• Se Vålerenga – Aalesund søndag klokken 18.00 på externalEurosport Playerhttps://no.eurosportplayer.com/scheduleNone og Eurosport Norge.
Aalesund er i krise etter at Trond Fredriksens mannskap ikke har vunnet en kamp i Eliteserien siden 25. juni. Nå har laget stø kurs mot OBOS-ligaen. Aalesund har like mange poeng som Tromsø på direkte nedrykk. Kun målforskjellen gjør at det ikke ser verre ut.
Søndag står Vålerenga på motsatt side av banehalvdelen i en livsviktig kamp i bunnstriden. Bokaktuelle John Arne Riise følger nøye med på situasjonen i gamleklubben og er oppgitt over problemene i klubben. Spesielt i det defensive arbeidet, men peker også på at lagdelene ikke henger sammen.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
– Forsvarsspillet har vært fryktelig. Mot Sandefjord sist så hadde de midtstoppere som klarerte ballen rett til motstandere, driblet som bakerste mann og gjorde masse feil. Når man er presset eller i vanskelige situasjoner må man bare klinke ballen vekk. Men de har begynt å gjøre feil valg til feil tid, og det straffer seg på det nivået der, sier Riise til Eurosport.no.

Ut mot Fredriksen: – Da hadde jeg spilt fortsatt

Og nettopp spillere ute av posisjon er noe Riise har hengt seg opp i. I fjor gjorde 37-åringen comeback i Aalesund, men returen til Norge og det å endelig skulle få prøve seg i Eliteserien gikk langt fra slik han hadde drømt om. I biografien «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise» forteller han at han mistet motivasjonen.
Til Eurosport.no sier Riise at han tror han fortsatt ville vært fotballspiller om det ikke hadde vært for trener Trond Fredriksens disposisjoner.
– Jeg var skikkelig klar for å komme hjem og jobbet steinhardt for å komme i form. Det var flere ting som gjorde at det ikke gikk, blant annet at jeg spilte i feil posisjon. Jeg begynte å trives i den sentrale midtbanerollen, men jeg var klar på at jeg var best som midtstopper og ville spille der. Det er der jeg passer best med mine egenskaper som fotballspiller, men Trond Fredriksen var klar på at han ville ha meg lenger fremme i banen, sier Riise.
Istedenfor å bruke Riise som midtstopper valgte Fredriksen å bruke en annen spiller i den posisjonen. Det skjønte 37-åringen lite av og konfronterte treneren med det. Riise mener han kunne ha spilt i tre/fire år til om han ville fått spille midtstopper.
– Både jeg og min bror sa at han burde sette meg som midtstopper, men han mente da at Oddbjørn Lie var bedre. Det gjorde meg skikkelig forbannet, for hadde jeg spilt midtstopper, så hadde jeg spilt fremdeles.
– Jeg har jo lest et intervju der Trond hadde sagt at han mente Oddbjørn Lie alternativ enn meg. Og da måtte jeg skrive et par meldinger til han for å høre hva han mente med det. Og jeg tror han innrømte indirekte at han kan ha tatt feil. Men gjort er gjort, jeg kan ikke gjøre noe med det nå. Jeg må bare se fremover, men jeg er skuffa, for jeg så for meg en helt annen «ending» som fotballspiller og i Aalesund, fortsetter spilleren med flest landslagskamper for Norge.
Saken fortsetter under bildet:

John Arne Riise

Foto: Scanpix

Vil ikke kommentere Riise-kritikk

Eurosport.no har vært i kontakt med Trond Fredriksen, men treneren ønsker ikke å kommentere kritikken fra Riise.
– Vi vil heller bruke energi inn mot viktig kamp på søndag, opplyser Fredriksen.
Selv om comebacket ikke gikk som han hadde drømt om, satte han pris på å få spille i Aalesund sammen med broren Bjørn-Helge.
– Det hadde vært gøy å få prøvd seg i Eliteserien som midtstopper, men jeg skal ikke klage. Jeg fikk lov til å komme tilbake til Aalesund og spille der det startet. Det synes jeg var utrolig kult.

Derfor tror han Aalesund rykker ned

Om Aalesund ikke får poeng mot Vålerenga søndag er klubben ille ute. Tar Sogndal poeng mot Lillestrøm er det et lite gap på opp til de to klubbene.
Riise håper gamleklubben fremstår på en helt annen måte på søndag enn i de ti foregående kampene.
– Det er helt fryktelig. De lå på fjerdeplass og begynte å snakke om Europa, men nå står de ti kamper uten seier. Fra utsiden ser man mye av hva problemet er på banen, men det virker ikke som at treneren klarer å formidle det. Når troen og selvtilliten får en knekk, så blir det tungt. Jeg snakker mye med min bror om det som foregår i klubben nå og for ham er det frustrerende at de ikke får ut mer enn det de gjør, for de er bedre enn det de viser nå, sier Riise.
Saken fortsetter under bildet:

Bjørn Helge Riise og John Arne Riise

Foto: Scanpix

Likevel tror han at sesongen ender på katastrofalt vis for klubben. Etter kampen mot Vålerenga kommer Kristiansund på besøk før turen går til Lillestrøm. I de tre siste kampene møter Aalesund Rosenborg hjemme, Sarpsborg 08 borte og Strømsgodset hjemme. Med en skrale formen lukter det ikke mye poeng.
– Med det programmet de har igjen, og når man ser hvordan de har spilt, så tror jeg faktisk at de rykker ned. De hadde en periode på slutten av sesongen i fjor hvor de vant syv kamper på rad, så ting kan jo skje, men på papiret ser det tungt ut. De har så utrolig tøffe kamper igjen og jeg tror de må vinne minst tre av de seks siste, sier den tidligere landslagsspilleren.
Selv om comebacket i Aalesund ikke gikk etter planen er kjærligheten til klubben der fortsatt. Riise tror klubben har godt av å våkne litt, men ikke så kraftig at de må ned i OBOS-ligaen.
– Det er helt krise om de rykker ned. Det kan ikke beskrives. Ikke bare økonomisk, men for interessen, for tilskuerne, for lokalfotballen. Å få spillere til å komme til et Aalesund i OBOS-ligaen blir mye vanskeligere. Om de rykker ned så vil det skje store endringer i klubben, men om de klarer seg må det også skje noe. Jeg håper de klarer seg og at det vil vekke noe i klubben, sier fotballprofilen.
OBOS-ligaen
Aalesund med skremmeskudd i opprykkskampen
28/08/2021 PÅ 14:55
Eliteserien
Fagermo roser Tromsø etter flott gest: – Forbilledlig
16/08/2021 PÅ 10:27