Kristiansund - Brann 1-0
Nyopprykkede Kristiansund startet poengsankingen med full pott mot fjorårets sølvlag. Sverre Økland fikk æren av å score lagets første mål i Eliteserien. Det kom fra straffemerket med under 20 minutter igjen. Brann klarte aldri å svare, men vil trolig føle seg snytt. Rundt ti minutter før scoringen stemplet Aliou Coly leggen til Jakob Orlov. Dommeren valgte kun å ta opp det gule til enorme protester fra gjestenes spillere. Det betyr lite for Kristiansund som fikk jubelkvelden de ønsket.

Se den historiske Kristiansund-scoringen

Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
– Det var en fantastisk følelse som ikke kan erstattes med noe som helst, sier målscorer Sverre Økland til Eurosport.
Om straffesparket sier han følgende:
– Det er sånn man har stått og gjort gjennom alle tider. Når jeg får avgjøre en Eliteserie-kamp på det, oppsummerer det fotball for meg. Jeg var ganske trygg på å sette den.

Brann styrte, men skapte lite

Ikke uventet var Brann det dominerende laget fra start. Lars Arne Nilsens gutter hadde mye ball, men skapte ikke mer enn noen halvsjanser i den første omgangen.
– Brann har hatt ganske god kontroll. De har trykket Kristiansund bakover, men hjemmelaget mangler nok folk der fremme til å kontringsforsøk, oppsummerte Eurosports fotballekspert Bengt Eriksen etter en halvtimes spill på Kristiansund stadion.
Det hjalp heller ikke det nyopprykkede laget at fjorårets toppscorer Daouda Bamba fortsatt var utilgjengelig etter stemplingen han fikk mot Molde. Heller ikke Dan Peter Ulvestad var med i troppen. KBK-kapteinen måtte rusle av med en skade mot Odd.
Været gjorde neppe spilleforholdene enklere. Det gikk fra å være regn og hagl til strålende sol i Kristiansund på en dag hvor gradestokken knapt viste plussgrader. Ikke rart trener Nilsen spådde en steintøff knokkelkamp.
Brann var faktisk heldige som ikke gikk til pause med baklengs. Kristiansund hadde omgangens største mulighet da Benjamin Stokke headet i tverrliggeren. Returen endte hos Jean Alassane Mendy som tok ned ballen, brukte for mye tid og rotet bort en enorm mulighet.
– Det er en stjernemulighet for Kristiansund. Mendy tør ikke å ta sjansen på en heading, sa ekspertkommentator Eriksen.
– Det er det nærmeste de har vært Eliteserie-scoring, supplerte kommentator Jørn Sundby.

Kontroversiell stempling

Brann-trener Nilsen gjorde grep i pausen, og puttet inn Deyver Vega for Daniel Braaten. Costaricaneren var umiddelbart varm i trøya og serverte et utsøkt innlegg. Gilli Rólantsson Sørensen lurte seg fri på bakerste, men klarte ikke å snike ballen forbi Sean McDermott.
Selv om haglbygene tidvis kom tilbake etter pause var det kok og gnisninger mellom spillerne. Temperaturen økte ekstra da Aliou Coly fullførte en takling og stemplet Jakob Orlov på leggen. Høyrebacken fikk kun det gule kortet.
– Det er oransje kort. Han trer knotta inn i leggen, mente ekspertkommentator Eriksen.
Også Sivert Heltne Nilsen fikk gult etter at begge lags spillere møttes i en kokende gryte rundt dommeren.
Med 20 minutter igjen kom øyeblikket Kristiansund-supporterne har ventet på i lang tid. Stokke ble lagt i bakken av Bismar Acosta og dommeren pekte på straffemerket. Det betydde at Sverre Økland kunne score lagets første Eliteserie-mål.
– Endelig! Etter over fire timer med Eliteserie-fotball kommer den forløsende scoringen De har ventet på den, sa kommentator Sundby da Kristiansund gikk opp i 1-0.
Det ble også resultatet.
Slik startet lagene:
Kristiansund: McDermott - Gjesdal, Hopmark (K), Baranov, Coly - Kalludra, Qaka, Økland, Rønningen - Stokke, Mendy
Brann: Leciejewski - Nouri, Acosta, Wormgoor (K), Kristiansen - Haugen, Nilsen, Barmen - Rólantsson, Orlov, Braaten
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Slo ned egen keeper og ble utvist da Viking snudde på overtid
28/11/2021 PÅ 18:00