Sean McDermotts vei til suksess og fast plass i Eliteserien er noe helt utenom det vanlige.
Mandag denne uken fikk han den store bekreftelsen på at han er kommet nokså langt på veien mot noe stort.
Folkets pris under Fotballfesten som 24-åring kom som en stor overraskelse på Kristiansund-keeperen.
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33
– Det får vel ikke helt sunket inn før jeg har tatt ferie og fått reflektert litt. Det var en ære bare å bli nominert, så dette er utrolig stort og gøy å få oppleve, sier McDermott til Eurosport.no
Han har vært fast i målet til Kristiansund denne sesongen, og forvist langt mer rutinerte Conny Månsson til benken. McDermott har vært en viktig bidragsyter i det som ble en svært imponerende 7. plass i Eliteserien – plassen foran Vålerenga.
– Det er helt utrolig. Det har vært en eventyrsesong for både meg og klubben. Du ser noen av seirene vi har hatt, borte mot Molde og borte mot Brann. Det er stort for klubben og supporterne, sier han.

Sean McDermott

Foto: Scanpix

Triumfen med Wilshere

McDermott har vokst opp i Kristiansand, med irsk far og norsk mor. I barneårene stod han i mål for klubben Våg.
Etter imponernede spill på krestlaget i Agder, begynte ting å skje for keepertalentet.
– Det startet med at jeg som 14-åringen fikk fikk tilbud om å reise over på prøvespill i Arsenal, Manchester United, Tottenham, Reading og Falkirk i Skottland. Det var også andre klubber som var interesserte, men jeg valgte tidlig Arsenal, forteller McDermott.
Arsenal var ikke helt solgt etter det første prøvespillet, og ville ha nordmannen over på ny sommeren etter. Da skulle de virkelig teste han – i en eliteturnering for guttelag i Italia, og kamper mot blant andre Juventus, AC Milan og Spartak Moskva.
På Arsenals lag var det spillere som Jack Wilshere, Emmanuel Frimpong (seks A-kamper for Arsenal) og Benik Afobe (Bournemouth). Og norske Sean.
– Jeg tror vi bare slapp inn ett mål i hele turneringen, forteller McDermott.
Arsenal gikk hele veien til finalen, der alt skulle avgjøres på straffespark. På de siste to straffene reddet McDermott først Juventus-keeperens straffe, før han selv gikk frem til straffemerket og avgjorde for London-klubben.
Mot han stormet unge Wilshere, med lagkameratene på slep.
– Han har alltid vært en jordnær og fin type. Vi var mye sammen i garderoben på ungdomslagene. Han er en fyr som alltid har lyst til å prate med deg. Selv om han er blitt stort stjerne nå, føler du fortsatt at du kjenner han, sier han.

Arsenal_U15

Foto: Eurosport

Overrasket Wenger på prøvespill

Det ble ett prøvespill til før Arsenal bestemte seg. Da måtte han bo en uke hos en vertsfamilie klubben hadde skaffet, for å sjekke om tålte den delen av klubblivet.
Mot slutten av treningsuken fikkk nordmannen en beskjed han aldri glemmer: i morgen skal du trene med A-laget.
– Det var ganske kult å stå som 15-åringen å bli instruert av Wenger, mimrer han.
På Arsenal-treningen var stjerner som Cesc Fabregas, Samir Nasri, Robin van Persie, Emmanuel Adebayor, Theo Walcott og norske Håvard Nordtveit.
– Jeg husker Wenger spurte en av spillerne hva jeg heter. Jeg hadde akkurat gjort en god redning. Det var veldig tett spill, så man kunne høre alt som ble sagt. Plutselig hørte jeg Wenger rope: god redning, Sean! Da lyste jeg bare opp. Det var en enormt selvtillitsboost, smiler McDermott.

Livet med Héctor Bellerín

Etter den treningen hadde Wenger og Arsenal sett nok. Året etter, da McDermott var blitt 16 år, signerte han kontrakten med Arsenal og flyttet alene over til London.
Året etter fikk han proffkontrakt med klubben. Reservelagsdebuten kom på St. James' Park mot Newcastle, 17 år gammel. Den første kampen på Emirates stadium var en U18-kamp mot Chelsea.
Gjennom årene i Arsenal bodde han i en vertsfamilie sammen med det som har blitt store stjerner i dag.
– Det første året bodde jeg sammen med blant andre Francis Coquelin. Det siste året flyttet Héctor Bellerín inn. Da hadde vi det veldig gøy, sier McDermott.
Som en av de rutinerte på ungdomslaget, følte han på et visst ansvar med å ta vare på Bellerín da han kom til klubben og vertsfamilien.
– Vi hadde et veldig bra forhold. Det var mye kødd med han. Du kan se det litt i dag også, med ting han gjøre på sosiale medier, sponsorgreier osv. Han er litt den typen der, en jordnær og hyggelig type som haddde gitt meg en klem om vi hadde møttes i dag, sier McDermott.

Wenger_Bellerin

Foto: Eurosport

– Har gjort meg til en bedre person

Etter tre fine år i Arsenal, der han i perioder var fast på trening med A-laget, ble det ikke fornyet kontrakt på nordmannen.
Mot slutten av Arsenal-oppholdet fikk han seg et utlån til Leeds på nest øveste nivå i England, som ble såpass interessert at de ønsket å signere han på en kontrakt.
Til slutt ble det ikke noe av, fordi det også var andre klubber som var interessert. Det hele kulminerte i ingen av delene, og en retur til Norge.
Detaljene rundt det som skjedde ønsker han ikke å gå inn på.
– Bare det å reise rundt i så ung alder, har gjort mye den dag i dag. Jeg måtte bli voksen med en gang. Jeg er glad jeg fikk muligheten. Det har gjort meg til en bedre person, og er noe jeg alltid kommer til å ta med meg, sier han.
Etter Englands-eventyret gikk turen til Sandnes Ulf, og rett inn på fast plass på laget i Eliteserien. Da var han 19 år gammel. Sesongen etter ble det mindre tillit, og turen gikk videre til Start, der han ble andrevalg bak Håkon Opdal.
– Folk sa jeg var ung om måtte være tålmodig, men jeg ville ikke miste noe tid. Jeg kjente jeg var for god til å sitte på benken og følte det var på tide å spille igjen, sier McDermott.
Midtveis i sesongen gikk ferden videre til Ull/Kisa, der han spilte en halv sesong før Kristiansund kom på banen i januar i år.
Siden har pilen bare pekt oppover. Nå tror han Kristiansund kan kan toppe årets overraskelsessesong allerede neste år, med en selvsikker McDermott mellom stengene.
– Jeg tror det er mulig å bygge videre på dette og gjøre det enda bedre neste sesong. Jeg ser ikke noen grunn til at vi ikke kan gjøre det, sier McDermott.

Martinez_McDermott

Foto: Eurosport

Mener han er god nok for landslaget

Siden Sean McDermott er halvt irsk og halvt norsk, har han fortsatt mulighet til å spille for begge landslag.
Gjennom ungdomsårene var han en fast brikke på de irske landslagene, helt fra U15 til og med U21-landslaget. Av alle landskampene på ungdomsnivå, er det en hendelse han husker spesielt godt.
– Det var min andre landskamp for U15-landslaget. Vi skulle spille mot Belgia. Så var det en spiss der som vi var helt sikre på var mye eldre enn 15 år. Du vet, når du får den følelsen på fotballturneringen som ung at han der - han er er ikke like gammel som oss. Det var et beist, forklarer keeperen.
Kampen endte med 2-0-seier til Irland. I ettertid fant han ut at den belgiske spissen var Manchester United-stjernen Romelu Lukaku.
– Det er gøy å tenke på at jeg stengte buret for Lukaku, flirer McDermott.
Etter U21-nivå har han ikke blitt kalt opp av det irske A-landslaget.
Nå ønsker 24-åringen å få muligheten for Norge.
– Jeg synes jeg er god nok. I Norge er Rune Jarstein en klar nummer én. Bak han er det mange du kan velge mellom, som er jevne. Om Nyland starter i Bundesliga 2, er det naturligvis vanskelig å ta noe fra ham, men jeg rangerer ikke meg selv noe dårligere enn de bak Jarstein. Jeg må bare fortsette å bevise det fremover, sier han.

McDermott_Irland

Foto: Eurosport

Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 PÅ 11:22