Norske klubber har vært svært aktive på overgangsmarkedet i sommer. Norske klubber har betalt millioner for å hente nye spillere ikke bare i overgangssummer, men også lønn.
Det er ingen tvil om at overgangs- og lønnsbudsjettet i klubbene er en stor utgiftspost. Samtidig er det ikke mange norske klubber som har fulltidsansatte speidere til å studere og finsikte aktuelle spillere.
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57
At ikke flere klubber prioriterer å hente speidere forundrer fotballekspert og tidligere sportsdirektør i Fredrikstad, Joacim Jonsson. Han mener at dette apparatet må styrkes for at klubbene skal treffe bedre på overgangsmarkedet og sikre seg bedre spillere.
– Sammenligner vi oss med klubber i Belgia og Nederland på nedre halvdel der, som ikke har noen spesielt større budsjett enn norske klubber, så har de opptil flere speidere som er ansatt. Det er en selvfølgelighet. De ler nesten av oss når de hører at det her er det flere som ikke har speidere, sier Jonsson til Eurosport.

– Utenlandske klubber ler høyt

Han får støtte av tidligere speider i Rosenborg, Stig Torbjørnsen. Han peker på at norske klubber ser spillere i aksjon av og til, men at det ofte skjer av en i støtteapparatet for eksempel assistenttrenere eller keepertrenere. Også han tror utenlandske klubber ler av norske klubber.
– De ler høyt. Klubber som Groningen og Heerenveen, som er mye i Norge, har tre til fire fulltidsansatte speidere. Det er klart at de har en helt annen oversikt over spillermarkedet. De kan alle spillerne i Skandinavia. Hvis jeg spør noen norske fotballfolk og en speider fra Heerenveen, så vet han mer om det svenske og det danske markedet enn han nordmannen. De har en ekstrem oversikt. Det skrives, det noteres, det jobbes og det reises, forklarer Torbjørnsen.
Det er to år siden han sluttet i Rosenborg som speider. Siden da har han vært innom klubber som Viborg, Watford og Udinese. I dag jobber han IFK Norrköping. Utviklingen i Norge de siste to årene har vært på stedet hvil, mener han.
– Det har vel ikke skjedd så forbanna mye. Det er tydeligvis at ingen hører på meg eller Joacim. Men i Brann har Lars Tjærnås kommet inn. John Vik har hatt den jobben i Molde. Rosenborg har erstattet meg med Hallvar Thoresen, sier Torbjørnsen.
  • Se Lillestrøm – Vålerenga lørdag klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

Roser Brann: – De har kanskje unggått å bruke masse penger

At Brann har fått på plass Lars Tjærnås som speider tror fotballekspertene har hatt en positiv utvikling på sommerens overgangsvindu. Brann har vært rolige frem til de siste dagene. Da bekreftet klubben at de henter Taijo Teniste fra Sogndal etter sesongen. På overgangsvinduets siste dag sendte de Steffen Lie Skålevik på lån til Start, mens de hentet inn Ludcinio Marengo fra ADO Den Haag. I tillegg prøvde klubben å hente inn Brightons Henrik Bjørdal noe som kunne sende Deyver Vega på lån til Start.
– Det at det ikke har vært så mye traffikk i Brann er positivt. De har kanskje unngått å bruke masse penger på tre ukjente spillere, som kanskje hadde gått galt, sier Torbjørnsen.
Speideren mener at klubbene ofte argumenterer med at det koster penger og at de ikke vil prioriterer ressursene slik. Det er en tankegang han ikke forstår.
– Vi skal da spare på en post. Si at det koster en million kroner da med speiding til drift, reise og lønn. Den millionen har ikke norske klubber råd til og de omsetter for 50/60/70 millioner kroner, men den ene millionen vil de ikke bruke på det. Men de kan kjøpe en totalt usett spiller for en kostnad som kanskje er mye mer enn en million. For meg er det helt ulogisk. Jeg forstår ikke det ressonementet på å spare inn en million på onsdag, men bruke tre millioner på fredag. Og de tre på fredag aner de ikke hva går til. De håper at det går bra, forteller Torbjørnsen.
– De synes at den millionen høres veldig mye ut. Så klarer de ikke å se at den spilleren han speidere hentet, han solgte vi og tjente fem millioner kroner på. Eller motsatt. Han vi ikke hentet. Det bomkjøpet som vi ikke tok sparte vi faktisk to millioner kroner på, fortsetter Torbjørnsen.

Burchnall: – En av de mest undervurderte rollene i norsk fotball

Viking-trener Ian Burchnall er helt enig med Jonsson og Torbjørnsen på at norske klubber bør bli bedre på å studere spillere før de hentes til klubben. Han mener speiderrollen må prioriteres høyere.
– Det er kanskje en av de mest undervurderte rollene i klubbene i norsk fotball. I England er speidere veldig vanlig og du har mange av de, spesielt i toppklubbene. I måten de rekrutterer er det en fundementalt i måten de bygger klubb på. Det er et veldig undervurdert aspekt i norsk fotball, sier Burchnall.
Viking hadde Gary Goodchild som speider, men måtte forlate jobben i fjor høst. Klubben har slitt med økonomien i det siste. Nå er det Viking-treneren selv som må gjøre den jobben. Selv om han bruker flere programmer for å se spillere, påpeker han at det aldri vil kunne erstatte en speider.
– Du har fordelen i å ha speiderprogrammer som WyScout slik at du har muligheten til å se spillere over store deler av verden, men samtidig er det ikke noe som er bedre å se en spiller live og se de i miljøet, forteller Burchnall.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
Eliteserien
Aune (20) er fansens nye håp: Holder liv i Brann med praktraid
11/09/2021 PÅ 17:52