Preben er bare fire år gammel, men den modige gutten har allerede opplevd mer motgang enn mange gjør i løpet av et helt liv.
28. oktober 2015.
Datoen skulle vise seg å bli starten på en krevende tid som snudde det meste på hodet for Tønsberg-familien Hennum Mortensen. Det var den dagen Preben fikk diagnosen blodkreft, kjent som leukemi.
Eliteserien
RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku
29/08/2021 PÅ 11:38
Det var en tøff beskjed å få for foreldrene og familie, og ekstra vanskelig ble det for lille Preben. De neste månedene ventet 27 operasjoner og 60 store cellegiftkurer.
En brutal påkjenning for en to år gammel kropp.
Kreft og cellegift gjorde at han ikke kunne gå lenger, og det måtte en operasjon til i begge anklene for at han igjen skulle klare å bevege seg.

Trodde aldri han skulle spille fotball igjen

Familiens helt har vært sterk hele veien, og har nå fylt fire år. Etter to år med mye motgang ser ting gradvis bedre ut, og i helgen hadde Preben trolig sitt livs opplevelse.
Han og den nærmeste familien ble invitert til Marienlyst stadion av Strømsgodset i forbindelse med hjemmekampen mot Tromsø, men lite visste de om hvilken betydning det kom til å få for ungguttens liv.
– Vi kom til Marienlyst uten å vite hva det gikk ut på, annet enn at det var kamp, sier pappa Ronny Mortensen til Eurosport.no.
Turen gikk på en omvisning innom VIP-en, og de fikk også lov til å bli med ned på kunstgresset. Der fikk familien se Preben, iført Strømsgodset-drakt, leke med ball.
For mange foreldre kan trolig det å se deres barn spille fotball være en hverdagslig ting, men blodkreften var lenge en hindring for den lille gutten.
– Min store drøm er at han skulle spille ball. Det så ikke ut som at det skulle skje noen gang, sier Mortensen.
Se øyeblikket hvor Preben går sine første steg etter operasjonen:
Det var godset.no som først omtalte saken.

– Han så ikke syk ut

De siste to årene har sønnen vært uvel, slapp og sittet mye i sofaen som følge av cellegiften. Nede på kunstgresset sprudlet 4-åringen som aldri før.
– Det er en gutt som har sittet på meg i to år. Så går han vekk fra meg, søker kontakt med andre og går. Han så ikke syk ut og oppførte seg ikke som at han skulle ha vært syk, sier Mortensen med en klump i halsen.
Underveis i intervjuet med faren går sønnen rundt i stuen og spiser kjeks, samtidig som han danser litt av og til. Noe har forandret seg de siste dagene, og endelig er forandringen til det positive.
– Han er i hundre ennå. Jeg har ikke sett han i så god form på lenge, smiler faren.
– Selve opplevelsen... jeg har ikke opplevd noe så stort utenom fødselen hans, sier Mortensen om å se sønnen kose seg på Marienlyst stadion.
(saken fortsetter under)

aMODIG GUTT: Preben smiler selv om situasjonen har vært vanskelig.

Foto: Eurosport

Danset med forbildene

Det var flere ting som gjorde at dagen ble svært spesiell, og som gjør at Preben viser mer livsglede enn på lang tid.
Etter kamp fikk han være med inn i garderoben med heltene sine. Der sang og danset Strømsgodset-spillerne rundt lille Preben.
Først så han på de med store øyne, men etter hvert danset også 4-åringen forsiktig med.
– Det var ganske sterkt for oss. Det sitter langt inne. Det at han er i så god form over så mange timer. Marcus (Pedersen) tok seg av Preben på en fantastisk måte. De brydde seg virkelig.
Strømsgodset-spissen ble far noen måneder tilbake og roses for måten han tok ansvar for Preben på. Det var ikke bare 4-åringen som hadde en spesiell dag å se tilbake på etter å ha forlatt Marienlyst stadion med et smil om munnen. Mortensen opplevde at Godset-spillerne sendte han meldinger til langt ut på midnatt for å fortelle at den lille gutten hadde gjort inntrykk.
– Jeg fikk ikke sove. Samboeren sa jeg så helt utladet ut, og det var jeg. Det var så mange inntrykk. All ære til Godset for det, sier faren til Preben.
Se video av garderobedansen med Preben og spillerne (med tillatelse fra godset.no, saken fortsetter under):

Håper cellegiftkurene snart er over

Preben er fortsatt kreftsyk, men familien ser omsider lyset i enden av tunnelen. 4-åringen har seks måneder igjen av det som forhåpentligvis blir hans siste cellegiftkur. At foreldrene har tillatt fotballsparking inne i stuen, er et av flere tegn på at ting stadig går bedre.
Fortsatt venter det utfordrende dager for den modige 4-åringen som har opplevd mye motgang, men kanskje kan opplevelsen i Drammen gjøre de tunge dagene litt mindre smertefulle.
– Det tilfører så ekstremt med energi, og energi er viktig når han går på cellegift daglig. Han er flink til å ta det selv hver eneste kveld, men han blir uvel og slapp. Han er mye sliten og sitter mye i sofaen.
– Humøret hans er bare helt sinnssykt bra nå. Det har vært en god greie, smiler Mortensen.

SCORER: Preben fikk spille på kunstgresset på Marienlyst stadion

Foto: Eurosport

Eliteserien
Kometen var lagkompis med Haaland: – Jeg var liten og teknisk, han var høy og tynn
26/08/2021 PÅ 10:19
Eliteserien
Brutal nedtur etter ledelse: – Kan ikke annet enn å føle litt med Brann
21/08/2021 PÅ 19:52