Tirsdag kom det frem at det har oppstått et tillitsbrudd mellom den profilerte dommeren Svein-Erik Edvartsen og dommersjef i Norges Fotballforbund (NFF) Terje Hauge. Det har resultert i at Edvartsen ikke dømmer i Eliteserien når ligaen åpner til helgen.
Les også: NFF bekrefter konflikt med Edvartsen
Les også: Edvartsen helskinnet gjennom debuten i bosnisk heksegryte
Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg mener imidlertid at det stikker mye dypere. Han skriver i sin blogg at han tror Terje Hauge må ta sin hatt og gå. Staberg utdyper overfor Eurosport.no:
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33
– Hauge er i ferd med å «miste garderoben» blant den norske dommerstanden. Edvartsen er en tøffing, men han hadde aldri vært så offensiv som han har vært nå hvis han sto alene, sier Staberg til Eurosport.no.
(saken fortsetter under bildet)

Terje Hauge

Foto: Scanpix

Fryktkultur blant dommerne

Staberg har god innsikt i det norske dommermiljøet. Han mener det har vokst frem en økende usikkerhet med Terje Hauge som dommersjef og at ingen tør å tale ledelsen i mot.
– Det stemmer at det det er veldig få som tør å si sin mening internt. Ingen har kritisert ledelsen offentlig, før Edvartsen gjorde det i VG, sier Staberg.
Og han fortsetter:
– Det er riktig å si at det eksisterer en fryktkultur under Terje Hauges ledelse i dommer-Norge.
Den lidene part er ifølge Staberg norsk fotball, gjennom at utviklingen av norske dommere stopper helt opp og kommer inn i en negativ spiral.
– Dette burde selvsagt vært løst på en annen måte, begge parter har i oppgave å tjene norsk fotball på best mulig måte. Dette er ikke bra for prestasjonskulturen i norsk dommerstand. Hvis du føler utrygghet utenfor banen, kan du ta med deg det inn på matta. Det vil også være hemmende for utviklingen og det danner grupperinger i miljøet. Alt dette har innvirking på prestasjonene på banen. Det har vi sett i to år allerede, og jeg tror ikke noen i dommerstanden er fornøyde med hvordan utviklingen har vært i norsk toppfotball de siste årene, avslutter Staberg.
(saken fortsetter under bildet)

Ønsker snarlig løsning

Terje Hauge henviser til leder for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, for kommentar fra NFF-hold.
– Som meddelt i går har vi en situasjon med gjensidig manglende tillit. Dette må vi rydde opp i før Edvartsen igjen er å finne på banen. Dette arbeider vi med og jeg har stor tro på at vi har løst opp i dette om ikke så lenge. Nå er vi mest opptatt av å løse utfordringene internt og ikke diskutere eksternt. Har ingen kommentarer ut over dette og ber om forståelse for det, forteller Fiskjetjønn til Eurosport.no.
Dommerforeningen maner også til ro:
– Vi synes det er kjedelig at det er uenighet mellom Svein-Erik Edvartsen og dommerseksjonen, men vi har tillit til at de finner en rask og smidig løsning. Her er det prosesser internt mellom partene i NFF som verken vi eller media har kjennskap til, dermed overlater vi til dem å finne en god løsning, sier leder i Norsk Fotballdommerforening, Ola Hobber Nilsen, til Eurosport.
Nilsen avviser at det finnes en fryktkultur internt i Dommer-Norge:
– Det er ingen som snakker om noen fryktkultur. Vi har allerede gjennomført to gode fagsamlinger i 2017 og dommerne melder tilbake til oss at de gleder seg til seriestart. Questback (intern spørreundersøkelse, red.anm.) gjennomført etter sesongen 2016 viser bred støtte til dommerseksjonen fra dommerne.
(saken fortsetter under bildet)

Tom Harald Hagen

Foto: Scanpix

Full tillit

Edvartsens dommerkollega Tom Harald Hagen utrykker full tillit til sjef Hauge:
– Hvordan reagerer du på konflikten mellom Svein-Erik Edvartsen og dommersjef Terje Hauge som nå kommer til overflaten?
– Konflikten kjenner jeg ikke godt nok til, og har ikke noe å kommentere rundt det.
– Edvartsen har etterlyst mer åpenhet i dommerfamilien. Er det en uttalese du støtter?
– Åpenhet er bra, men det er ulikt hva dommere ønsker eller føler behov for å stille opp på. Slik er det i alle land, og jeg opplever at mine kollegaer her hjemme har et sunt og fornuftig forhold til dette.
– Har du tillit til dommersjef Terje Hauge?
– Ja, jeg har full tillit til Terje Hauge og dommerseksjonen.

Toppstøtte til Hauge

Norges ubestridte toppdommer, Svein Oddvar Moen, følger samme linje som Hagen overfor Eurosport.no:
– Jeg har visst og kjent til at de to (Hauge og Edvartsen, red. anm.) har hatt noen utfordringer.
Og Moen understreker:
– Norske dommere har en større åpenhet en de fleste av våre kolleger rundt i Europa.
– Har du tillit til dommersjef Terje Hauge?
– Ja, jeg har 100 prosent tillit til Terje Hauge og den jobben dommerseksjonen gjør for norske toppdommere, avslutter Moen.
Eurosport.no har også vært i kontakt med Trond Ivar Døvle. Han ønsker ikke å gi noen kommentar til noen av spørsmålene på nåværende tidspunkt.
Skrevet av: Mikael Harstad Groven og Jonas Moen Rye
Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 PÅ 11:22