Tromsø er oppe på en 13. plass i Eliteserien, etter at de slo Sogndal 2-0 søndag. På de siste tolv siste kampene har laget fra nord tatt hele 20 poeng.
Kontrasten er enorm fra hvordan situasjonen var i juli. Da lå klubben på nedrykk med kun 14 poeng etter 18 serierunder.
Forandringen startet da Simo Valakari tok over klubben.
Eliteserien
Fortvilelse for Tromsø da Glimt sikret tabelltopp med sein scoring
29/08/2021 PÅ 17:53

Kravene som har forandret Tromsø

– Han har vært veldig tydelig helt fra første dag. Helt fra han kom inn i garderoben og hilse på oss etter å ha sett Sandefjord-kampen fra tribunen. Han har vært flink fra dag en og tatt oss med storm, sier Tromsø-spiller Morten Gamst Pedersen til Eurosport etter søndagens kamp.
Han er overbevist om at grepene finnen har gjort har utgjort en forskjell for laget.
På spørsmål om hva som er forskjellen mellom Valakari og Bård Flovik i førersetet svarer han følgende:
– Det er samme spillergruppe, så jeg vil ikke prate så mye om det som var før. Vi har jobbet hardt på treninger og fått inn en ny formasjon, i tillegg er det blitt satt tyelige krav. Jeg tror også det er bra at det kom en som ikke hadde noe forhold til noen av oss fra før. Alle måtte stille med blanke ark og vise at vi fortjente å være en del av laget, sier Gamsten.
En av de tydeligste forandringene Valakari har gjort, er å endre til trebacks-linje, noe som til tider har vært utfordrende for laget. Eurosports fotballekspert Thomas Myhre mener likevel det har vært et sjakktrekk.
– Tromsø har blomstret etter at Valakari tok over. På tolv kamper har de tatt tyve poeng. Det hadde vært fjerdeplass på tabellen om han hadde startet sesongen der. Det er imponerende hvordan han har snudd det rundt, blant annet med spillersystemet med tre bak, sier Myhre.

En finne med latinsk temperament

Finnen blir også hyllet for sin væremåte og sitt engasjement. Han blir blant annet omtalt som en finne med et latinsk temperament, noe som kom til syne i kampen mot Rosenborg tidligere i sesongen.
(Artikkelen fortsetter etter videoe!)

Slik var kampen: Rosenborg straffet Tromsø etter gigantsjanse

– Han er en kompis når det passer seg, samtidig som han vet å sette skapet på plass. Han er flink til å ha den armlengden med avstand som skal til for å være sjef, samtidig som han ser alle i garderoben og får alle til å føle at de er en del av laget, sier Gamst Pedersen.
Den tidligere Blackburn-proffen er spesielt imponert over at Tromsøs nye sjef viser vei i spillergruppa, både når det gjelder væremåte og når det kommer til trening.
– Han elsker fotball. Du ser at det betyr veldig mye for ham at vi gjør det bra, det er ingenting som er morsommere enn det. Han er en fin fyr med mye personlighet og karisma, og som lever for fotballen. Han er bunnseriøs, kommer tidlig på jobb og trener knallhardt. Du kan ikke ta han på de tingene der, for han setter selv en standard som smitter over på sos spillere, sier han.
OBOS-ligaen
Fikk ikke fortsette i klubben etter seks måneder – nå møtes de: – Jeg er gira
22/08/2021 PÅ 10:26
Eliteserien
Fagermo roser Tromsø etter flott gest: – Forbilledlig
16/08/2021 PÅ 10:27