Grunnregelen for storskjermbruk i Eliteserien er at alle situasjoner kan vises i reprise én gang.
Ifølge dommer Tom Harald Hagen, som har levert sin rapport til NFF etter kampen mellom Brann og Rosenborg, ble den kontroversielle 0-2-scoringa vist på storskjermen flere ganger.
Eliteserien
Godset «reiste kjerringa» – valset over svakt RBK-lag: – Et abslolutt lavmål
08/05/2022 PÅ 17:53
– Vi oppfattet at det ble vist noen repriser på storskjermen på stadion. Nå har jeg sendt inn min rapport til forbundet, så er det opp til dem å avgjøre om klubben har gjort noe galt eller ikke, seier Hagen til Eurosport.no
– I regelverket heter det at slike situasjoer ikke skal vises om igjen. Oppfattet du at det bli gjort det i går?
– Vi oppfatta det slik ja, det hørtes slik ut på reaksjonene, sier Hagen.
Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, bekrefter til Eurosport.no at klubben viste reprise av situasjonen flere ganger.
– Den ble vist mer enn den ene gangen. Men det som er realiteten er at den største reaksjonen kommer når målet blir godkjent. Så spørsmålet er hvor mye mer vondt det gjør at den blir vist på ny, sier Johannesen.

NFF har bedt om forklaring

I tillegg heter det i storskjerm-reglementet fra NFF at arrangøren må operere storskjermen på en slik måte at bruken ikke påvirker sikkerheten på stadion eller autoriteten til dommeren.
Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i NFF, bekrefter til Eurosport.no at de har bedt Brann om en forklaring på bruken av repriser på storskjermen under kampen mot Rosenborg.
– Vi har fått en rapport på dette fra offisielle delegater som var på Brann Stadion. Vi har nå bedt Brann om en forklaring på hva som skjedde, sier Fisketjønn til Eurosport.no
– Og dette gjelder ikke bare kasting av ting fra tribunen, men også bruken av storskjerm?
– Ja, det gjelder begge deler, sier Fisketjønn.
Se situasjonen som førte til de voldsomme reaksjonenene i videovinduet:

– Førte til kastingen

For det var ifølge dommer Hagen at etter reprisene ble vist flere ganger, at det virkelig tok fyr på Brann Stadion. Kamplederen måtte stoppe kampen på grunn av at illsinte Brann-supportere som kastet ting inn på banen.
– Det blir unødvendig ekstra støy når de på stadion får se det. Om Helland touchet ballen eller ikke var ikke så enkelt å se for oss. Så det var ikke en så åpenbar feil som det blir fremstilt på storskjermen. For de var det helt horribelt. Fordi det ble vist for publikum, skaper det et ekstra trøkk, og det var det som førte til at det ble kasting på stadion, sier Hagen.
Også Rosenborg-keeper André Hansen fikk med seg reprisene på storskjermen.
– At det blir aggresjon, skjønner jeg, for jeg så det kom repetisjoner av 2-0-målet på storskjermen. Fra min synsvinkel ser det ut som en klar offside. Men vi er mennesker og vi gjør feil. Og så skjønner jeg at fansen reagerer. Det har de full rett i, sier RBK-keeperen til Eurosport.
Men Hansen mener Brann-fansen gikk for langt når det begynte å fly gjenstander inn på banen der han stod.
– Det er unødvendig å kaste lightere og snusbokser. Det er ikke en stor greie, men jeg tenker det er greit å si ifra til dommeren. Sånn at han er klar over det om jeg bruker ekstremt lang tid med en ball. Men det er ikke noen big deal, sier Hansen.

Tom Harald Hagen

Foto: Scanpix

Risikerer saftig bot

Espen Auberg, leder for juridisk seksjon, forklarer til Eurosport.no at det er nettopp å verne dommere i kontroversielle situasjoner at det finnes et regelverk for storskjermbruk.
Skulle det bli en påtale mot Brann i denne saken, kan de i så fall vente seg en bot på mellom 5.000 og 20.000 kroner, opplyser Auberg.
– Vi får jo håpe at vi unngår det i denne omgang. Så er det veldig synd om vi får det, i en sak som er så spesiell. Men vi må forholde oss til NFF. Nå skal vi gi et godt tilsvar og redegjøre vår side av saken, sier Johannesen.
Eliteserien
Glimt-kapteinen håper å se Botheim i gult igjen: – Verdens beste lagkamerat
28/03/2022 PÅ 16:57
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57