Scanpix

Rekdals dom: Dette bør Eliteserie-klubbene hente: – Det blir ikke billig

Rekdals dom: Dette bør Eliteserie-klubbene hente: – Det blir ikke billig

15/07/2017 23:16Oppdatert 15/07/2017 23:51

Snart åpner overgangsvinduet. Her er posisjonene Eurosports fotballekspert mener Eliteserie-klubbene må forsterke seg på.

Sommerpausen nærmer seg med stormskritt og etter helgens runde tar spillere, trenere og støtteapparat seg en velfortjent ferie i et par uker. Til neste serierunde er også overgangsvinduet åpnet.

Noen klubber er allerede i gang med å forsterke stallen. I den anledningen har Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal vurdert de ulike lagenes denne sesongen og hva de bør hente i sommervinduet.

1. plass: Rosenborg:

Rekdals dom:
Rosenborg troner suverent på topp og har plukket de nødvendige poengene så langt denne sesongen. Trønderne har stø kurs mot nok et seriegull.

– De leder med fem poeng, så det er vanskelig å ta de på noe. Men jeg tror at de hadde forventet at det skulle gå bedre spillemessig og at prestasjonene skulle vært bedre. De hadde nok sett for seg at de skulle spille bedre, men poengmessig er det innenfor. Det har vært litt opp og ned, men så lenge lagene bak de slår hverandre vil de nok sige fra igjen, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Rekdal mener laget er godt forspent og poengterer at RBK ikke må hente noen om ikke Jevtovic forsvinner. Da bør nok klubben se etter en erstatter.

– Jeg tror ikke det kommer noen til RBK uten at de må sprenge banken. Skal RBK hente noen må det være et storkjøp. Det kan jo hende at de gjør. De har gode spillere i hver eneste posisjon. Begge backene er nye. Om de kanskje skulle hentet noe var det en ny midtstopper som kan spille sammen med Reginiussen, men samtidig har de sluppet inn lite mål, sier Rekdal.

Inn: Jonathan Levi (Östers IF),
Ut: Erlend Dahl Reitan (lån til Bodø/Glimt), John Hou Sæter (Stabæk).

  • Se Brann - Sarpsborg 08 klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

2. plass: Brann:

Rekdals dom:
Som i fjor innehar Brann 2. plassen på tabellen bak Rosenborg. Bergenserne er fortsatt gjerrige bakover og har begynt å score en del mål fremover.

– Brann har vært bra de, og fortsetter der de slapp. De har hatt en solid vårsesong, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Selv om Brann er ligaens mestscorende lag sammen med Rosenborg er det ikke midtspissene som er målgarantiser. Brann har hele 15 forskjellige målscorere på de 16 første rundene. Jakob Orlov er lagets toppscorer med fire mål. Rekdal tror en skikkelig goalgetter fremme hadde løftet laget. Men slikt koster penger.

– For Brann måtte det være å hente en midtspiss som scorer mye mål. Det har ikke Skålevik, Børven eller Orlov gjort så langt. De trenger en klassisk midtspiss, så spørs det om de har råd. En slik spiller er ikke billig, sier Rekdal.

Inn:
Ut:

3. plass: Sarpsborg 08:

Rekdals dom:
Sarpsborg 08 har vært solide så lang denne sesongen og ligger på en fortjent 3. plass på tabellen.

– De har vært solide. De har bygget seg opp over tid og de har jo luktet litt på disse posisjonene forrige sesong. Nå merker de nok litt andre forventninger. De ledet serien etter noen runder der. Så har de spilt noen uavgjorte i det siste. Det blir det ikke mange poeng av. De vil nok prøve å beholde stallen. Jeg tror de vil være med å kjempe om medalje da, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Eurosports fotballekspert tror det i stor grad handler om å erstatte spillere som blir solgt denne sommeren for Sarpsborg 08s del. Skal de hente bedre spillere enn det de har i stallen blir det fort dyrt.

– Jeg tror ikke de kjøper noen om det ikke skulle forsvinne noen. De har en bra stall og god kompetanse der. Om de skulle hentet noen, må også de bruke en god del penger for å hente kvaliteten som løfter lager. Det handler nok heller om å erstatte spillere som selges og bygge videre, sier Rekdal.

Inn: Amin Askar (Sanliurfaspor)
Ut: Morten Sundli (Östers IF)

Saken fortsetter under videoen:

4. plass: Molde:

Rekdals dom:
Forventningene til Molde før seriestart var medalje og klubben er i rute for å kjempe med Brann og Sarpsborg om europacupplassene. Rekdal tror det kan bli en spennende og fin høst for Ole Gunnar Solskjær og hans spillere.

– Molde har vært veldig veksledene så langt. Klart, det er ingen som har vært skikkelig stabile i Eliteserien i år, men de har mange offensive spillere med mange mål i seg, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Med en solid stall med flere talenter er det ikke mange posisjoner klubben trenger å forsterke seg på, mener Rekdal, om de ikke skulle begynne å miste spillere. Likevel er det en posisjon han tror Molde ser etter å hente inn en spiller.

– Om de skulle hente noe, skulle nok det ha vært sentralt. En sjef på midtbanen. En strateg. Eventuelt kan de hente en forsvarsspiller, slik at de kan flytte frem Sarr, sier Rekdal.

Inn: Mathias Eriksen Ranmark (Oppsal IF).
Ut: Neydson da Silva (lån Elverum), Kristian Fredrik Aasen Strande og Ola Ormset Husby (lån Brattvåg).

  • Se Molde - Strømsgodset klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

5. plass: Stabæk:

Rekdals dom:
Stabæk har klatret på tabellen de siste rundene etter å ha igjen funnet formen fra serieåpningen. Bæringene hadde en formdupp midtveis i sesongen. Rekdal tror det kan bli en bra høstsesong om laget finner stabiliteten.

– Stabæk har vært veldig opp og ned. De hadde en veldig god start, men så hadde de en god dupp og har gått på en del stygge tap. 2-4 for LSK hjemme, 0-5 i Bergen, 1-4 mot Kristiansund blant annet. Det har vært veldig svingende, men når de har vært gode har de virkelig vært skikkelig god, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Eurosports fotballekspert tror klubben bør se etter forsterkninger i sommer om det finnes midler.

– Stabæk har en tynn stall. Skjer det noe med Ohi må han erstatts. Da kan det bli tynt på spissplass. Jeg ser ingen spiller i Stabæk som kan erstatte ham, sier Rekdal.

Inn:
Ut: El-Hadji Ba (Sochaux).

Saken fortsetter under videoen:

6. plass: Aalesund:

Rekdals dom:
Aalesund er sesongens store overraskelse sammen med Stabæk og ligger på en 6. plass. Rekdal er imponert over hva gamleklubben har fått til.

– Aalesund har vært positiv overraskelse. Jeg hadde vel tippet de på 14. plass. Nå har de fem poeng ned til bunnen, men det er også fem poeng opp til toppen også. Det er tett som hagl. Jeg trodde de skulle få slite. Nå ligger de midt i haugen der, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Etter å ha mistet Veldwijk i sommer tror Eurosports fotballekspert at klubben vil foreta seg noe på overgangsmarkedet.

– De trenger en erstatter for Veldwijk. Så spørs det hvor lenge Bjørn-Helge er ute. Så det er spiss og midtbanespiller de bør se etter. Spesielt på midtbanen om Bjørn-Helge er ute resten av sesongen. Så spørs det på økonomien, men Veldwijk må de erstatte, sier Rekdal.

Inn:
Ut: Lars Veldwijk (tilbake til KV Kortrijk etter lån).

  • Se Haugesund - Aalesund klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Pluss 3.

7. plass: Vålerenga:

Rekdals dom:
Det startet veldig stygt for Vålerenga og Ronny Deila. Men utover i sesongen har laget funnet formen og begynt å plukke poeng. Rekdal tror laget kan få en fin høstsesong om de unngår skader.

– Vålerenga startet dårlig. De hadde en god vinter, men de fikk trøbbel i starten på sesongen. Nå har de hentet seg inn igjen. Nå tok de 27 poeng på høstsesongen i fjor og etter vårsesongen står de med mindre poeng enn på høsten i fjor med omtrent den samme troppen. De har hentet syv spillere i vinter. Ibrahim, Berntsen, Keita og Ejuke har ikke slått til. De har en stor stall med mange unggutter. De har brukt mye penger, men likevel står de på stedet hvil. De har fem poeng mindre enn høstsesongen i fjor etter at både stallen og støtteapparatet bare har vokst, sier Rekdal:

– I forhold til våren i fjor er det bedre og de er i angrepsposisjon. De kan henge med i medaljekampen om de unngår skader på spillere som Moa, Grindheim, Fredheim Holm og Lekven igjen. Da blir det fryktelig tynt.

Forsterkninger:
Rekdal tror Deila vil forsterke om investor Tor Olav Trøim vil åpne lommeboken, men tror det kan bli vel så viktig å bli kvitt spillere i stallen.

– De ser etter forsvarsspillere og angrepsspillere. Så må de slanke stallen og bestemme seg for hvem de skal satse på, sier Rekdal.

Inn: Adam Larsen Kwarasey (Brøndby),
Ut: Muhamed Keita (tilbake til Lech Poznan), Rasmus Lindkvist (AIK),

Video - Se Vålerenga banke Lillestrøm i «hatoppgjøret»

-01:-01

8. plass: Haugesund:

Rekdals dom:
Haugesund ligger midt på tabellen og har vist god form i de siste rundene. Rekdal tror de kan gjøre det bra i høst om de får orden på hjemmeformen.

– Det har vært veldig opp og ned. De har vært bra inn mot slutten. Det er hjemme de har skuffet litt, men de har tatt sterke borteseiere mot Stabæk, Lillestrøm og Aalesund. De har alltid vært kjent for å være solide hjemme, men nå har borteformen kompensert for at de har vært svake hjemme, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Eurosports fotballekspert tror laget kunne ha hatt godt av en forsterkning fremme i banen.

– Det er litt det samme som Brann. De mangler den klassiske spissen som scorer mye, men det koster en god del. Du kan snakke ut i fra ideal-tenking. Skal de blir betraktelig bedre er det en skikkelig spiss de trenger, men alle lag vil jo egentlig ha det, sier Rekdal.

Inn:
Ut: Bruno Soares (kontrakt terminert).

9. plass: Lillestrøm:

Rekdals dom:
Det tok tid før Lillestrøm fikk i gang maskineriet sitt, men etter en sterk avslutning før sommerpausen har laget klatret til en 9. plass på tabellen. Rekdal mener grepene Arne Erlandsen gjorde i

– De har vært bra i det siste. De hadde en fryktelig start der de brant mye sjanser og fikk lite poeng. Så har de gjort noen rokeringer i det siste med Knudtzon og Udoji inn sammen med Melgalvis. Det er et bytte som har gjort Lillestrøm mer farlige. Men de ligger i midten av haugen slik som forventet, forteller Rekdal.

Forsterkninger:
Lillestrøm er allerede i gang med å kjøpe spillere. Det er spesielt en posisjon Rekdal mener de kunne ha forsterket om midlene er der.

– LSK er jevnt besatt. Hvis de skulle hentet noe måtte det ha vært en kreativ kantspiller. Det hadde skaffet de enda mer trøkk. Det hadde løftet laget mest, sier Rekdal.

Inn: Charles Chinedu Ezeh (Gee-Lec),
Ut:

10. plass: Odd:

Rekdals dom:
Dag Eilev Fagermos spillere har skuffet så langt denne sesongen og ligger på en 10. plass. Rekdal mener det er flere grunner til det. Blant annet skader.

– De har ikke fått det til i år. De har bare scoret 12 mål. Det blir det ikke mye poeng av. Det viktige for Odd er å få alle skadefrie, men de har vært en skuffelse. Jeg trodde de skulle være nærmest Rosenborg, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Ettersom laget sliter med å score mål ville Rekdal sett etter forsterkninger i angrepet.

– De må score flere mål og da er det offensive posisjoner de må se etter. Enten en på midtbanen, kant eller spiss. Nå har de også gjort det bra før med de spillerne der, men det kunne ha hevet de, sier Rekdal.

Inn:
Ut:

Saken fortsetter under videoen:

Video - Aalesund smadret Odd

-01:-01

11. plass: Sogndal:

Rekdals dom:

Med en 11. plass holder Eirik Bakkes mannskap hodet over vannet så langt og Eurosports fotballekspert tror de blir Eliteserie-spill også neste sesong.

– Sogndal er som forventet. De kriger på sin måte og skraper til seg poeng. De berger nok plassen i år også. De har poengsnittet de trenger. De tar ofte nok poeng gjennom sesongen til å holde hodet over streken, forteller Rekdal.

Forsterkninger:
Om Sogndal skulle forsterke stallen tror Rekdal at en midtbanespiller ville ha hevet laget om ikke de må forsterke forsvaret.

– Om de holder Wæhler skadefri, ville jeg har sagt at de burde hente en sentral midtbanespiller. De hentet tilbake Henrik Furebotn fra Glimt uten at han har klart å sette sitt preg på laget. De har Koomson og Ramsland, så kanskje en til inn, da. En god sentral midtbanespiller hadde løftet dette Sogndal-laget, sier Rekdal.

Inn: Chidiebere Nwakali (Manchester City, forlengelse av lån), Markus Dahlen Brændsrød (Strømmen).
Ut: Simen Brekkhus (lån Åsane), Fredrik Flo (lån Bryne), Kristian Fardal Opseth (Bodø/Glimt, permanent overgang).

12. plass: Strømsgodset:

Rekdals dom:
Sesongens største skuffelse finnes i Drammen. Tor Ole Skulleruds spillere har ikke fått det til og ligger på en noe overraskende 12. plass før sommerpausen.

– Strømsgodset er vårens største skuffelse. Det har egentlig ikke vært så ille hjemme, men borte har de vært traurige. De har tre bortepoeng. Nå kom de seg over streken etter seieren mot Kristiansund. De kommer seg ikke unna bunnstriden med en slik borteform. De har spisser som kan score mål med Pedersen, men sentralt har ikke Hauger eller Junior fått satt sitt preg som de sikkert hadde håpet på, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Eurosports fotballekspert er klar på hvor Skullerud og Jostein Flo bør prioritere å hente spillere.

– Det måtte ha vært på midtbanen de kunne ha hentet forsterkninger. Fått inn en midtbanesjef. De har sluppet mye mål også. Kanskje de burde hentet noe i de bakre rekker, enten en ny keeper eller midtstopper, forteller Rekdal.

Inn:
Ut: Tommy Høiland (Viking), Radek Janukiewicz (Pogoń Szczecin, returnerer etter lån).

  • Se Molde - Strømsgodset klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

13. plass: Sandefjord:

Rekdals dom:
Sandefjord ble tipper nord og ned før sesongen. Det tipset har spillerne og Lars Bohninen gjort til skamme og nå tror Rekdal at klubben kan sikre seg spill i Eliteserien også neste sesong.

– De er en overraskelse. De fleste hadde vel tippet de helt sist med veldig få poeng. Nå har de en fair sjanse på å redde plassen. De har satt seg i en veldig god posisjon. Så kan det nok hende at de har hatt litt større forventinger til seg selv, men de er over streken. Tar de like mange poeng er de safe. De har vært litt nedadgående i det siste. De ble slaktet i Trondheim og tapte mot Stabæk hjemme, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Som så mange andre lag tror Eurosports fotballekspert at klubben kunne ha hatt godt av forsterkninger i sentrallinjen.

– De trenger nok en sentral midtbanespillere. En som kan skape mer kreativitet. Så trenger de kanskje en målscorer fremme, sier Rekdal.

Inn: Crescendo van Berkel (SC Telstar).
Ut: Elliot Kebbie, Peter Kovacs (Jerv).

Saken fortsetter under videoen:

  • Se Kristiansund - Vålerenga mandag klokken 19.00 på Eurosport Player og MAX.

14. plass: Kristiansund:

Rekdals dom:
Med en 14. plass er Kristiansund der de fleste spådde at de skulle ligge. Nemlig i bunnstriden. Rekdal tror det kan bli en bra sesong om de får hevet seg på bortebane.

– Kristiansund har vært solide hjemme, mens de har slitt borte. De ligger som forventet, men skal de snu statistikken borte trenger de mer drivkraft på midtbanen. Fremme har både Mendy og Stokke scoret en del mål, sier Rekdal

Forsterkninger:
Det er nemlig en posisjon Rekdal mener laget bør se etter forsterkninger. I tillegg tror han klubben vil se etter en ny spiss om Jean Alassane Mendy blir borte lenge etter hodesmellen han fikk mot Strømsgodset.

De trenger påfyll sentralt på midtbanen etter at de mistet Qaka. En god midtbanespiller vil heve dette Kristiansund-laget betraktelig. Det er der de har slitt mest. Det er klart at de vil merke om Mendy blir lenge borte. Det er et hull som kanskje må tettes, sier Rekdal.

Inn:
Ut: Kamer Qaka (terminert kontrakt)

Saken fortsetter under videoen:

15. plass: Tromsø:

Rekdals dom:
Tromsø har hatt en elendig sesong og ligger på direkte nedrykk. Bård Flovik har fått fyken og etter sommerpausen er det Simo Valakari som får ansvaret for å få Tromsø på rett kjøl. Rekdal tror det vil brenne skikkelig for Tromsø im det blir tap for Sandefjord søndag.

– De har vært en skuffelse. Jeg hadde håpt på at de skulle ta et nytt steg og utvikle seg videre fra i fjor. Da var de fryktelig ustabile. Det har de egentlig bare fortsatt med i år. De har slått RBK borte og tapt andre kamper de burde ha vunnet. De må få orden nå ellers er de i store problemer. For å komme på en kvalifiseringsplass trenger de 32 til 33 poeng cirka. Da må de opp på 18 til 19 poeng på høsten, sier Rekdal, og fortsetter:

– Så har de en ny trener, en utenlandsk trener. Det er dristig ettersom han ikke kjenner Eliteserien. Tiden vil vise hvordan det slår an. De har ikke tid til en innkjøringsperiode nå. De må ta poeng.

Forsterkninger:
Rekdal tror den nye Tromsø-treneren bør handle kjapt om de skal redde plassen.

– Når de ligger der der er trenger de en spiller i hvert ledd. En i forsvar, en på midtbanen og en i angrep, men om de klarer å få til det vet jeg ikke, sier Eurosports fotballekspert.

Inn:
Ut:

16. plass: Viking:

Rekdals dom:
For Vikings del har det vært et nitrist 2016. Laget ligger desidert sist på tabellen og har stød kurs for nedrykk. Rekdal levner Ian Burchnalls spillere ingen sjanser.

De må ta 20 til 24 poeng om de skal ha et håp om å overleve. Det betyr at de må være et topp tre lag på høsten. Det er helt umulig. De må forbedre kvaliteten for å ha et fnugg av sjanse. De må ha en periode med tre/fire seiere på rappen. Samtidig blir de sekspoengskampene og innbyrdes oppgjørene helt avgjørende. Kristiansund borte, Tromsø borte, Sandefjord borte, LSK hjemme er kamper de må vinne. Jeg har sagt det en stund nå og sier det igjen, jeg tror Viking rykker ned, sier Rekdal.

Forsterkninger:
Viking er kanskje den klubben som har vært mest aktiv på overgangsmarkedet til nå i sommer. Rekdal tror ikke sommerhoppingen til Viking redder plassen deres.

– Jeg tror ikke det hjelper. Jeg tror de da trenger et halvt nytt lag. De må få inn fem til seks spillere som går rett inn i elleveren. Så skal de tilpasse seg. De må treffe på alt om de skal ha et håp om å overleve, sier Rekdal.

Inn: Fredrik Torsteinbø (Hammarby), Tommy Høiland (Strømsgodset), Sime Gregov (FC Koper), Tore André Sørås (Follo).
Ut: Patrick Pedersen (Valur), Kwesi Appiah (AFC Wimbledon), Robin Shroot (tilbake til Hødd etter lån), Michael Ledger (Sunderland).

0
0