Fotball er mer enn elleve mot elleve på den grønne matta. Ja, det er selvsagt tilfeldigheter og enkeltmannsprestasjoner i spill, men det aller meste av det som skjer i en kamp er et resultat av nøye planlegging og trening i forkant.
Vi ønsker å gi deg som leser og bruker Eurosport.no et unikt innblikk i dette ved hjelp av forhåndsanalyser fra vår egen Jørn Kvamme. Jørn har bakgrunn som analyseanvarlig for Strømsgodset, og har også jobbet med både internasjonal og norsk fotball i flere norske TV-kanaler.
Denne fredagen tar Jørn for seg kveldens match mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
  • Aalesund - Vålerenga ser du på MAX og internalEurosport Player home.aspx?langueid=13&site=plyNone fra klokken 18.30 fredag kveld.
(saken fortsetter under bildet)

Jørn Kvamme

Foto: Eurosport

Aalesund

Spillestil: Direkte/Langball (4-2-3-1)
Offensivt:
Lite eller ikke noe spill ut bakfra på bortebane. Langball fra fem meter eller langball opp i bakrom/korridor med en gang de vinner ball. Satser deretter på å vinne andreball høyt i banen. Hvis forholdene deretter er riktige vil de spille med ballspillerne de har på topp, eller søke direkte i bakrom på spisser/kanter som har startet. Ved langballspillet handler det om andreball i mellomrom og deretter direkte ut mot kant for innlegg eller direkte i bakrom på spiss. Ønsker å spille mer på hjemmebane. Tar høyere risiko ved å spille seg ut bakfra med stoppere og en av de to sentrale. Da søker gjerne kanter inn og back på utsiden for innlegg. Ved ballerobring går det ofte tidlig og direkte opp på kant som har «jukset» og ligger høyt i banen. Finner gjerne Gyasi i dette rommet som har ferdighetene til å enten føre direkte mot mål, eller kjøpe tid for laget til å flytte etter.
Oppdatering: Spillet er i ferd med å forandre seg hos AaFK. Har, mot antatt likeverdig/dårligere motstand (spesielt på hjemmebane), forsøkt å spille mer på etablert, oppbyggende angrep. Hjemme mot Tromsø scoret de et mål som hadde mer enn 15 trekk før avslutning (se videovindu):
Defensivt:
Sideforskyver kraftig og er utsatt for cross over motsatt når presset i den kraftige sideforskyvningen ikke sitter. Generelt et kort og langt lag defensivt – kan se ut som om de har tempoproblemer, eller problemer med å stole på eget tempo bakerst. Tviler på at de ønsker å være så lange som de har vært i de siste kampene. Eget bakrom virker å være deres største frykt og de sliter dermed med å pushe og pumpe bakre firer.
AaFKs kampplan mot VIF:
Offensivt:
AaFK har noe morsomt på gang i det etablerte angrepsspillet sitt. AaFK er ett av to lag som har scoret et mål med mer enn 15 trekk i forkant - Odd er det andre laget. Gode relasjoner på venstre side hvor blant annet Kirkeskov er svært aktiv og et uromoment offensivt og defensivt med positivt fortegn. På høyre side har Gyasi til tider herjet, og det blir denne siden som kan bli avgjørende i angrep denne gang. VIF har slitt med å finne sin venstreback. Fire av seks baklengsmål til VIF i etablert forsvar har nest siste trekk fra der venstrebacken til VIF har sitt defensive arbeidsområde (se videovindu). Skulle gjerne sett at Gyasi gikk på skudd oftere. Har en fantastisk venstrefot. AaFK bør fortsette å slå langt i bakrom ved høyt press i mot. De har selv scoret fire mål etter å ha søkt direkte bakrom få trekk i forkant og VIF har sluppet inn tre mål etter langpasning i bakrom og tre ganger tapt andreball etter langball, få trekk i forkant av baklengs.
(saken fortsetter under videovinduet)

Tonny Brochmann gir Stabæk ledelsen

Defensivt
AaFK begynner også å få et godt grep om den defensive biten. Tre baklengs på de siste fem kampene, hvorav to av disse er overgang imot. Her bør fokuset først og fremst ligge mot VIF. VIF har en styrke på ballbesittelse og gjenvinning som de hittil har fått dårlig betalt for. Tre av fem spillemål til VIF har hatt gjenvinning og mål etter ett til fire trekk. For AaFK gjelder det da å spille seg direkte ut av gjenvinningssonene til VIF ved ballerobring. Enten ved å la en av kantene «jukse» defensivt og ligge på krittet for å ta imot en klarering, eller slå langt på Veldwijk direkte - for deretter å flytte laget hurtig opp. Bør også ha fokus på VIFs dødballstyrke. Fem av VIFs ti mål er etter dødball hvorav to hjørnespark og to frispark på siste tredjedel.

Vålerenga

Spillestil: Spillende (4-2-3-1/4-3-3)
Deila skal prøve med å få til med Vålerenga det han gjorde med Strømsgodset i sin tid. Dette gjelder fra A-Å på spillerutvikling i en underholdende spillestil slik vi kjenner Deila-fotballen fra tiden i Godset.
Etablert offensivt:
Spille seg ut bakfra ved hjelp av keeper, bakre firer og en sentral. Skape overtall dypt i banen og flytte dette oppover og helst ut i siderom for å slå innlegg fra upresset ballfører. Variasjoner i dette spillet vil være langball/cross eller vending sentralt i banen via hengespiss i 4-2-3-1. Nøkkelen til Deilafotballen er balltempo.
Etablert defensivt:
Kort og kompakt i blokken. I 4-2-3-1 er hengespiss (10 -er) oppe sammen med spiss for å hjelpe til med å velge side å angripe på for motstander. Siden blir valgt på forhånd under kartlegging av motstander for å hindre gode individuelle spillere på motstanderlaget å få tak i ballen. Deila var opptatt av å lede spillet på utsiden av blokken i Strømsgodset, men det kan være at han nå har gått noe bort ifra det fordi han i år også vil satse på overgangsspill. Ett av prinsippene til Deila rundt overgangsspill er å vinne den sentralt og føre den sentralt oppover i banen lengst mulig før sistepasning/avslutning.
(saken fortsetter under bildet)

Deila

Foto: Scanpix

VIFs kampplan mot AaFK:
Offensivt:
VIF må få igang det etablerte angrepsspillet sitt, men det spørs om bortekamp mot AaFK er anledningen å gjøre det på. Svaret på hvor kompromissløs Ronny Deila er, vil vi i så fall få når kampen starter. Prøvde seg mot Odd og fikk en god prestasjon, men dårlig resultat. Vil tro at ett poeng borte mot AaFK er noe Deila er fornøyd med slik ståa er i VIF nå. VIF er vant med å styre kampene i form av ballbesittelse. Alle kampene har ligget over 50 prosent. Høyeste er 57 prosent mot Odd og Molde. VIF bør søke å bli mer direkte mot AaFK. Dette for å skape et uforutsigbart element som kan sette AaFK litt ut av spill. For eksempel å søke inn bak AaFKs bakre firer med farten til Finne for å strekke i forsvaret til AaFK. AaFKs bakre firer har kvaliteter både i luft og på bakken én mot én. Hvis Oddbjørn Lie spiller, vil det være gode muligheter for mellomromsspill rundt han, men slik bakre firer til AaFK har sett ut etter at Lie gikk ut av laget, så er det lite å hente på omstendelig ballbesittende angrepsspill mot AaFK. VIF har tre mål etter innleggsituasjon, men AaFK har sluppet inn kun to på innlegg og null etter at Lie gikk ut av laget. Så hvis det skal slås innlegg, må de komme fra høyt i banen og lavt langs bakken forbi førstestopper. På denne måten vil VIF overraske med direkte spill samtidig som de slipper å måtte frispille seg helt ut i siderom, for så slå innlegget som AaFK har vært gode på å forsvare seg mot.
Defensivt:
AaFK har to ting som går igjen på de fleste angrep: Bakrom og innlegg. Bakromsløpene må plukkes og det må støtes hardt på mottaker av ball. Ikke la spilleren vende opp og ikke la spilleren stå med ball for å vente på støtte. Støt oppi, vinn ball eller gi bort et innkast. Ved innlegg må spillere i boks plukkes tidlig, deretter MÅ midtbanen markere ut AaFKs sene løp i boks fra AaFKs midtbane.
Aalesund - Vålerenga ser du på MAX og Eurosport Player fra klokken 18.30 fredag kveld.
OBOS-ligaen
Aalesund med skremmeskudd i opprykkskampen
28/08/2021 PÅ 14:55
Eliteserien
Fagermo roser Tromsø etter flott gest: – Forbilledlig
16/08/2021 PÅ 10:27