LERKENDAL (Eurosport.no):
Ingen som følger norsk fotball kan unngå å ha dannet seg et bilde av Pål André Helland. Frittalende, ærlig, spissformulert, morsom og tidvis krass – særlig i retning rivaler befinnende seg i Molde eller Bergen.
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
17/10/2021 PÅ 18:53

Kalt inn på teppet

Det har ikke alltid gått upåaktet hen hos ledelsen i Rosenborg.
– Vi blir oppfordret til å være oss sjøl. Litt av grunnen til at jeg er det, er at jeg tror ikke kompiser og familie hadde tatt meg seriøst om jeg hadde vært en annen person i media enn det jeg er.
– Media vil ha karakterer, så selvfølgelig har jeg blitt kalt inn på teppet et par ganger der det ble sagt at «du kan tone deg ned, det du sa der var kanskje ikke helt heldig», innrømmer han overfor Eurosport.
Hva konkret ble påpekt?
– Jeg kommer ikke på det, men jeg tror ikke det var Molde-relatert. Jeg prøver ikke å ta enkeltpersoner, men går heller på klubber. Og vil jeg drite ut noen så er det meg selv. Jeg føler at jeg lykkes ganske bra med det – samtidig som man må terge og fyre litt, smiler Helland.

Prøve lykken som ekspert

I forbindelse med skadeavbrekket han er inne i, forsøkte Helland seg som studioekspert hos Eurosport sammen med Jonathan Tollås Nation før Vålerenga-Rosenborg på Intility.
Det ga mersmak, og Helland føler han har noe å tilføre ekspertkorpset i norsk fotball.
– Ekspertrollen er varierende, noen snakker i overskrifter i et sensasjonsjag, mens andre er mer nyanserte. Det kan være flere grunner og hendelser som fører til en situasjon der en sitter i skiten og ser ut som en idiot. Stort sett synes jeg folk er ganske flinke. Men jeg føler at jeg har noe å bidra med, jeg er ikke alltid enig med det som blir sagt. Det fine med fotball er at man kan diskutere til man blir grønn.
Se reportasje med Helland. Saken fortsetter under videoen:

Ekspert eller trener?

Samtidig er det et annet yrkesvalg som i større grad vil ivareta konkurranseinstinktet hans.
– Hvis jeg måtte velge mellom de to, ville jeg valgt topptrener. For da får du adrenalinet på kampdag, står i teknisk sone og kjenner på en fullsatt stadion i en kamp som betyr noe. Det tror jeg ikke man kan erstatte på noe som helst måte.
Når man har spilt for et fullsatt Lerkendal, cupfinaler, landskamper, og er skadet, så skjønner man at folk kan havne på skråplanet når de slutter. Den adrenalinfølelsen man går glipp av.
  • Lad opp til Eliteserie-rundene med Fotball Direkte søndag klokken 17.00 på Eurosport Player

Forståelse for de som møter veggen

Det at ikke alle mestrer overgangen fra livet som fotballspiller til livet som pensjonist, har Helland full forståelse for.
– Det finnes en del traurige skjebner fra toppidretten som har sluttet og opplever at de ikke betyr noe lengre. Det kan være tøft og jeg kan forstå at det går an å gå i den fellen, sier han.
– Er du bekymret for deg selv?
– Nei, det er jeg ikke. Jeg har folk som holder meg i tøylene, men det at jeg kan forstå at folk kan oppleve det, gjør kanskje at jeg ikke gjør det.
Enn så lenge forbereder han seg ved å ta trenerkurs sammen med flere lagkamerater.
– Jeg har tatt den første delen av trenerkurset, A eller 1, som handler om barne- og ungdomsfotball. Jeg tok det med Søderlund og Mike Jensen, jeg tror Vilhjálmsson har kurset også, og det er flere som har det i seg, tror 28-åringen.
Sett denne?
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Eliteserien
RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku
29/08/2021 PÅ 11:38