenere og spillere respektere det. Igjen, hvis spilleren må klippe over strømpene og ha egen tennissokk i skoene, så er det fullt mulig hvis man bruker samme farge inkludert teip i samme farge, sier dommersjefen.
Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 KLOKKEN 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 KLOKKEN 11:22